Hygge a kandallón és a gyertyákon túl – Élvezd a dán életérzést tavasszal is!

Érzelmi meghittség az év legszebb hónapjaiban

Mi teszi boldoggá a dánokat? Mit jelent a hygge, és sokan miért a télre asszociálnak a szó hallatán? És ami még fontosabb: hogyan élhetjük át ezt az életérzést a tavaszi hónapokban? Cikkünkből megtudhatod.

Hogy van az, hogy mi még ragyogó napsütésben is képesek vagyunk szomorkodni, miközben a dánok a hidegebb évszakok alatt, a lelombozó, esős időjárás ellenére is példaértékű életigenlésről tesznek tanúbizonyságot? Úgy tűnik, legalábbis az ENSZ hivatalos boldogságfelmérése alapján, hogy Dániában a legboldogabbak az emberek. Igaz, egy jóléti országról beszélünk, mégis szinte hihetetlen, hogy az Európai Társadalmak Összehasonlító vizsgálatai szerint alig találunk lakói között olyanokat, akik ne élveznék az életüket, vagy akiknek megkeserítené mindennapjaikat a stressz. Az eredmények láttán adja magát a kérdés: mi az örömük és a kiegyensúlyozottságuk titka? A válasz: a hygge (ejtsd: heu-gah).

Meghitten, szerényen és boldogan élni

Nehéz pontosan megfogalmazni a lényegét, fordították már a meghittségteremtés művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is. Egy biztos, ez a dán szó egy teljes életfilozófiát rejt magában. Nem a drága, menő holmik halmozására és az izgalmas, pörgős életstílus követésére buzdít, inkább arra, hogy élvezzük az élet egyszerű örömeit. A szerénységet, az egyszerűséget és a meghitt hangulatot ötvözi. Elég hozzá egy pihe-puha, rondácska zokni, a kedvenc könyvünk olvasása egy ablakpárkányon, vagy egy szépen lobogó gyertyaláng a nap végén. Ha ezek télies hangulatot ébresztenek benned, az teljesen érthető: a dánok kimondott hygge-évszaka az ősz és a tél, ez viszont nem azt jelenti, hogy az év többi hónapját ne töltenék ugyanebben a szemléletben. A dánok ugyanis minden évszakban megtalálják a lebilincselő és megnyugtató pillanatokat. Eláruljuk, hogyan ültetheted át a tavaszi hétköznapokba ezt a szívmelengető filozófiát:

Nincs hygge gyertyák nélkül!

Ki mondta, hogy csak a borongós napokon dobhatja fel az esténket a gyertyafény? Ha a dánok példáját szeretnénk követni, ne zárjuk ki ezt a hangulati elemet tavasszal sem, hiszen 85 százalékuk megemlíti a gyertyát is, amikor szóba kerül a hygge. Náluk ugyan nem kelendőek az illatgyertyák, inkább az organikus dolgokat kedvelik, de ettől mi még választhatunk kellemes gyümölcs- vagy virágaromákat. Mivel számunkra is fontos a természetesség, a környezetbarát szójagyertyákat ajánljuk, amelyek nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, így nem keletkeznek toxikus anyagok az égetésükkor.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

… & y o u r s t o r i e s (@andyourstories) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

G R E E N W A Y szójagyertya (@greenwaycandle) által megosztott bejegyzés,

Napsütés + sütemény = eljött a te időd!

Rajongsz az édes ízekért? Itt egy újabb ok a süteményezésre, ugyanis a dánok a világ második legédesszájúbb nemzete a finnek után. Egy cukrászda teraszán ücsörögni egy finom tortával és kávéval, miközben hétágra süt a nap, nagyon is hyggelig (kellemes). Egy dologra viszont kínosan ügyelnek a dánok: az ilyen helyzetekben próbálnak offline maradni, és milyen igazuk van! Te miért rontanád el a kikapcsolódásod az Insta-feed görgetésével? Fedezd fel a valós jelenlét örömét, és tedd a táskádba a mobilod!

Térj be ide egy Duna-parti séta során:
Ha dán kávékülönlegességekre és meghitt hangulatra vágysz, látogass el a Bálnában található Coffee Hygge újhullámos kávézóba!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hygge Budapest (@hyggebudapest) által megosztott bejegyzés,

Tavaszi lakástuning hygge módra!

10-ből 7 dán az otthonában éli meg leginkább a hyggét, ami főleg az ottani időjárásnak tudható be. Tegyük a szívünkre a kezünket: ha más okokból is, de sajnos velünk is sokszor előfordul, hogy a négy fal között ragadunk. Ez viszont nem ok a boldogtalanságra! Szánj időt a tavaszi nagytakarításra, és az alapos szellőztetésről se feledkezz meg! Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól, teremts letisztult környezetet magad körül. A sötét textíliákat cseréld világos darabokra. Engedd be a természetet, dobd fel a lakásod szép, zöld növényekkel, időnként pedig egy csokor vágott virággal is meglepheted magad. Ha pedig még nem tetted, rendezz be egy idilli kuckót, ahová visszavonulhatsz, ha egyedüllétre vágysz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Interior Inspiration (@myinspiringinterior) által megosztott bejegyzés,

Fesztelen pillanatok: vonulj el a szeretteiddel!

Ugyan az énidő rendkívül fontos, Meik Wiking a Hygge – A dán életérzés, ami boldoggá tesz című könyv írója szerint, mégis a leghyggeligebb pillanatok azok, amiket mások társaságában töltünk (főleg ha közben a természet közelségét is élvezhetjük). Szervezz egy elvonulós hétvégét a családoddal és/vagy a barátaiddal. Béreljetek ki egy házat a Mátrában, vagy ha csak egy napotok van, túrázzatok a Rám-szakadékban, esetleg grillezzetek egyet a kertben, vagy rakjatok tüzet és sütögessetek. A dánok legalább annyira rajonganak a tábortüzekért, mint a kandallókért!

Nyitókép: Alena Ozerova/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: