Te miért kelsz fel reggelente? Találd meg az ikigaid!

Így élhetsz akár 100 évig

Mi az élet értelme? Pontosabban mi a saját életünk célja? Hogyan légy boldog és elégedett? A japánoknak többféle válaszuk is van erre. A népszerű ikigai után most egy újabb szót vehetsz fel a szótáradba, ez pedig a wakei-seijaku.

A bonyolult lételméleti kérdéseken többnyire akkor töprengünk, ha nincs meg az életünkben a harmónia. Engem is akkor kezdtek el foglalkoztatni ezek, amikor úgy éreztem, mélypontra kerültem, nem tudtam, merre induljak tovább, elvesztettem a motivációm. Egy biztos: minden ember a boldogságot keresi, az olyan dolgokat, pillanatokat, személyeket és élményeket, amelyek teljessé, kiegyensúlyozottá teszik az életüket. Te miért kelsz fel nap mint nap? Ha sikerül meghatároznod, megvan az ikigaiod!

Több mint 100 év boldogan

De honnan is ered az ikigai kifejezés? Létezik egy Okinava nevű szigetcsoport Japán déli részén, ami arról híres, hogy a helyiek több mint 100 évig is élnek. Hogy csinálják? Héctor García és Francesco Miralles a jelenség kapcsán több száz interjút készített a lakosokkal. A megkérdezettek azt állítják, hogy az egyik titkuk az ikigai, melyről úgy hiszik, hogy minden ember rendelkezik vele, megtalálása viszont egy hosszú önismereti folyamat eredménye.

A lét értelmének keresése

Az ikigai bármi lehet: egy idős japán hölgynél a szépunokájával töltött idő, míg egy bácsinál a halászat bizonyult életcélnak, mert ennek révén biztosítani tudta családjának a megélhetést. De mi van, ha a családcentrikusabb felfogású keleti nép koncepcióját a nyugati ember életstílusára vonatkoztatjuk? Ezt a szemléletet úgy is értelmezhetjük, ha középpontba helyezzük a munka jelentőségét.

Azt gondolom, a nyugati ember számára így még reálisabb és befogadhatóbb ez az elgondolás. Hogy miért? Legyünk őszinték, életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ha napi 8 órával számolunk, az egy évben 1920 óra! Persze, sokan más értékeket (mint például a család) szeretnének előtérbe helyezni, de a munkából fakadó kötelezettségeik miatt gyakran képtelenek erre. Ráadásul ha a munkájuk még csak nem is teszi boldoggá őket, végképp nem beszélhetünk kiegyensúlyozottságról.

Túl hosszú (vagy épp túl rövid?) az élet ahhoz, hogy olyan karriert válasszunk, ami nem nyújt örömöt. De mi kell ahhoz, hogy megtaláljuk azt a foglalkozást, ami által átélhetjük az örök elfoglaltságból eredő boldogságot? Ez az ikigai lényege.

Ebből a 4 komponensből tevődik össze az ikigai

Így találhatod meg az utad

A lényeg kisarkítva így hangzik: keress valamit, amit szeretsz csinálni, értesz is hozzá, gyakorlati haszna is van és meg is tudsz élni belőle. Ha legalább egy ilyen dolgot találsz az életedben, jó eséllyel búcsút mondhatsz a lehangoló robotmunkának, a céltalan tevékenységeknek, a rosszul fizető állásoknak és az olyan feladatoknak, amiket korábban csak az anyagiak miatt vállaltál el. Hasznosnak, motiváltnak, profinak és sikeresnek fogod érezni magad, ez a lelkiállapot pedig remek táptalaja a boldogságnak. Ha az élet többi területén is jó döntéseket hozol és értékes emberekkel veszed körül magad, megleled a harmóniát.

Ez nem a boldogság hajszolásáról szól

Az ikigai lényege nem az, hogy mindent megtegyünk a saját boldogságukért. Ahhoz, hogy ezt megértsük, induljunk ki Denis Waitley amerikai író-szónok gondolatából, aki a sikerről és a boldogságról írt A kiválóság 10 titka című könyvében:

A boldogság, a gazdagság és a siker mind különböző célok melléktermékei – közvetlenül maguk nem lehetnek célok.

Az világos, hogy a felsoroltak valóban nem célok, hanem következmények. A japán elgondolás szerint viszont nem különböző célokból fakadnak, hanem annak eredményei, ha valaki megleli az ikigaiát, vagyis a létének értelmét. Ez egy önismereti utazás, amely során figyelembe kell vennünk az erősségeinket és a gyengeségeinket, ezeket pedig bizonyos mértékig a világ igényeire kell szabnunk. Ha elveszünk a görcsös örömszerzés végtelen spiráljában, csupán gyorsan múló kielégülést keresünk majd pillanatnyi örömforrások révén. Az igazi cél, hogy mindenki megtalálja a saját küldetését, és aszerint éljen, hosszú távon ez vezet el az igazi boldogsághoz.

Érted a koncepciót, de még mindig nem tiszta, mik az első lépések? Inspirálódj abból, milyen szempontok szerint élnek az okinavaiak.

10 alapelv a teljesebb életért:

  1. Maradj aktív, ne kényelmesedj el!
  2. Hagyj időt magadnak, ne siesd el a dolgokat!
  3. Ne habzsolj, és ne tömd tele magad!
  4. Vedd körül magad igaz barátokkal!
  5. Lendülj formába a következő születésnapodig!
  6. Mosolyogj!
  7. Térj vissza a természethez!
  8. Légy hálás!
  9. Éld meg a pillanatokat!
  10. És persze kövesd az ikigaiod!
Minden, amit megtudhatsz erről a keleti szemléletről:
Érdekel a japánok életmódja? Héctor García Kirai és Francesc Miralles Ikigai – A hosszú élet japán titka című könyvében még többet olvashatsz a témáról. Részletesen leírják, hogy találták meg az okinavaiak a létüket elégedettséggel, boldogsággal és értelemmel megtöltő ikigait. És ami még fontosabb, abban is segítséget nyújtanak, te hogyan találd meg a saját utad!

Nincs kedved olvasgatni? Nézd meg Dan Buettner TED-előadását az általa és kutatótársaival együtt azonosított Kék Zónákról. Ezek olyan területek, mint például Szardínia vagy Okinava, ahol az emberek több mint 100 évig is élnek. Tehát igen, az ikigai itt is előkerül!

Nyitókép: AleksandarNakic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: