A hála művészete: sorsfordítás 3 perc alatt

Manapság mindent természetesnek veszünk és elfelejtjük, hogy milyen sok mindenért lehetünk hálásak az életben. Pedig a boldogsághoz vezető út – úgy tűnik – , hálával van kikövezve.

A hatékonyság manapság elvárás, bármiről is legyen szó. A mosóporunktól kezdve a hajlakkunkon át az arckrémjeinkig mindentől azt várjuk, hogy néhány perc alatt kifehérítse, egész nap tartsa, és kisimítsa problémáinkat. De mi a helyzet a mentális egészségünkkel? A mindennapok rohanásában nem mindig tudunk időt szakítani egy hosszabb meditációra, azonban fontos lenne, hogy a lelki egészségünkkel is napi szinten foglalkozzunk. Egy nemrégiben kidolgozott módszer segítséget nyújthat: már egy pár perces gyakorlat segíthet abban, hogy boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Hálagyakorlat a boldog életért

Ha a 3 perces hála technikát beépíted az életedbe, nemcsak a mentális egészségedet tarthatod karban, de a boldogságod felé vezető úton is nagy léptekkel haladhatsz. Nazanin Mandi, életvezetési tanácsadó, író és a you.bloom alapítója elárulja, hogyan tudod napi néhány perccel megváltoztatni a közérzetedet.

A köszönet hatalma

Mandi nemrégiben kiadott egy naplót is, amelyben segítséget nyújt abban, hogy minden napodban megtaláld azt, amiért hálát adhatsz és ezáltal beépülhet a boldogság az életedbe. A szakértő véleménye szerint ugyanis minden a hálával kezdődik.

Mindegy, hogy kis vagy nagy dolog az, amiért hálát adunk, a lényeg abban rejlik, hogy kiemeljük életünknek azokat a részleteit, amelyeket természetesnek veszünk, mégis boldogságra adhatnak okot, ha tudatosítjuk őket.

Akár új állást, akár álmaid partnerét, akár pénzügyi sikereket szeretnél elérni, érdemes köszönetet mondani és egy pillanatra elgondolkodni mindazon, amid már megvan” – állítja  Nazanin Mandi. És hogy a köszönetnyilvánításod még hatékonyabb legyen, némi szertartásosságot is érdemes belevinni a folyamatba. Mandi szerint rendkívüli ereje van, ha a hálánkat egyfajta meditáció keretében fejezzük ki. Ez mindenkinél különböző lehet: gyújthatsz gyertyát, hallgathatsz kellemes zenét, vagy egyszerűen csak a szívedre teszed a kezed, miközben elmormolod a háládat.

A hála három perce

1. perc: Foglalj helyet kényelmesen egy békés térben. Ébredéskor vagy lefekvéskor az ágyad, vagy a kanapéd tökéletesen megfelel erre a célra. Egy gyertya, egy füstölő, vagy egy kellemes meditációs zene szintén sokat segít az elmélyülésben. Készíts oda magadnak egy füzetet vagy naplót, de végsősoron egy papír és ceruza is elég lehet. Vegyél néhány mély lélegzetet és érezd, hogy teljesen megnyugszol.

2. perc: Most, hogy gondolataid már nem cikáznak, írj egy listát arról, melyek azok a dolgok, amelyekért hálás vagy. Ez lehet bármilyen apróság, mondjuk, hogy váltottál pár kedves szót a boltban az eladóval, hogy könnyen sikerült parkolóhelyet kapni, vagy hogy szép napsütéses időben tettél egy sétát. A lényeg, hogy olyan dolgokat sorolj fel, amelyek kellemes érzéssel töltenek el napközben. Közben pedig gondold, milyen jó volt mindezeket megélni.

3. perc: Miközben pedig ezeket az érzéseket tudatosítod magadban, engedd őket eluralkodni magadon. Sokat segít, ha közben becsukod a szemed és mélyeket lélegzel, vagy a szívedre teszed a kezed.

Tudomány a hála mögött

Hogy miként segít boldogabbá tenni a napjaidat a hála érzése? Erről a Harvard Health Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa Dr. Martin EP. Seligman tanulmányában is olvashatunk számos érdekességet. Kutatásai során például azt is megfigyelte, hogy egy egyszerű köszönőlevél is nagyban hozzájárult a vizsgált alany közérzetének javulásához és boldogságához. A Personality and Individual Differences című folyóiratban közölt kutatások szerint pedig a hálás emberek kevesebb fájdalmat tapasztalnak és egészségesebbnek érzik magukat azoknál, akik nem tartják magukat különösebben hálásnak.

Nazanin Mandi szerint amikor őszintén hálás vagy, olyan embereket és olyan helyzeteket kezdesz el vonzani, amelyek a segítségedre lesznek. Természetesen ehhez idő kell, nem egyik napról a másikra történik. A legfontosabb azonban, hogy kezdd el, és meglátod, a pozitív gondolatok áldásos hatásait hamar érezni fogod.

Nyitókép: AaronAmat/GettyImages
Forrás: PureWow

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: