A hercegné, aki imádta az ABBÁ-t és nem félt megszegni a szabályokat: Diana titkai

A szívek királynője július elsején ünnepelné a születésnapját.

Nem véletlenül rajongott mindenki Vilmos és Harry édesanyjáért, ugyanis Lady Di mindent megtett azért, hogy mosolyt csaljon az ember arcára: például saját kezűleg írta meg köszönőleveleit.

Egyszer volt…

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született Angliában, Frances Burke Roche és Edward John Spencer legfiatalabb lányaként. A nővérei a Sarah és Jane, az öccse a Charles nevet kapta – míg másik fiútestvére, John néhány órával a születése után elhunyt, másfél évvel Diana érkezése előtt. 7 éves volt, amikor a szülei elváltak: a hírek szerint fizikai bántalmazás és megcsalás állt a szakítás hátterében.

„Azt hiszem a szeretet érzésének hiánya a legnagyobb betegség, amitől a világ ma szenved. Tudom, hogy képes vagyok szeretetet nyújtani egy percre, egy fél órára, egy napra, egy hónapra, meg tudom tenni. Nagyon boldog vagyok, amiért lehetőségem van erre, meg akarom tenni.” – Diana hercegné

Fotó: Central Press/Getty Images

A címek hálójában

A szívek királynője 14 éves korában lett Lady Diana Spencer, amikor az édesapja megörökölte a Spencer grófja címet. Miután elvált Károlytól, elvesztette a királyi fenség megszólítást, ekkor hagyta a háta mögött a walesi hercegné címet.

„Azt mondják jobb szegénynek és boldognak lenni, mint gazdagnak és nyomorúságosnak, de nem lehetne kompromisszumot kötni, csak mérsékelten gazdagnak lenni és egy kicsit rosszkedvűnek?” – Diana hercegné

Fotó: Central Press/Getty Images

Diana titkai

Diana profi balett-táncos szeretett volna lenni, és sokáig képezte is magát, de sajnos túl magasra nőtt ahhoz, hogy valóra válthassa az álmát. A néhai walesi hercegné egyébként kifejezetten spirituális volt és gyakran kért tanácsot asztrológusoktól is. Érdekesség, hogy ő volt az első royal menyasszony, akinek fizetett állása volt, mielőtt eljegyezte őt a királyi család egyik tagja: részmunkaidős óvónőként dolgozott Londonban, mielőtt találkozott későbbi férjével. Diana arra is nagyon ügyelt, hogy mindenkinek kézzel írott köszönőlevelet küldjön, aki valamilyen ajándékkal meglepte őt – több ezer ilyen üzenetet hagyott hátra maga után. Imádta az ABBÁ-t, ezért fia, Vilmos és Katalin az esküvője utáni fogadáson lejátszottak néhányat a svéd zenekar leghíresebb dalaiból.

„Cselekedj jót anélkül, hogy viszonzást várnál abban a biztos tudatban, hogy egy nap talán valaki ugyanezt megteszi érted.” – Diana hercegné

Fotó: Dave Benett/Getty Images

A Károly-akta

Kevesen tudják, de Diana és Károly távoli unokatestvérek voltak (16. ágon), ugyanis mindketten VII. Henrik angol király leszármazottjai. Az is kiderült, hogy először Lady Di nővére, Sarah randevúzott a walesi herceggel az 1970-es években, és ő mutatta be a lánynak Károlyt. Egyébként mindössze 12 alkalommal találkoztak, mielőtt összeházasodtak volna: a menyasszony 19 éves volt ekkor, a vőlegény pedig 32.

„Nem vágyom drága ajándékokra. Nem akarom, hogy megvegyenek. Mindenem megvan, amit akarok. Csak azt szeretném, ha lenne valaki, aki mellettem áll, aki mellett biztonságban érezhetem magam.” – Diana hercegné

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images

Lázadó hercegnék nyomában

Bár gyakran emlegetik, hogy Kate Middleton és legfőképpen Meghan Markle azok, akik számos hagyományt megtörtek a brit királyi családban, Diana is volt, hogy megszegte a szabályokat: ő volt az ugyanis, aki ahelyett, hogy személyre szabott eljegyzési gyűrűt választott volna, egy katalógusból nézte ki a sajátját, melyet ma már idősebb fiának, Vilmosnak a felesége, azaz Katalin hercegné visel.

Fotó: Princess Diana Archive, Chris Jackson/Getty Images

Diana az esküvői fogadalmából kihagyta azt a részt, hogy engedelmeskedni fog férjének – Katalin és Meghan ebben követték a példáját. Sőt, ő volt az első a trónörökösök feleségei között, aki nem otthon, hanem kórházban adott életet gyermekeinek: a londoni St. Mary’s kórház Lido szárnyában. Ez az az ikonikus helyszín, ahol megmutatta az újszülött royal babákat a fotósoknak, ahogyan később Katalin is tette. (Meghan Markle azonban ezt a szabályt már nem követte, ő és Harry csak pár nappal a születése után jelent meg kisfiukkal, Archie-val a kamerák előtt.)

„Nem követem a szabályokat, azt teszem amit a szívem diktál, nem azt, amit az eszem.” – Diana hercegné

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Mindent a gyerekekért

Lady Di borzasztóan imádta fiait, minden erejével védelmezte őket és azért harcolt, hogy amennyire lehet, normális életük lehessen – például igyekezett mindig maga elvinni Vilmost és Harryt az iskolába. Na, persze ahogy minden anya, ő is szerette volna elkényeztetni a gyermekeit, még akkor is, ha emiatt a royal státuszával kellett élnie: egyszer meghívta a család rezidenciájára Cindy Crawfordot, Naomi Campbellt és Christy Turlington, mire Vilmos hazaért a suliból. „Körülbelül 12-13 éves fiú lehettem, akinek tele volt poszterekkel a fala róluk és azonnal elvörösödtem, nem tudtam, mit mondjak, tulajdonképpen összeomlottam és azt hiszem leestem a lépcsőn kifelé menet” – mesélte az esetről Diana idősebbik fia.

„Ha találsz valakit az életedben, akit szeretsz, akkor ragaszkodj hozzá” – Diana hercegné

Forrás: CR Fashion Book/Harper’s BAZAAR/Mental Floss/Goalcast
Nyitókép: Princess Diana Archive/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: