A halloween 9 arca: így ünneplik a halottak napját a nagyvilágban

Édes kenyér, kísértetjárta városnegyedek, szellemfesztivál és cosplay jelmezek. Attól függően, hogy melyik országban járunk, a halloween ünnepe lehet színes és szórakoztató vagy éppenséggel nagyon ijesztő is.

Amerikában a halloween kötelező kellékei a jelmezek, a mértéktelen mennyiségű édesség és a kísérteties történetek. Habár a világ szinte minden egyes szegletében nagy figyelem övezi ezt a különös éjszakát, mégis más és más módon ünnepeljük, attől függően, hogy hol élünk. Tudd meg, hogyan köszöntik a különböző kultúrákban október utolsó éjjelét.

Írország

A mai halloween az ősi kelta időkből ered, így nem meglepő, hogy az írek sajátos módon ünneplik ezt az éjszakát. Az amerikaiakkal ellentétben nemcsak a csokoládé és a cukorka a fontos, hanem a Barmbrack nevű édes kenyér is, ami a halloween hivatalos desszertje a szigetországban, és ami nem hiányozhat egyetlen étkezőasztalról sem. A tökfaragás hagyománya is Írországból ered, de a történelmi időkben hatalmas krumplikból és cukorrépákból készültek a rémisztő arcok – angolul Jack-o’-lantern – amiket aztán gyertyákkal világítottak ki.

Skócia

A skótok esküsznek egy halloweeni szokásra, ami megmutatja, hogy te és a szerelmed egymásnak vagytok-e teremtve. Nincs más dolgotok, mint mogyorót dobni a tűzbe. Ha hangosan pattog és recseg, akkor úgy tűnik, hogy egyhamar nem fognak felcsendülni az esküvői harangok. Ha viszont csendesen sülnek, akkor a kapcsolatotok zavartalan lesz.

Kína

Mint a világ minden táján, a kínaiaknak is különleges szokásaik vannak ilyenkor. A Szellemfesztivál néven ismert esemény több napon át tart, és az ősök tiszteletére rendezik. Különböző szertartások keretein belül igyekeznek elkerülni a szellemek haragját, füstölőket égetnek, tányérnyi étellel kedveskednek az elhunyt felmenőknek az áldás reményében. A gazdag lakomázások éjszakába nyúlnak ilyenkor és az asztal körül szabad helyet hagynak az eltávozott családtagok számára is.

Japán

A halloween nem őshonos a felkelő nap országában. De ahogy a világ más tájain, itt is gyökeret vert az amerikai ünnep. Az teszi igazán különlegessé ezt az éjszakát a japán nagyvárosokban, hogy az emberek izgalmas és látványos jelmezt öltve jelennek meg az utcákon. A cosplay, azaz a különféle jelmezes parik már most is szerves része a japán ifjúsági kultúrának, így a halloweeni beöltözés is adja magát. Az kísérteties éjszaka színei pedig természetesen Japánban is a narancssárga és a fekete.

Németország

Halloween ünnepe körülbelül két évtizede kezdett elterjedni az országban. Sokan azonban még ma is ellenállnak az amerikai hagyománynak. Egyesek részt vesznek a Retzer Land-i tökfesztiválon, ami az év egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménysorozata, míg mások Burg felé veszik az irányt, hogy bejárják Frankenstein várának romjait, ahol kísérteties legendák elevenednek meg előttük. Németországban mindenszentek napján az a szokás, hogy elrejtik a késeket, így a szellemek nem tudnak kárt okozni.

Románia

Az eredeti Bram Stoker regényben Dracula kastélya Erdélyben található. A legendához számos kastélyt társítanak, ahol mindenszentek éjszakáján jelmezes táncmulatságokat rendeznek, színészek bújnak a hírhedt Dracula bőrébe, és a vámpírtörténeteket életre keltve teszik még emlékezetesebbé október utolsó napját. Ugyanebben az időszakban, évről évre megrendezik a híres Dracula Horror és Fantasy Filmfesztivált is, ahol garantált a hátborzongás.

Mexikó

A leghíresebb ünnep természetesen a mexikói halottak napja, a Día de los Murteos. A dél-amerikai népre jellemző, életigenlő jókedv áthatja ezt az ünnepet is, ami sok más országban inkább egy gyászszertartásra emlékeztet. Koponya alakú cukorkák, harsány és bizarr dekoráció és hatalmas csontvázak kíséretében tisztelegnek a mexikóiak a szellemvilág előtt. A világviszonylatban is rendhagyónak számító ünnepség 2003 óta az UNESCO által elismert kulturális örökség.

Portugália

Habár a gyerekek ebben az országban nem öltöznek jelmezbe, november első reggelén ők is házról házra járnak. A kicsik bekopogtatnak a szomszédokhoz és az ismerősökhöz, és ahelyett, hogy azt kiáltanák ’csokit vagy csalunk’, azt mondják, hogy ’ Pão-por-Deus’. Ez azt jelenti: kenyeret istennek. A gyerekek ilyenkor cserébe édességet, apró játékokat vagy kenyeret kapnak.

New Orleans, USA

Az Egyesült Államok területén nagyjából ugyanúgy ünneplik a halloweent, egy város kivételével. New Orleans egyszerre rajong a partikért és a voodoo mágiájáért, így itt olyan dolgokat találni, amiket máshol nem. A hátborzongató szórakozásban ugyanúgy helyet kapnak a rémisztő jelmezek és a voodoo témájú kiállítások, mint a város kísértetjárta negyedeiben tett túrák. A francia negyedben számos voodoo bolt található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a több évszázados gyakorlat történetével, és elsajátíthatnak néhány varázsigét is. A City Parkban pedig tömegek élvezhetik a karneváli felvonulást és a halloweeni gasztronómiát.

Forrás: rd.com
Nyitókép: Monstera/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: