A hazai street food piacon a pizza és a hamburger mellett a gyros az egyik legnépszerűbb étel. Azonban méltatlanul kevés figyelmet kap az arab változata, a shawarma - pedig ez is hasonlóan izgalmas, karakteres ízekkel kényeztet!
Néhány évvel ezelőtt egy közel-keleti étteremben jártam és mivel akkor még nem igazán ismertem az arab konyhát, tanácstalanul lapozgattam az étlapot. Az ismerősöm segítségét kértem, ő pedig a shawarma szendvicset ajánlotta. Tálalás után csalódott voltam: ‚‚Tényleg egy adag gyrost eszek egy étteremben?’’ De az első falat után megváltozott a véleményem. Elkápráztattak az ízek és az utolsó morzsát is eltüntettem a tányéromról.
A shawarma a török döner kebab és a görög gyros testvére. Tulajdonképpen nincs is sok különbség közöttük. Akárcsak ismertebb változatai, úgy az arab konyhára jellemző shawarma is az Oszmán Birodalomból jutott el a Közel-Keletre. Elnevezése a török Çevirme (= forgás) szóból származik, hiszen a nyársra húzott húst – régebben az egész állatot – fűszerezés után a tűz felett forgatva sütik meg. Eredetileg bárányból készítették, de ma már a sertésen kívül más húsfélét is felhasználnak. Sütés után kisebb cafatokat vágnak le belőle és ezt zöldségekkel és különböző öntetekkel pitában tálalják. A shawarma fűszer általában kardamomot, fahéjat, kurkumát, szegfűborsot, illetve római köményt tartalmaz, de régiónként lehetnek apró eltérések. A végeredmény egy kicsit édeskésebb a gyrosnál megszokott ízektől.
Shawarma fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 1/4 csésze őrölt fekete bors
- 1/4 csésze őrölt szegfűbors
- 1/4 csésze fokhagymapor
- 2 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál őrölt kardamom
- 1 evőkanál őrölt chili paprika
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót keverd el egy tálban.
- Öntsd át az egészet egy jól záródó, közepes méretű üvegbe, így nagyjából 6 hónapig eláll a szekrényben.
Egy kis olívaolajjal elkeverve húsok, tofu és zöldségek pácolásához is használhatod. De arra az esetre is ajánlunk két villantós receptet, ha inkább valami izgalmasabb előétellel vagy főfogással kápráztatnád el a családot vagy a barátaid!
Előételnek: Shawarma fűszeres-csicseriborsós lepénykenyér
Hozzávalók:
- 200 ml görög joghurt
- fél teáskanál kapor
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- 1/4 teáskanál só
- 3-4 evőkanál víz
- 350-400 gramm csicseriborsó
- 1 púpozott evőkanál shawarma fűszerkeverék
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 naan kenyér vagy pita
- 1 csésze (200 gramm) hummusz (bolti is jó)
- friss koriander és őrölt csemegepaprika a tálaláshoz
Elkészítés:
- Először készítsd el a joghurtos öntetet. Egy kisebb tálban keverd össze a görög joghurtot, a kaprot, a fokhagymaport, a sót és 3-4 evőkanál vizet. A végén egy sűrű, de folyékony öntetet kell kapnod.
- A csicseriborsót mosd át, majd egy konyharuha segítségével töröld szárazra. Az olajat melegítsd fel egy serpenyőben, majd add hozzá a csicseriborsót és a shawarma fűszerkeveréket. Nagyjából 4-5 percig, folyamatos kevergetés mellet süsd meg.
- A pitát vagy a naan kenyeret vágd háromszög alakú szeletekre (ezeket is érdemes egy kicsit megpirítani a serpenyőben, de nem feltétlenül szükséges). Minden szeletre kenj egy kis hummuszt, kanalazz rá egy adag csicseriborsót és az esztétikus tálalás kedvéért még egy kis korianderrel és őrölt paprikával is bolondítsd meg.
Főételnek: Shawarma fűszeres sült krumpli minden földi jóval (vegán)
Hozzávalók:
A sült krumplihoz:
- 4 közepes méretű Russett burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál shawarma fűszerkeverék
- só ízlés szerint
A salátához:
- 3/4 csésze uborka, felkockázva
- 3/4 csésze paradicsom, felkockázva
- 1/4 csésze lila hagyma, felkockázva
- 1 kaliforniai paprika, sütve és felkockázva
- 10 Kalamata olajbogyó, félbevágva
- 1 marék friss petrezselyem, apróra vágva
- fél csésze csicseriborsó
- fél teáskanál shawarma fűszerkeverék
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A citromos tahinihez:
- 1/4 csésze tahini
- 1/4 csésze víz
- fél teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál + 1 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- só, bors ízlés szerint
A vegán sajtos-szezámmagos szóráshoz:
- 1 evőkanál szezámmag
- 1,5 teáskanál sörélesztő pehely
- egy csipet só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A burgonyát vágd 2,5-3 cm vastag gerezdekre és öntsd egy nagyobb keverőtálba. Locsold rá az olajat, majd ízesítsd a shawarma fűszerrel és a sóval. Tedd őket egy sütőpapírral letakart tepsire és süsd őket aranybarnára. Úgy 40 percre lesz szükséged, de félidőnél érdemes megforgatni a burgonyagerezdeket.
- Amíg a krumpli a sütőben van, készítsd el a salátát. Az összes hozzávalót öntsd egy közepes méretű tálba, jól keverd össze, és tedd félre.
- Egy kisebb tálban keverd össze a citromos tahini hozzávalóit, majd ez is mehet a saláta mellé.
- A ‚‚sajtos’’-szezámmagos szóráshoz szükséges hozzávalókat öntsd egy fűszerőrlőbe, ezután a ledarált morzsát szórd egy kis tálba, és ezt is tedd félre.
- Ha a sült krumpli elkészült, akkor nincs más dolgod, mint összeállítani a fogást. Tálaláskor tegyél egy adag burgonyát a tányérra és locsold meg a tahinis szósszal. Erre jöhet egy réteg a salátából, végül pedig szórd a vegán finomság tetejére a morzsát és egy kis friss petrezselyem sem árt majd neki. Jó étvágyat!
Nyitókép: asab974/Getty Images