A herceg, aki mindig is csak egy apa szeretett volna lenni: Harry több mint a royal család fekete báránya

Diana fiatalabb fia szeptember 15-én ünnepli a 36. születésnapját Amerikában, ahová azért költözött, hogy új életet kezdhessen feleségével és kisfiával. Kezdetben az egész világot meglepte a döntése, ma már a legtöbben megértik.

Hiába a népszerűség, a csillogás és a luxuskörülmények, egy királyi család tagjának lenni egyáltalán nem olyan egyszerű: főleg, ha az ember fiatalon elveszíti imádott édesanyját, születése óta a kamerák (de főleg a lesifotósok) kereszttüzében kell élnie, ráadásul folyamatosan összehasonlítják a bátyjával, aki jóval előtte foglal helyet a brit trónöröklési rendben és egy nap majd Nagy-Britannia királya lesz. Persze sokszor lehetett hallani, hogy Harry herceg a fekete bárány a royalok között, de ha az ember átvergődik a botrányos bulizásairól, na meg a szerelmi életéről szóló híreken és pletykákon (tanúsítom, hogy ez a feladat nem könnyű! – a szerk.), akkor sokkal árnyaltabb képet lehet kapni arról, hogy ki is lehet igazából Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor of Wales.

„Ez olyasvalami, amiben az édesanyám hitt: ha kiváltságos pozícióban vagy, ha a nevedet adod valamihez, amiben valóban hiszel, akkor bármilyen stigmát eltörölhetsz, amit csak akarsz és bárkit bátoríthatsz cselekvésre” – Harry herceg

Érdekes – bár szomorú – tény, hogy Diana kisebbik fiának már önmagában a létezését is átszőtte a média rosszindulata: máig cikkeznek arról, hogy az 1984. szeptember 15-én született Harry apja igazából nem is Károly herceg, hanem édesanyja egykori szeretője, James Hewitt. A kételkedésre a kisfiú vörös haja adott okot, ami Jamesére hasonlított, de állítólag Lady Di felmenői között is akadtak olyanok, akik hasonló árnyalatú tincsekkel büszkélkedhettek (a hercegné éppen ezért becézte Harryt az ő kis Spencerjének). Ám annak ellenére, hogy Harry még az iskolában is hihetetlen pletykaáradat mellett töltötte a napjait, nagyon jól teljesített diákként, a legrosszabb jegyeket állítólag földrajzból kapta – ami már csak azért is vicces, mert később igazi világjáró lett belőle.

Diana és Harry 1987-ben (Fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

Harry mindössze 8 éves volt, amikor szülei 1992-ben különváltak, ő pedig később úgy emlékezett vissza a közöttük való ingázásra, hogy soha egyikükkel sem tudott minőségi időt tölteni. Diana egyébként megfogadta, hogy más szellemben neveli fel őt és Vilmost, mint ahogyan az a royalok között szokás: ezért gyakran magával vitte fiait, ha önkénteskedett egy hajléktalanszállón. Ám alig egy évvel azután, hogy hivatalosan is véget ért Diana és Károly házassága, újabb tragédia érte Harryt és bátyját: Lady Di 1997. augusztus 31-én halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Az ekkor 12 éves herceg életét ez a nap örökre megváltoztatta és nem titkolja, hogy legfőbb küldetésének a Diana által megkezdett út folytatását tartja minden egyes jótékonysági akcióval, amit valaha indított (és ebből nem kevés van!).

„Minden, amit valaha is akartam, az az, hogy az édesanyám büszke lehessen rám. Ez minden, amire örökké vágytam.” – Harry herceg

Sőt, arról is nyíltan beszél, hogy a szívek királynőjének halála miatt (aki utolsó perceiben a lesifotósok elől menekült) már a vakuk villanása és a gépek kattogása visszarepíti abba az időbe, mikor elvesztették őt, ráadásul hosszú évekig rémálmokkal küzdött. A gyógyír talán egy dél-afrikai út volt számára, ahová Károly vitte el őt (itt Nelson Mandelával és a Spice Girls tagjaival is találkozott) – ekkor már édesanyja nyomdokaiban lépkedhetett, hiszen az ottani jótékonysági munka Lady Di szívéhez borzasztóan közel állt. Harry egy interjújában azt is elárulta, hogy Vilmos tanácsára szakember segítségét is kérte a gyász feldolgozásához, de az ökölvívás is jó módszer volt arra, hogy feldolgozhassa a tragédia óta elnyomott érzelmeket.

Harry, Károly és a Spice Girls Afrikában (Fotó: Mark Cuthbert/Gety Images)

Azt azonban nehéz tagadni, hogy a 2000-es évek elején Harry a vad bulizós korszakával bőven adott okot arra, hogy a sajtó folyton a nyomában legyen – számos alkalommal készült róla olyan felvétel, ahol alkoholt fogyasztott (vagy füvezett) és az sem volt ritka, hogy verekedésbe keveredett a lesifotósokkal, aminek az okát szintén Diana halálának körülményeiben lehet keresni. Az egyik legnagyobb legnagyobb botránya kétségkívül egy jelmezes buli volt, ahol Harry egy horogkeresztes szalaggal a karján jelent meg – a tettért később nyilvánosan is bocsánatot kért.

Vilmos, Katalin és Harry (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images)

Harry azzal is magára vonta a média figyelmét, hogy a katonai kiképzése befejezése után valóban kivezényelték a frontra: 2008-ban maga a brit hadsereg erősítette meg, hogy a herceg légi irányítóként szolgál Afganisztánban. Így talán senkit sem lepett meg, amikor megalapította a 2014 óta futó Invictus Gamest, ami tulajdonképpen a sérült katonák és veteránok olimpiája. Ez az a sportjáték, ahol 2017-ben először jelent meg együtt vele hivatalosan későbbi felesége, Meghan Markle.

Harry és Meghan a Invictus Games rendezvényén 2017-ben (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Apropó Meghan! Harry állítólag mindig is irigyelte a bátyját a házassága és a gyerekek miatt, ugyanis már egészen fiatal kora óta arra vágyott, hogy apa lehessen. Jelentkező persze biztosan sok akadt az anya szerepére (nem véletlen, hogy 2014-ben még egy valóságshowt is indítottak Amerikában „I Wanna Marry Harry” címen, ahol 12 nő versenyezett volna a kegyeiért – de a csavar a történetben az volt, hogy igazából „csak” egy hasonmás, Matthew Hicks szívét nyerhették el.) A herceg híres exei Chelsy Davy és Cressida Bonas voltak, de hírbe hozták például Ellie Gouldinggal is. A sort végül Meghan Markle zárta, akivel egy vakrandin találkozott először – és azt mondta, már akkor tudta, hogy ő lesz számára az igazi. Harry a megismerkedésük után szinte azonnal Afrikába repítette az akkor még színésznőként dolgozó Meget, és a bennfentesek azt állítják, ott szerettek egymásba igazán.

Harry és Meghan eljegyzési fotózása 2017 novemberében (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Bár eredetileg Harry örökölte Diana jegygyűrűjét, átadta Vilmosnak, amikor bátyja meg akarta kérni Kate Middleton kezét (az idősebb testvér a hercegné Cartier óráját választotta korábban) – de végül Meghan ékszerébe is belekerült 2 kő Lady Di gyűjteményéből. Az esküvőjükön pedig nefelejcsek díszítették a menyasszony csokrát, ami Diana nagy kedvence volt – és ez csak néhány példa, ami azt bizonyítja, mennyire fontos Harry számára, hogy édesanyja szelleme mindig vele (és családjával) legyen. A 30. születésnapjára egyébként a herceg Lady Di menyasszonyi ruháját is megörökölte – a további 12,9 millió fontot érő hagyatékkal együtt.

Meghan eljegyzési gyűrűje (Fotó: Dominic Lipinski – PA Images/Getty Images)

A királyi család második legmagasabb tagja (csupán Vilmos előzi meg őt) 2020 januárjában jelentette be, hogy Meghannel együtt feladják hivatalos rangjukat és Amerikába költöznek az őket érő folyamatos médiatámadások miatt – és ez a lépése bármennyire érthetetlen sokak számára, valahol mégis tökéletesen keretezi a történetét. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, mi az igazság arról, hogy a rokonai valóban elítélték-e házasságát, de az nem is lehet kérdéses, hogy egy olyan édesapa hozta meg ezt a döntést, aki egy kameráktól óvott életet szeretett volna fiának, Archie-nak és mellette szeretné megóvni annak a nőnek (már édesanyának) az életét is, akit mindenkinél jobban szeret. És el lehet ítélni valaki ezért, aki már olyan sokat szenvedett egy számára fontos személy elvesztése miatt?

Forrás: Wealthy Gorilla/Factinate/Bestlife
Nyitókép: Samir Hussein/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: