A herceg, aki mindig is csak apa szeretett volna lenni: Harry több mint a royal család fekete báránya

Diana fiatalabb fia szeptember 15-én ünnepli a születésnapját. Azért költözött az USA-ba 2020 elején, hogy új életet kezdhessen feleségével és kisfiukkal. Azóta megszületett a kislányuk is.

Hiába a népszerűség, a csillogás és a luxuskörülmények, egy királyi család tagjának lenni egyáltalán nem olyan egyszerű. Főleg akkor, ha az ember fiatalon elveszíti imádott édesanyját, születése óta a kamerák (de főleg a lesifotósok) kereszttüzében kell élnie. Ráadásul folyamatosan összehasonlítják a bátyjával, aki jóval előtte foglal helyet a brit trónöröklési rendben, és egy nap majd Nagy-Britannia királya lesz. Ugyan sokan mondják, hogy Harry herceg a royalok fekete báránya. Ám ha az ember átvergődik a botrányos múltjáról szóló híreken (tanúsítom, hogy ez a feladat nem könnyű! – a szerk.), akkor sokkal árnyaltabb képet kaphat arról, ki is igazából Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor of Wales.

„Ez olyasvalami, amiben az édesanyám hitt. Ha kiváltságos pozícióban vagy, ha a nevedet adod valamihez, amiben valóban hiszel, akkor bármilyen stigmát eltörölhetsz, amit csak akarsz és bárkit bátoríthatsz cselekvésre” – Harry herceg

Végzetes vörösség

Érdekes – bár szomorú – tény, hogy Diana kisebbik fiának már önmagában a létezését is átszőtte a média rosszindulata. Máig cikkeznek arról, hogy az 1984. szeptember 15-én született Harry apja nem is Károly herceg, hanem édesanyja egykori szeretője, James Hewitt. A kételkedésre a kisfiú vörös hajszíne adott okot, ami Jamesére hasonlított.

De állítólag Lady Di felmenői között is akadtak olyanok, akik hasonló árnyalatú tincsekkel büszkélkedhettek, a hercegné pedig éppen ezért becézte Harryt az ő kis Spencerjének.

Bármilyen banálisan hangzik, de képzeld, ezt még hajSZAKÉRTŐK (igen, ilyen cím is van) is, vizsgálták az évek során, és megállapították, hogy Harrynek és Jamesnek más az őszülési mintája. (Ne aggódj, ezen a kutatáson mi is ledöbbentünk…)  Ám annak ellenére, hogy Harry még az iskolában is hihetetlen pletykaáradat mellett töltötte a napjait, jól teljesített diákként. A legrosszabb jegyeket állítólag földrajzból kapta – ami már csak azért is vicces, mert később igazi világjáró lett belőle.

Diana és Harry 1987-ben (Fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

A jótékonyság családban marad

Harry mindössze 8 éves volt, amikor szülei 1992-ben különváltak, ő pedig később úgy emlékezett vissza a közöttük való ingázásra, hogy soha egyikükkel sem tudott minőségi időt tölteni. Diana egyébként megfogadta, hogy más szellemben neveli fel őt és Vilmost, mint ahogyan az a royalok között szokás. Ezért gyakran magával vitte fiait, ha például egy hajléktalanszállón önkénteskedett. Ám alig egy évvel azután, hogy hivatalosan is véget ért Diana és Károly házassága, újabb tragédia érte Harryt és bátyját. Lady Di 1997. augusztus 31-én halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Az ekkor 12 éves herceg életét ez a nap örökre megváltoztatta. Nem titkolja, hogy legfőbb küldetésének a Diana által megkezdett út folytatását tartja minden egyes jótékonysági akcióval, amit valaha indított (és ebből nem kevés van!).

„Minden, amit valaha is akartam, az az, hogy az édesanyám büszke lehessen rám. Ez minden, amire örökké vágytam.” – Harry herceg

Afrikától az ökölvívásig

Sőt, arról is nyíltan beszél, hogy a szívek királynőjének halála miatt (aki utolsó perceiben a lesifotósok elől menekült) már a vakuk villanása és a gépek kattogása is visszarepíti abba az időbe, mikor elvesztették őt. Nem csoda, hogy hosszú évekig rémálmokkal küzdött. A gyógyír talán egy dél-afrikai út volt számára, ahová Károly vitte el (itt Nelson Mandelával és a Spice Girls tagjaival is találkozott). Ekkor már édesanyja nyomdokaiban lépkedhetett, hiszen az ottani jótékonysági munka Lady Di szívéhez nagyon közel állt. Harry egy interjúban azt is elárulta, hogy Vilmos tanácsára szakember segítségét is kérte a gyász feldolgozásához. De az ökölvívás szintén jó módszer volt arra, hogy feldolgozhassa a tragédia óta elnyomott érzelmeket.

Harry, Károly és a Spice Girls Afrikában (Fotó: Mark Cuthbert/Gety Images)

A botrányok hercege

Azt azonban nehéz tagadni, hogy a 2000-es évek elején Harry a vad bulizós korszakával bőven adott okot arra, hogy a sajtó folyton a nyomában legyen – számos alkalommal készült róla olyan felvétel, ahol alkoholt fogyasztott (vagy füvezett). Ahogy az sem volt ritka, hogy verekedésbe keveredett a lesifotósokkal, aminek az okát szintén Diana halálának körülményeiben lehet keresni. Az egyik legnagyobb legnagyobb botránya pedig kétségkívül egy jelmezes buli volt, ahol Harry egy horogkeresztes szalaggal a karján jelent meg – a tettért később nyilvánosan is bocsánatot kért.

Vilmos, Katalin és Harry (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images)

Diana nyomdokaiban

Harry azzal is magára vonta a média figyelmét, hogy a katonai kiképzése befejezése után valóban kivezényelték a frontra: 2008-ban maga a brit hadsereg erősítette meg, hogy a herceg légi irányítóként szolgál Afganisztánban. Így talán senkit sem lepett meg, amikor megalapította a 2014 óta futó Invictus Gamest, ami tulajdonképpen a sérült katonák és veteránok olimpiája. Ez az a sportjáték, ahol 2017-ben először jelent meg együtt hivatalosan későbbi feleségével, Meghan Markle-lel.

Harry és Meghan a Invictus Games rendezvényén 2017-ben (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Szerelem első vakrandira

Apropó Meghan! Harry állítólag mindig is irigyelte a bátyját a házassága és a gyerekek miatt, ugyanis már egészen fiatal kora óta arra vágyott, hogy apa lehessen. Jelentkező persze biztosan sok akadt az anya szerepére. (Nem véletlen, hogy 2014-ben még egy valóságshowt is indítottak Amerikában „I Wanna Marry Harry” címen, ahol 12 nő versenyezett volna a kegyeiért – de a csavar a történetben az volt, hogy igazából „csak” egy hasonmás, Matthew Hicks szívét nyerhették el.) A herceg híres exei Chelsy Davy és Cressida Bonas voltak, de hírbe hozták például Ellie Gouldinggal is. A sort végül Meghan Markle zárta, akivel egy vakrandin találkozott először – és azt mondta, már akkor tudta, hogy ő lesz számára az igazi. Harry a megismerkedésük után szinte azonnal Afrikába repítette az akkor még színésznőként dolgozó Meget, és a bennfentesek azt állítják, ott szerettek egymásba igazán.

Harry és Meghan eljegyzési fotózása 2017 novemberében (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Van, akit sohasem lehet elfelejteni

Bár eredetileg Harry örökölte Diana jegygyűrűjét, átadta Vilmosnak, amikor bátyja meg akarta kérni Kate Middleton kezét (az idősebb testvér a hercegné Cartier óráját választotta korábban) – de végül Meghan ékszerébe is belekerült 2 kő Lady Di gyűjteményéből. Az esküvőjükön pedig nefelejcsek díszítették a menyasszony csokrát, ami Diana nagy kedvence volt. Ez csak néhány példa, ami azt bizonyítja, mennyire fontos Harry számára, hogy édesanyja szelleme mindig vele (és családjával) legyen. A 30. születésnapjára egyébként a herceg Lady Di menyasszonyi ruháját is megörökölte – a további 12,9 millió fontot érő hagyatékkal együtt.

Meghan eljegyzési gyűrűje (Fotó: Dominic Lipinski – PA Images/Getty Images)

Jöhet az amerikai álom?

A királyi család második legmagasabb tagja (csupán Vilmos előzi meg őt) 2020 januárjában jelentette be, hogy Meghannel együtt feladják hivatalos rangjukat, és Amerikába költöznek az őket érő folyamatos médiatámadások miatt. Ez a lépés bármennyire érthetetlen sokak számára, valahol mégis tökéletesen keretezi a történetét. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, mi az igazság arról, hogy a rokonai valóban elítélték-e házasságát, de az nem is lehet kérdés, hogy egy olyan édesapa hozta meg ezt a döntést, aki egy kameráktól óvott életet szeretett volna fiának, Archie-nak és szeretné megóvni annak a nőnek (már édesanyának) az életét is, akit mindenkinél jobban szeret. És el lehet ítélni valaki ezért, aki már olyan sokat szenvedett egy számára fontos személy elvesztése miatt?

És boldogan éltek…?

Ám annak ellenére, hogy 2020 kezdetén sokan egyetértettek a döntésével, alig egy évvel a visszalépésük után Meghan és Harry gondoskodtak arról, hogy újra tanácstalanul álljunk a royal családban zajló események előtt. A házaspár ugyanis interjút adott Oprah Winfreynek, amit 2021. márciusában vetítettek le a TV-ben. Az exkluzív adásban számtalan bombát ledobtak a nagy-britanniai rokonokra, még rasszizmussal is megvádolták őket.

A lépésük visszatetszést kellett a nézők körében, többen is kritizálták őket és azt mondják, Harryék így akarnak a figyelem középpontjában maradni és pénzt szerezni. Mindez nem egyezik azzal a szándékukkal, miszerint visszavonult életet szeretnének élni. (Ezt a kijelentésüket cáfolja az is, hogy már a Netflix-szel és a Spotify-jal is leszerződtek.)

Sőt! Harry, az azóta már kétgyermekes apuka (lányuk, Lilibet 2021 júniusában született meg) állítólag éppen a saját memoárja kiadására készül… Egy biztos, Harry életében a családalapítás volt mindig is a legfőbb cél, amit 37 éves korára tökéletesen meg is valósított. A kérdés már csak az, hogy vajon a sajátjával sikerül-e majd rendeznie a kapcsolatát…

Forrás: Wealthy Gorilla/Factinate/Bestlife
Nyitókép: Samir Hussein/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: