A hallásodra is érdemes odafigyelni: így építsd be a wellnessrutinodba

A hallás által teremtünk kapcsolatot a külvilággal, mégis nagyon kevés figyelmet szentelünk a hallószerveink egészségére. Tegyük hát ezt is a wellnessrutinunk részévé!

Elmész vacsorázni a barátokkal és azon kapod magad, hogy a háttérzajok miatt egész este csak próbálsz fülelni az asztal körül. Akármennyire igyekszel, mégsem tudsz elcsípni egy épkézláb mondatot sem? Ha ismerősen hangzik – vagy te nem szeretnél így járni – akkor itt az idő, hogy nagyobb hangsúlyt fektess a hallásod ápolására. Nem is gondolnánk mennyire gyakori problémává vált a zaj okozta halláskárosodás. Egy friss amerikai kutatás szerint több, mint 40 millió, 20 és 69 év közötti felnőttnek volt már része hasonló kellemetlen tapasztalatban a hallást illetően – ez körülbelül duplája azoknak, akik rákban vagy cukorbetegségben szenvednek.

A szakértők szerint ez azért lehet, mert folyamatosan zaj vesz körül minket a külvilágban – az utcán, koncerteken, vagy csak az étteremben. És ha ez nem lenne elég, még az otthonunk nyugalmában is gyakran közvetlenül a fülünkbe sugározzuk a hangos zenét a fülhallgatóval. Ám mielőtt legyintenénk, hogy ezek nem jelentenek akkora problémát, számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben ez így megy tovább, 2030-ig akár egymilliárdra is megugorhat a 35 év alatti hallássérültek száma.

Az első lépés a probléma felismeréséhez mindenképp egy látogatás a fül-orr gégészeten, azonban, ha a mindennapokban is szeretnél tenni a jó hallás megőrzése érdekében, akkor most összegyűjtöttünk 4 tippet, ahogyan ezt megteheted.

1. Kerüld a nagy hangzavart

Ha átgondoljuk egy tipikus hétvégi programunkat, akkor valószínűleg olyasmik szerepelnek köztük, mint a mozizás, esetleg egy nagyobb összejövetel, vagy épp egy családi vacsora. Egy valami, ami mindezekben közös: a hangzavar. Éppen ezért a szakemberek elsőszámú tippje, hogy igyekezzünk limitálni az ilyen helyzeteket. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen el kell szigetelnünk magunkat a külvilágtól, csupán próbáljunk meg egy-egy eseményt egy kisebb helyre költöztetni, vagy akár a családi ebédet egy szabadtéri piknikké alakítani, esetleg szervezzünk otthonra egy moziestet. Így nemcsak a hallásunk egészségét óvjuk, de akár különlegesebb élményben is részünk lehet – ráadásul a pénztárcánk is meghálálja.

2. Védd magad!

Fotó: Getty Images

Ha tudod, hogy egy lármás helyre készülsz – pl. futballmeccs, vagy koncert – akkor vigyél magaddal egy pár füldugót, vagy fülvédőt, hogy csökkentsd a zaj káros hatásait. Lehet, hogy ez nem egyezik a legújabb divattrendekkel, az viszont biztos, hogy a füleink megköszönik. A hallásromlás akár egy ilyen apróság figyelmen kívül hagyásán is múlhat. Így talán mégiscsak megéri a pillanatnyi kényelmetlenséget, főként azért, mert a hallásunk a legfontosabb összekötő kapocs a külvilággal.

3. Kövesd a fülhallgatók aranyszabályát

A fülhallgatók elég oszlopos részét képezik sokunk mindennapi életének. Zenét hallgatunk rajtuk edzés közben, utazás alatt, vagy épp egy online meeting miatt vesszük elő. Azonban ahogyan erre gyakran a telefonunk is készségesen figyelmeztet – még ha figyelmen kívül is hagyjuk – általában túl magasra húzzuk a hangerőt, vagy túl hosszú ideig használjuk a fülhallgatót, amivel ilyen módon közvetlenül károsítjuk a hallásunkat. Ennek elkerüléséhez a legegyszerűbb módszer a 60/60-as szabály betartása. Ez annyit tesz, hogy legfeljebb 60 percig, és a maximum hangerő 60%-ig használjuk a fülhallgatót. Nem kerül olyan nagy erőfeszítésünkbe, hosszútávon azonban áldásos hatása lehet.

4. Keress fel egy szakembert

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy nagyon kevesen megyünk el az orvoshoz, hacsak nincs már valami érzékelhető és halaszthatatlan okunk rá. A hallásunk esetében azonban ez nem állja meg a helyét, ugyanis gyakran csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már túl késő. Ahhoz, hogy aktívan tudjunk tenni a füleink egészsége érdekében, fontos, hogy tisztában legyünk a hallásunk állapotával. Ha egy vizsgálat során kiderül, hogy esetleg egyre romlik a hallásunk, még megvan a lehetőség javítani a helyzeten, azonban ehhez időben meg kell tennünk az első lépést.

Nyitókép: Yurii Yarema/ Getty Images
Forrás: Well+Good

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: