A három leggyakoribb szexuális játszma a párkapcsolatokban

Egy kapcsolatban amellett, hogy a szexuális vonzalom és vágy idővel változhat, nagy eséllyel megjelennek az úgynevezett házassági, illetve szexuális játszmák, melyek azonban csak tovább mélyítik a problémákat.

Egy párkapcsolatba két különböző hátterű ember érkezik meg. Mindketten hozzák a saját neveltetésükből adódó bizonytalanságaikat és erősségeiket, így a párkapcsolat sikere sokszor annak a függvénye, miként tudják egymás hátizsákját nem tehernek, hanem erőforrásnak tekinteni, illetve mennyire kompromisszumkészek és érettek a felek. A megfelelő önismeret segít eligazodni a párkapcsolatban és felnőtt reakciókkal jelen lenni a különböző élethelyzetekben. Azonban ez sajnos nem mindenkinek adatik meg. Azoknál pedig, akiknek nincs rálátásuk a saját működésmódjukra, nagyon hamar elkezdődik a játszmázás, mint problémamegoldó stratégia.

A játszmák általában, ha tudattalanul és konfliktusok árán is, de nyereséggel járnak, éppen ezért olyan nehéz felismerni őket és kitörni belőlük. Lerágott csont, de mint a pszichológiában általában minden, úgy a játszmák mögött is gyermekkorban átélt élmények húzódhatnak meg. A nem megfelelő szülői bánásmód, az elhanyagoltság érzete vagy akár a túlzott féltés, mind hajlamosítható tényezők lehetnek a későbbi egészségtelen játszmák kialakulásában. Sok esetben a játszmák egyfajta védekező mechanizmusként jelennek meg. Íme, a három leggyakoribb szexuális játszma a párkapcsolatokban:

Frigid nő

Az úgynevezett „frigid nő” vagy épp „frigid férfi” játszmája igen gyakori egy hosszútávú, legtöbbször házas kapcsolaton belül és talán a legveszélyesebb mind közül. Egyszerű alapokra épül: a férj szexuális közeledéseit a nő rendszerint visszautasítja, ám miután a férj visszavonulót fúj, a nő ismét szexuális közeledést kezdeményez. Ez így megy egész addig míg a férj ismét felfokozott állapotba nem kerül, csak azért, hogy az utolsó pillanatban megint visszautasítsa a nő. Ez a játszma azért veszélyes, mert a megoldást egyedül a kapcsolat felbontása jelentheti. A nő célja lényegében, hogy bizonyosságot nyerjen az állítása felől, miszerint minden férfi ösztönlény, és csak a szex kell neki, éppen ezért ez egy különösen „gonosz” játszma.

Perpatvar

A „frigid nő” játszmájából egyenes út vezet a „perpatvar” nevű szexuális játszmához. Ez válik a nő általános eszközévé a nemi aktus és az intimitás elkerüléséhez. Ugyanakkor a „perpatvar” sokszor azzal a céllal jön létre, hogy valamiféle végső kielégítést nyújtson a pár tagjainak. A játszma kétféle módon szokott megnyilvánulni. A folyamatosan fokozódó feszültség végül egy intenzív „békülős szex” formájában merül ki, vagy pedig a düh diadalmaskodik, ami helyet ad a megszokott fájó érzésnek és fenntartja az áldozat szerepét. A „frigid nő” és a „perpatvar” esetében az a nehézség, hogy gyakran kiszámíthatatlan a végkifejlet. Mivel a két fél oda-vissza váltogathatja a szerepeket, így az önreflexió hiányában könnyedén egy ördögi körben ragadhatnak és egyfajta büntető eszközzé válhat a szex megtagadása. Ez pedig hosszútávon a kapcsolat végét is jelentheti.

Az elutasítás nyújtotta élvezet

Egy igencsak gyakori és sokoldalú szexuális játszma legegyszerűbb formájában enyhe flörtölésként figyelhető meg. A nő több férfi felé is jelzi a közeledési szándékát, azonban amint viszonozza az érdeklődést az ellenkező fél is, a játék megszűnik. Itt a hangsúlyt az üldözés kapja, mivel a nő abból nyeri örömét, hogy a kiszemeltjei vágynak rá. Valódi intim kapcsolódásra azonban nem mutat igényt. Bár első ránézésre ez egy ártalmatlan játszmának tűnhet, nagyon el tud fajulni. A játszma előrehaladott szakaszában, az enyhe flört és a puszta vágyódásról a fókusz hamar az elutasítás nyújtotta élvezetre kerül. A nő kifejezetten arra hajt, hogy minél nagyobb erőfeszítésébe kerüljön a férfinak, hogy a közelébe férkőzzön. Ezt mindössze azért, hogy aztán csúnyán visszautasíthassa és végignézze a vívódásait. Ez a játszma egy idő után akár párkapcsolatban is megjelenhet. Szélsőséges esetekben pedig nagyon csúnya végkifejlettel járhat, akár tettlegesség is bekerülhet a képbe, ezért óvatosnak kell lenni, ha ilyesmit tapasztalunk.

Hogyan tovább?

A szexuális játszmák minden párkapcsolatban képesek felütni fejüket, és sokszor természetes velejárójuk egy hosszútávú kapcsolatnak, a hangsúly azonban a gyakoriságon van. Ha azt vesszük észre, hogy sokadszor kerül elő ugyanaz a forgatókönyv, akkor talán érdemes a dolgok mélyére ásni és elgondolkodni, hogy mégis miért jön mindig elő az adott probléma. Bár a játszmák pillanatnyilag valamiféle jutalmat és vigaszt nyújtanak, hosszútávon pusztítóvá válhatnak. Azonban, ha képesek vagyunk felismerni a probléma gyökerét, akkor egy kis önreflexióval, közvetlen kommunikációval és kellő nyitottsággal még akár egy javíthatatlannak tűnő kapcsolatot is képesek lehetünk megmenteni.

Nyitókép: Image Source/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: