A házasság több, mint egy papír! Ezért az 5 dologért érdemes megházasodni

Komoly és komolytalan viccek és érvek sokasága szól arról, hogy miért nem érdemes bekötni a fejünket. Van azonban 5 ok, ami mindezeket felülírja.

Van egy örökérvényű igazság a világban: csakis egészséges egyének alkothatnak egészséges kapcsolatot. De a folyamat itt még nem áll meg, gyűrűzik tovább, hiszen csakis egészséges kapcsolatból lehet egészséges család és egészséges családok hoznak létre egészséges társadalmat. De vajon van-e még jelentősége a modern világban a házasságnak, amikor az önmegvalósítás és az „egyedül is megállom a helyem” mentalitás uralja a mainstremet? A rengeteg válást látva érthető, hogy megkopott a házasodási kedv és egyre többen vallják azt a nézetet, hogy a házasság ma már nem jó üzlet. Együtt élni időszakosan vagy hosszú távon és élvezni az együttlét előnyeit, az rendben van, de az életre szóló elköteleződés felesleges és irreális elvárás. Most mégis mutatunk 5 érvet amellett, hogy miért éri meg házasságot kötni.

1. A jó házasság védőfaktor

Számos kutatás megerősítette már, hogy a házasság védőfaktorként működik több mentális és fizikai betegséggel szemben. A házasok egészségügyi és halálozási eredményei jobbak, mint a nem házasoké, ami azt jelenti, hogy hosszabb és elégedettebb életet élnek azok, akik ilyen formán is összekötik az életüket. A Demography szaklap szerint kifejezetten a férfiakra igaz a jótékony hatás, mivel a házas férfiak hosszabb élettartamra számíthatnak. A boldog házasság emellett az immunrendszer támogatója is. Kisebb arányban fordulnak elő a házasok körében olyan népbetegségek, mint a stroke vagy a rák. De nemcsak a fizikai egészségre, a mentális állapotra is jótékony hatással bír. A házasságban élők között ritkábban alakul ki depresszió, szorongás és alvászavar. Ahogy Kopp Mária mondta: „A jó házasság nemcsak a boldogság forrása, hanem a túlélés záloga is.”

2. A házasság szövetség

Egy instabil világban az emberek vágynak a biztonságra, amit egy olyan kapcsolat adhat, ami kölcsönös elköteleződésen alapul. A házasság magasabb szintre emeli a kapcsolatot, hiszen eskü alatt fogadunk hűséget, kitartást és szövetséget. Míg egy élettársi kapcsolat kibúvót enged és egérutat kínál, az ember kipróbálhatja az együttélést különösebb felelősség nélkül, addig a házasság egy pozitív értelemben zárt szerkezet, amiben mindkét félnek ugyanolyan kötelességei és nyereségei vannak. Nem a papír miatt házasodunk, hanem azért, mert annak a papírnak súlya van. Ugyanúgy, ahogy súlya van a kimondott szavaknak is. A házastársunk szövetséges, cinkostárs, életmódunkat meghatározó személy, csapattag és bajtárs egy személyben.

fotó: vladans / Getty Images

3. Értelmet ad az életnek

A házasság értelmet ad az életnek, ám nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Nem azt jelenti, hogy házasság nélkül ne lehetne értelemmel teli életet élni, hiszen látjuk, hogy vannak egyedülállók, akik remekül boldogulnak. Azonban a házasság (és a család) az egyetlen dolog, ami kimozdítja az embert az egocentrikus világnézetből. Manapság kifejezetten rivaldafénybe került az „én vagyok az első” megközelítés, amely az autonómiát, a szabadságot és az önérdeket részesíti előnyben. A legnépszerűbb cikkek a házasságon kívüli szexuális választásokat ünneplik, a pénzügyi guruk a különálló folyószámlákról beszélnek, és az ünnepelt terapeuták arra bátorítják a férfiakat és a nőket, hogy magukat helyezzék az első helyre. Azonban ez a beszűkült énfókusz valójában zsákutca.

Egyre több kutató véli felismerni azt, hogy nem az önmegvalósítás a végső cél, hanem az önmeghaladás. Amikor félre tudom tenni önmagamat a másik boldogságáért, egy magasabb jóért cserébe. Azok a párok, akik MI fókusszal élnek, vagyis a kapcsolatot és egymás elégedettségét nézik, kisebb valószínűséggel kerülnek válóperbe.

4. A házasság kiállja az idők próbáját

A történelemben az egyik legfontosabb társadalmi intézménye a házasság volt. Jól tudjuk, persze, hogy az idők folyamán a házasságkötések mögött meghúzódó mozgatórúgók jelentősen változtak. Az anyagi megfontoláson alapuló kapcsolatoktól eljutottunk a szerelemből való házasság létrejöttéig. Bárhogyan is, de a házasság nem megy ki a divatból. Az elmúlt évtizedekben az új családmodellek és a szabadosabb életvitel miatt ugyan egy ideig csökkent a házasságok és nőtt a válások száma, azonban a 2010-es mélypont után a KSH adatai szerint újra népszerű a házasság. A válási arány 1980 óta 40 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a legtöbb frigy ma már tartós. És itt nem csak arról van szó, hogy stabilabbak a mai házasságok, hiszen jellemzően érdekmentesen és érzelemalapúan köttetnek, hanem arról is, hogy a kutatások alapján a házasságban élők szignifikánsabban boldogak és elégedettek a kapcsolatukkal.

5. Párban szebb az élet

Rengeteg érvet lehetne felsorakoztatni, hogy miért szebb az élet egy házastárssal az oldalunkon. Egyrészt felbecsülhetetlen, hogy az apró örömöket megoszthatjuk a társunkkal és vár ránk valaki otthon, másrészt az együvé tartozás élménye minden ember legmélyebb vágya. Ugyanakkor a kutatások arra is rávilágítottak, hogy azok a férfiak és nők, akik házasságot kötnek és házasságban maradnak, többet keresnek és többet takarítanak meg. Ezért van az, hogy a házas férfiak és nők körülbelül tízszer annyi vagyonnal rendelkeznek, mint az 50-es éveikben járó egyedülálló társaik. Valamint lényegesen kisebb valószínűséggel lesznek szegények életük során. Tehát a karrier és siker szempontjából is előnyökkel jár a házasság.

Illetve arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy házasság folyamatos erőforrásokat kínál, a fizikai, szexuális és társas igényeink is maradéktalanul ki vannak elégítve, ami hosszú távú elégedettséghez vezet. És persze a gyermekvállalás sem utolsó szempont, hiszen ma már szociológusok és pszichológusok is hangsúlyozzák, hogy a gyerekek mentális egészsége szempontjából a legideálisabb helyzet, ha a szüleik boldog, stabil házasságban élnek.

Nyitókép: Jeremy Wong Weddings / Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: