A hagymatea tényleg segít gyorsabban leküzdeni a náthát és az influenzát?

Spoiler: IGEN!

Ha eddig még nem láttad a Tiktokon terjedő hagymavizes gyógyító csodakúrát, akkor csak idő kérdése, hogy szembejöjjön veled, ugyanis elképesztő népszerűségnek örvend a főzet.

Nálunk a hagyma abszolút orvosság. Nemcsak ételekben, de légtisztítóként is használjuk, ha mondjuk beüt a nátha, vagy elkezdünk köhögni. A benne lévő illóolajok nemcsak a jobb alvást segítik elő, de hatékonyan pusztítják a baktériumokat is. Kiskoromban a nagymamám egy fél hagymát tartott a szobámban, ha kicsit elkezdtem tüsszögni, de köhögésre is szorgalmasan gyártotta a hagymateát, lázra pedig a talpamra ragasztotta a hagymaszeletkéket. A légúti vírusoktól kezdve az ormelléküreg-fertőzésekig, még a magas vérnyomást is lehet gyógyítani vele a néphagyomány szerint. Kíváncsi vagy rá hogyan?

Szem nem marad szárazon

A hagyma gyógyszerként való használata állítólag Dominikából ered, de drága megboldogult nagyikám ezzel biztos vitába szállna. Márcsak azért is, mert a hagyma az egyik legősibb táplálékforrás, amelynek eredete a történészek szerint több mint 5000 évre vezethető vissza. És már akkoriban is felismerték, hogy nemcsak kulináris célokra, de gyógyításra is remekül lehet használni. Rendkívül jó ízfokozó, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és egyéb értékes növényi vegyületekkel. Talán ezért is használják a különböző kultúrák évszázadok óta terápiás célokra. A hagyma egyik legkülönlegesebb jellemzője, hogy tele van olyan szerves növényi vegyületekkel, mint a kvercetin, a kempferol és a kénvegyületek. Mivel a hagyma 25 különböző flavonoidot tartalmaz, az egyik legmagasabb tápanyagforrás az étrendben. A hagyma rendkívül hatékony a csontritkulás megelőzésében is.

méz

Csókmentes övezet

Talán egyetlen hátránya az íze és az utána megmaradó lehellet lehet, de éppen ezt elkerülendő készítik ezt a különleges főzetet. A különböző influenszerek különböző recepteket ajánlanak, de abban nagyjából mindegyik megegyezik, hogy a vörös- vagy sárgahagymát (soha nem a fehéret!) fel kell darabolni, majd leönteni forró vízzel, és éjszakára állni kell hagyni. Egyesek pedig az apróra vágott kockákat a vízzel együtt főzik fel, és hagyják pihenni egy éjszakát. Teljesen mindegy azonban, hogy a sárga- vagy vöröshagymát választod, a dietetikusok egyetértenek abban, hogy a hagyma egészségügyi előnyei nagyon jól megalapozottak a tudományos irodalomban. Raádásul, mivel a hagymában vízben oldódó vitaminok találhatók főleg, a hagymatea meg tudja tartani, és a szervezet számára optimálisan feldolgozhatóvá tudja tenni a benne lévő tápanyagokat.

Nagymamám korában sajnos még nem volt TikTok, mert valószínűleg óriási influenszer lett volna. A hagymateát ugyanis hagyományos módon mézzel és citrommal ízesítette, és olyan finom volt, hogy rá sem jöttünk, mit iszunk. Természetesen, a hagyma, bár tényleg számtalan kedvező tulajdonsággal rendelkezik, önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz. Ha az életmódod alapvetően nem egészséges, akkor azon egy rekesz hagyma sem fog segíteni. Próbálj hát rendszeresen sportolni, egészségesen étkezni, és a mentális egészségedet is karban tartani. Kisebb náthát kiválóan tudsz hagymával gyógyítani, de krónikus esetben fordulj szakemberhez.

Forrás: Well+good
Nyitókép: Getty/Yulia Naumenko

Legnépszerűbb cikkek: