A húsleves 3 egészségre gyakorolt hatása

A nagyi levesénél nincs finomabb

A húslevest csak szeretni lehet, főleg a most következő három jótékony hatása miatt. A cikk végére pedig rohanni fogsz a konyhába, hogy elkészíthesd magadnak.

A húslevest ironikusan a vasárnap fröccseként szoktam emlegetni, mivel tökéletes gyógyír a fejfájós másnapra. Nincsen ebben semmi varázslat, mivel a jótékony hatása évszázadok óta működik és tudományosan bizonyított. Már a korai kínai orvoslásban is megjelent a kultikus leves, hogy segítse a vesék működését. Sőt, az angolok a viktoriánus korban is előszeretettel kortyolgatták. De, milyen előnyei vannak még? Mutatjuk!

Segíti a kollagéntermelést

Biztos vagyok benne, hogy a nagyim éjjel-nappal húslevesen él, mert évek óta nem öregszik. Hogyan lehetséges ez? A levesben főtt csontokból a főzés során lebomlik a kollagén és zselatinná alakul. A zselatin pedig tele van aminosavakkal, amelyek fontos szerepet töltenek be a kötőszövetek erősítésében. Noha, az állati és növényi kollagének nem pontosan ugyanazok, mint a testünkben található kollagének, kimutatták, hogy pozitív hatást gyakorolnak a bőrünkre.” – nyilatkozta Joel Schlessinger dermatológus. Ha ezek után kedvet kaptál egy tányér gőzölgő húsleveshez, akkor az elkészítésénél vedd figyelembe a lassú főzési folyamatot, hiszen minél tovább rotyog a lábasban, annál több ásványi anyag és kollagén kerül bele. 

Enyhíti az emésztési gondokat

A hasi panaszokra is enyhítő megoldás lehet a nagyi specialitása, a belek megfelelő működésében nagy szerepe van. Jill Grunewald, táplálkozási edző és az Healthful Elements alapítója szerint elég naponta egy csésze gyöngyöző leves, hogy a benne található zselatin meggátolja az úgynevezett lyukasbél-szindróma” kialakulását. Az utóbbi esetében a belekben megfigyelhető epitélsejtek sérülnek, amelyek a baktériumok és az emésztetlen ételek megszűrésében segítenek. Ha másért nem, akkor ezért dobj össze egy isteni húslevest

Jobban alszol tőle

Chris Winter alvásspecialista szerint bizonyos ételek és az alvás között egyértelmű kapcsolat van, mivel az egészséges ételekben található hatóanyagok megnyugtatják az idegrendszert, ezzel hozzájárulnak a nyugodt pihenéshez. A húsleves esetében ez az áldásos hatóanyag a glicin, ami nem esszenciális aminosavként nyugtatóan hat az agyra.

Nyitókép: ALLEKO/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: