Egészségesen fénylő hajat szeretnél? Elő a kókuszolajjal!

Kókuszolajat a konyhába és a pipereasztalra

Csak a konyhában használod a kókuszolajat? Pedig ez az egyik legnagyszerűbb természetes csodaszer, ami élettelen hajad fényessé és egészségessé teszi.

Az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő természetes csodaszernek, a kókuszolajnak a konyhában és a szépségápolási rutinunkban is nagy hasznát vehetjük. Amellett, hogy ez a legegészségesebb főzőolaj, krémként használva is számos kedvező hatása van: hidratálja a bőrt, eltünteti a bőrhibákat és lassítja a bőröregedést. Sőt, ha fehérebb fogakra vágyunk, akkor is bátran nyúlhatunk érte a konyhaszekrénybe! A tincseink egészségéről már nem is beszélve! Cikkünkben azt vesszük sorra, hogy milyen áldásos hatással bír, ha a hajápolásról van szó:

Mi is az a kókuszolaj?

Valószínűleg mindenki hallott már a kókuszolajról, hiszen az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebbé vált. Azonban sokak számára még mindig nem teljesen tiszta, hogy van-e különbség a kókuszolaj, a kókuszvaj és a kókuszzsír megnevezések között. A válasz: nincs. Mindhárom kifejezést használjuk, de ugyanaz a termék rejlik a jelentésük mögött.

A kókuszolaj egy olyan növényi olaj, ami a kókuszpálma magjának szárított beléből készül. Az olajat többféleképpen lehet elkészíteni, így több típusát is megkülönböztetjük – szűz, hidegen sajtolt és finomított formában is elérhető. Szobahőmérsékleten szilárd, azonban meleg hatására megolvad, ennek a tulajdonságának pedig nagy hasznát vesszük a felhasználás során. A benne található zsírsavak és E-vitamin pedig igazi csodát tesznek a hajunkkal.

Kend a hajadra!

A kókuszolajnak számos olyan pozitív hatása van, amit különböző kutatásokkal is alátámasztottak, így nem véletlenül hívják a töredezett és roncsolt szálak legjobb orvosságának.

A már említett halmazállapot-változásnak köszönhetően a szilárd kókuszzsír megolvad a kezünk melegétől, így könnyebben felvihetjük a loboncunkra. A legtöbb olajjal szemben az teszi különlegessé, hogy ezután nemcsak a hajszálak felszínén marad meg, hanem fokozatosan szívódik fel. Egy kutatás szerint hajmosás előtt és után alkalmazva megelőzhetjük vele a hajvégek károsodását. Ez azzal magyarázható, hogy a kókuszolaj egyik legfontosabb összetevője, a triglicerid illetve a hajunkban található fehérje tulajdonságai nagyon hasonlóak. Miért fontos ez? A napsütés, a meleg és a különböző külső hatások miatt a hajszálak veszítenek a fehérje-tartalmukból. Sőt, még fésülködés előtt is érdemes egy picit bemasszírozni belőle, hiszen védi a hajat a károsodástól.

Ahogy bőrünk, úgy sajnos idővel a hajunk is egyre többet veszít régi állapotából. A kókuszolaj magas antioxidáns tartalma azonban ezt a folyamatot jelentősen lelassítja. 

Városi legendák

Többen is azt állítják, hogy a kókuszolaj mindennapos használata után a hajnövekedésük felgyorsult. Sokak szerint ez azzal magyarázható, hogy a kókuszolaj használata miatt javul a haj szerkezete, az egészséges haj pedig gyorsabban nő, így ez csak egy közvetett, kellemes velejárója volt a folyamatos kenegetésnek.

Tényleg helyrehozza a töredezett hajvégeket?

Sajnos, erre még a kókuszolaj sem képes. Az egyetlen megoldás, ha kikeresed a névjegyzékedben a fodrászod telefonszámát és nyissz. A kókuszolaj (és semmi más) sem képes feléleszteni az elhalt hajvégeket, bár a száraz hajad fényesebbnek fog tűnni tőle, de ezzel csak takargatni tudod a problémát, megoldani nem. Ezért fontos a megelőzés, amire viszont tökéletes a kókuszolaj!

Milyen hajtípusra használd?

Nem számít, hogy göndör, hullámos vagy egyenes a hajad, ami sokkal inkább lényeges: az a textúrája. Ha tincseid száraz, durva tapintásúak vagy erősen töredezettek, akkor érdemes beruháznod egy üveg kókuszolajra. Ha szőkítésen estél át, akkor te is állj be a sorba! Ezzel nemcsak a károsodástól véded meg az érzékeny szálakat, csökkentheted annak is az esélyét, hogy rezes/sárgás tónusok jelenjenek meg a hidegszőke árnyalatban.

Milyen gyakran?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen a hajad állapota. Lehet, hogy csak néhány használatra van szükséged egy gyors helyreállítás reményében, de az is megeshet, hogy egy hosszan tartó kókuszolaj-kezelés vár rád. Ha csak a hajvégek kiszáradását és töredezését szeretnéd megakadályozni, nincs szükséged egy egész éjszakás olajos pakolásra, elég lesz egy szimpla hajmosás előtti kezelés is. Ezt bőven elég hetente egyszer alkalmaznod.

Kókuszolajos kezelés hajmosás előtt

  1. A hajmosás előtt fél órával óvatosan vigyél fel a tincseidre mogyorónyi mennyiségű kókuszolajat
  2. Ha letelt a 30 perc, moss alaposan samponnal hajat
  3. Ha nagyon szárazak a tincseid, akkor a sampont el is hagyhatod, így egy picivel több olajhoz juthat.
  4. Extra száraz és roncsolódott hajnál nyugodtan használd a kókuszolajat akár napi szinten és meglátod, csodát tesz majd vele.

Nyitókép: New Africa/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: