A gyógyítás ősi módja: miben rejlik a Hellinger-féle családállítás ereje?

A világon egy rakás olyan dolog van, aminek a működését nem tudjuk pontosan megérteni, mégis hiszünk benne. A családállítás épp ilyen.

Amikor életemben először egy hatalmas trauma következtében, amit akkor már jó ideje sehogy sem tudtam megoldani  családállításra adtam a fejem, a környezetemben sokan furcsán néztek rám és jó pár beszólást is kaptam. Az egyik ilyen a páromtól érkezett, aki azt mondta, ő azt gondolta, sokkal intelligensebb vagyok annál, mintsemhogy ilyen hókuszpókuszokban higyjek. Nem volt kérdés, totál hülyének nézett, és megmondom őszintén, jónéhányszor alattam is remegett a léc. Ahogy közeledett a nagy nap, sokszor majdnem kifaroltam a helyzetből, annyira féltem, hogy habókos őrültnek fognak tartani. De mivel előtte már annyi mindent kipróbáltam, gondoltam, ezt az egy napot már csak rászánom, hátha. És végül ez a nap számora sorsfordítónak bizonyult…

Isten látja lelkemet, még akkor is fel akartam húzni a nyúlcipőt, amikor már bent ültem a szobában. Végignéztem az embereken, és arra gondoltam, most a jól bevált, megyek a mosdóba trükkel kisomfordálok, és a kutya sem fogja észrevenni, ha lelépek. Abban a pillanatban azonban belépett valaki, bezárta az ajtót, és tudtam, nekem annyi.

Bert Anton Hellinger  1925. december 16.- 2019 szeptember 19.

Hellinger filozófiát, teológiát és pedagógiát tanult. Majd 16 éven át egy katolikus misszionárius rend, a Kongregation der Missionare von Mariannhill tagjaként Dél-Afrikában dolgozott. Itt figyelt fel arra, hogy a természeti népeknél milyen nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének. Visszatérése után pszichoanalitikus lett, majd a csoportdinamika, a primérterápia, a tranzakció-analízis és különböző hipnoterápiás eljárások hatása alatt kialakította a saját munkamódszerét, amely mára világszerte ismert. A módszert számos területen alkalmazzák, például a pszichoterápiában, a pszichoszomatikus orvoslásban, az életvezetési és nevelési tanácsadásban, a tágabb értelemben vett lelki gondozásban.

Az energia nem vész el, csak…

De miről is szól tulajdonképpen a családállítás? Az élet a családban kezdődik, felmenőinktől kapjuk az erőnket, a képességeinket, a tudásunkat, de ugyanakkor korlátainkat félelmeinket és hiedelmeinket is. Családtagjainkkal több generáción átívelően össze vagyunk kötve egy szemmel nem látható energetikai térben. A morfogenetikus, vagyis összekapcsoló mező elnevezést Rupert Sheldrake parapszichológus adta a világnak, de akkoriban még nem volt mögötte tudományos magyarázat. Nemrégiben azonban Chris Jeynes és Michael Parker bebizonyította, hogy létezik a kapcsolat, ami egyfajta mezőként kezelhető. Ez a fajta mező nemcsak a szeretteinkhez való viszonyulásunkat befolyásolja, de össze is kapcsol bennünket, egy tudat alatti szinten. Tehát a családállítás folyamán azok az elraktározódott családi minták, sérülések, traumák jönnek elő, amelyek az évtizedek során így vagy úgy, de meghatározták a család különböző tagjainak életét.

Sorsunk elválaszthatatlanul összeforr családunkéval

A családállítás tehát teljesen új szemszögből és mélységből vizsgálja felmerülő problémáinkat, mint a klasszikus pszichoterápia. A rendszer szerint lehetnek olyan, akár korábbi generációkban történt események, amelyek nem kerültek kellően feldolgozásra, megoldásra, és ebből fakadóan vannak a mi életünkben elakadások. Hiszen az energia nem vész el, csak átalakul. Ha dédnagymamánk elszenvedett egy traumát, és azt a család eltussolta, eltitkolta, vagy csak simán nem tudta valamiért feldolgozni, akkor az a fájdalom valahol ott marad a család energiaterében és valamelyik, arra érzékeny tagjánál meg fog jelenni ugyanaz a fájdalom. Ha pedig ő sem oldja meg, akkor az azt követő generációban fog újra és újra megjelenni, egészen addig, amíg megoldást nem kap a probléma.

„A családot egy közös családi lélek mozgatja, amely igen távoli családtagok sorsa közt is szoros kapcsolatot teremthet. A szisztematikus családterápia arról szól, hogy megállapítsuk, hogy a páciensnek kötése van-e a tágabban vett családja valamelyik korábban élt tagjának sorsához. A családállítás tudja ezt napvilágra hozni. Amennyiben fény derül a kötésre, az illető könnyebben tud megszabadulni tőle. ”

Nyíri Bernadett
A sérülés nem a te hibád, de a gyógyulás a TE felelősséged!

Csak oda kell ülni a megoldáshoz

Ráadásul a családállítást nem úgy kell elképzelni, mit valami ördögűzős programot. Mi, akik rendszeresen járunk, teljesen normális emberek vagyunk egyébként, a villanyszerelőtől, a banki fejeseken át az újságírókig bárki számára működőképes lehet a terápia. Tulajdonképpen annyi a lényege, amit nem lesz nehéz megugrani , hogy legyen egy problémád, amit meg szeretnél oldani. Nem kell semmilyen különleges öltözék, vagy tudás hozzá. Ha van problémád, utána már csak “címen” kell lenned, vagyis ott kell legyél a teremben fizikailag, mert az összes többi a terapeuta és a tér dolga lesz.

Kit földre ejt egy kósza csillag…

Manapság már az állítások is sokfélék lehetnek, van ahol csak te, személyesen vagy jelen, van, ahol ott helyben dől el, hogy mi az a probléma, amivel most aktuálisan megoldásra kell kerüljön, és már van olyan is, amelyet az online térben tud a terapeuta elrendezni. Neked tényleg csak annyi a feladatod vele, hogy jelen legyél, hiszen az egész folyamat gyakorlatilag a tudattalanodban zajlik, és jó eséllyel olyan dolgok kerülnek feloldásra, amelyről fogalmad sincs, és nem tudod honnan, miért lehet benned. De gondolj csak bele, ha csak négy generációt vezeted vissza, akkor is minimum 30 ember történetével, sorsával fonódik össze az életed. Sőt! Családtagjainkon keresztül belénk sűrűsödik azoknak a személyeknek a sorsa, akik fontos szerepet játszottak az ő életükben. Hát hogyan is tudnád, miért bánsz felelőtlenül a pénzzel, miért választasz folyamatosan megalázó kapcsolatokat, vagy miért vagy depressziós? Kismillió, gyakran rajtad kívülálló oka lehet.

Arra azért készülj fel, hogy a családállítás akár pár órát és néhány zacskónyi zsebkendőt is igénybe vehet, mert amikor kioldódik egy-egy helyzet, akkor aztán gyakran folynak a könnyek. De pár hét eltelik, és tisztán fogod érezni, hogy valahol valami megváltozott. Ezt a változást pedig már örök életedre magaddal viszed, és ha csak egyszer is megteszel ennyit magadért, akkor is tudnod kell: már egy csepp is megváltoztatja az egész tenger rezgését, így akár az egész életedet is.

Forrás: Cservenkai Vivien családállító
Nyitókép: Toni Faint/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: