A híres-neves Khao Phad, azaz a thai sült rizs 5 lépésben

Mix and match!

Kövesd 5 lépéses receptünket és varázsolj igazi délkelet-ázsiai ízeket a konyhádba!

A thai konyha nagyszerű ételei az elmúlt évtizedben robbanásszerűen terjedtek el Európában, sokan azonban nem is gondolnák, hogy az egyik legismertebb étel, a Khao Phad egy új találmány, amivel a kormány kedveskedett az 1900-as évek közepén az országba érkező turistáknak. Nem csoda, hogy ez a külföldiek szájízére formált fogás azóta világhódító útra indult. A következő rendhagyó receptünkben segítünk összeállítani a kedvenc változatodat!

1. lépés – Fehérje

A sült rizs egyik legfontosabb összetevője a hús, vagy húskészítmény. Khao Phadot készíthetsz csirkével (Khao Phad Kai), sertéssel (Khao Phad Muu) vagy tenger gyümölcsével (Khao Phad Talay). Természetesen, ahogy Ázsiában mindenütt, Thaiföldön is népszerű étel a szójából készült tofu, a vegetáriánusok és vegánok számára ezt a változatot ajánljuk.

2. lépés – Zöldség

Minél több, annál jobb, de mely zöldségek passzolnak leginkább a Khao Phadhoz? A tradicionális sült rizs répát, hagymát, újhagymát és uborkát tartalmaz. De párolhatsz hozzá brokkolit, karfiolt, borsót is, továbbá a tálaláskor némi savanyított répával és káposztával még különlegesebbé teheted az ízét.

3. lépés – Köret

Köretként, lévén sült rizsről írtunk eddig, válassz fehér vagy barna rizst, és ne spórolj! Az étel a jó minőségű jázmin rizstől lesz igazán finom és illatos. Persze ezt a fogást elkészítheted más köretekkel, rizstésztával, üvegtésztával, esetleg cukkiniből készült zöldségtésztával is.

4. lépés – Szószok

A klasszikus Khao Phadhoz a szezámolaj, szójaszósz, gyömbér, fokhagyma és lime kombinációjából készült szósz illik. Ha megbolondítanád az alapot, akkor önts rá egy kis teriyakit, vagy mogyoróvaj, gyömbér, szezámolaj, fokhagyma és chili keverékéből készült satay szószt.

5. lépés – Feltét

A thaiok az ételt szeletelt uborkával, korrianderrel és egy szelet, lédús lime-mal tálalják. Szórhatsz rá őrölt mogyorót vagy kesudiót. Ha csípősen szereted, akkor apríts rá egy kevés thai chilit is!

Elkészítés

A rizst vagy a tésztát tedd fel főni. Ez idő alatt vágd fel a húst, tenger gyümölcsét vagy a tofut, attól függően, hogy melyik változat mellett teszed le a voksod. Egy wokban melegíts fel 3 evőkanál szezámolajat, egy ujjnyi reszelt gyömbért és 3-4 gerezd fokhagymát. Ha az illatok összeérnek, mehet rá a hús/rák/tofu. Locsold meg némi szójaszósszal is. A wok közepén csinálj egy kis helyet, verj fel két tojást, és süsd meg. Ha megsült, tedd ki egy tányérra a hússal együtt, és ugyanabban a wokban párold meg a zöldségeket. Vigyázz, ne süsd túl, a Khao Phad akkor a legfinomabb, ha a zöldségek még roppanósak, szinte nyersek. Ha a zöldség elkészült tedd félre. Az üres wokba tegyél még egy kis szezámolajat és szójaszószt, erre jöhet az elkészült köret, pirítsd meg egy kicsit. Ha ezzel is elkészültél, akkor keverd össze a három komponenst, és kész is az isteni thai fogás. A tálaláskor ne feledd a koriandert, a chilit és a lime-ot!

Nyitókép: Lisovskaya Natalia/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: