A gyógyszert szedő nők körében nagyobb a kockázata az Alzheimer-kórnak

Már csak emiatt is érdemes mérlegelni a sokszor túlzásba vitt gyógyszerszedést!

Fáj a fejed, görcsöl a gyomrod? Mi az első, amit ilyenkor teszel? Valószínűleg gyorsan beveszel egy fájdalomcsillapítót, hogy csírájában elfojtsd a problémát, még mielőtt megkeserítené a napod.

A túlzásba vitt gyógyszerszedés alapesetben sem szerencsés, sokkal kíméletesebb a szervezet számára, ha gyógynövényekkel, gyógyteával próbálod kezelni a problémát. Nem akarunk ámítani és illúziókat kergetni, mert biztos, hogy ez nem hoz azonnali, instant megoldást, de az is, hogy így viszont semmi olyat nem viszel be a szervezetedbe, amivel ártanál is neki.

Figyelj a jelekre!

Nyilván, van az a fajta, szinte elviselhetetlen fájdalom, amikor nincs más megoldás, mint gyógyszerrel csillapítani a kínokat, de ezzel csak a tünetet kezeled, nem a problémát. Emiatt sem feltétlenül teszel jót magadnak, ha ez rendszeressé válik. A sokszor, és gyakran visszatérő fájdalommal egyértelműen üzen számodra a tested, tudatni akarja, hogy valami nincsen rendben. Ilyenkor mindenképpen érdemes egy alapos kivizsgálást és vérképet csináltatnod, mintsem „ráállni” a folyamatos gyógyszerszedésre. De egy lelki „nagytakarítás” is rengeteget segíthet, hiszen sokszor annyira túlterheljük magunkat, vagy érzelmileg vagyunk instabilak, hogy ezeknek következtében produkálunk fizikai tüneteket.

Nem árt, ha tisztában vagyunk a felmenőink kórképével, ugyanis genetikailag is lehet nagyobb a kockázat, ha a családban többször előfordult egy betegség. Könnyen lehet, hogy ez az adott kór elkerül téged, azonban soha nem árt az óvatosság! Ezért is jó, ha tudod, hogy tudatos életmóddal, rendszeres sporttal és egészséges étkezéssel számos betegség megelőzhető, vagy a kockázata csökkenthető!

fotó: Morsa Images/ Getty Images

Az Alzheimer-kór egy bizonyos életkor után jelentkező, visszafordíthatatlan, egyre súlyosabbá váló agyi megbetegedés. A kezdeti szakaszban a memóriaproblémák és a gondolkodás okoz nehézséget, később pedig a betegség elfajul, és a legegyszerűbb, mindennapi élet is egyre nehezebbé válik. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. Tünetei még a zavartság, a folyamatos hangulatingadozások, a tájékozódási zavar, és az elveszettség érzése.

Nem túl, hanem megélni a menopauzát

A betegség a férfiakat és a nőket is érintheti, azonban egy kutatás szerint a nőket sajnos sokkal nagyobb mértékben. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy egyes nőknél nagyobb az Alzheimer-kór kockázata bizonyos gyógyszerek miatt. Ez különösen igaz azoknál a nőknél, akik menopauzában vannak, és akik hormonterápia céljából szednek gyógyszert. A Koppenhágai Egyetemi Kórház által végzett tanulmány szerint a menopauza alatti hormonterápiában részesülő nők fokozott Alzheimer-kór kockázatának lehetnek kitéve. A vizsgálatot 20 éven keresztül 61 ezer, 50 és 60 év közötti nő bevonásával végezték. A kutatók észrevették, hogy az Alzheimer-kór gyakrabban támadt azoknál a nőknél, akik hormonális gyógyszereket szedtek hőhullámok és éjszakai izzadás, vagyis a menopauza tipikus tünetei ellen.

Azoknál a nőknél pedig, akik több mint 12 éven át követték a hormonterápiát, 74%-kal nagyobb esélyük volt a demencia kialakulására. Azok a nők, akiknél rövidebb ideig tartott a hormonális gyógyszerek szedése (kevesebb, mint egy évig), a kockázat 21%-kal csökkent.

Bár a menopauza tünetei nem egyforma mértékben érintik a nőket, maga a folyamat elkerülhetetlen, az élet természetes része. Szakorvossal vagy alternatív gyógyítókkal (kinek mi vált be, és miben hisz!) érdemes konzultálni a 40. életkor környékén. A hormonális gyógyszerek szedése és a hormonterápia helyett léteznek már természetes alternatívák is a menopauza klasszikus tüneteinek megszüntetésére, és a női élet ezen időszakának békésebb, harmonikusabb megélésére. Sőt, ahogy az élet mostanában egyre gyakrabban igazolja, sok nő számára az 50-es éveiben nyílik ki a világ. Ebben a korban ugyanis már tudják hol a helyük, letettek valamit az asztalra, és nem feltétlenül akarnak mások elvárásainak megfelelni. A lehetőségek pedig előttük is sok területen nyitva állnak, már csak ezért is fontos, hogy életük új fejezetét teljesen egészségesen és ezáltal kiegyensúlyozottan tudják megélni.

Forrás: pourfemme.it

Nyitókép: westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: