Matcha fagylalt, zöld teás smoothie, hojichás sütemény. Csupán ízelítők a japán zöld tea alkalmazásának számtalan lehetősége közül. Japán tradicionális itala mára meghódította a gasztronómia számos területét, nem véletlenül!
Japán jól ismert egyedülálló és finom teáiról, amik télen melegítik a lelket, nyáron pedig hűsítik a testet. De ki gondolta volna, hogy az ízletes teából készíthetünk turmixokat, koktélokat és sütemenyéket is? Kei Nishida, japán teaszakértő a kedvenc receptjeit osztja meg a Cook with Matcha & Green Tea című könyvében. Ő maga rajong a zöld teáért és a Japán Zöld Tea Társaság alapítója, tehát az ötleteit érdemes fontolóra venni.
1. Hogyan készül a valódi matcha latte?
A matchában rejlő lehetőségek száma végtelen, mindössze egy kis kreativitásra van szükségünk. A matcha por formájában került forgalomba, és gyakran csak meleg vízzel felverik. A matcha latte elkészítése sem sokkal bonyolultabb, talán néhány perccel tovább tart, de ha van kéznél forró víz, matcha por, édesítőszer és némi tej, akkor a receptet nem lehet elhibázni. Egy csészében keverjük össze a matcha port az édesítőszerrel, és egy kevés forró vízzel keverjük simára. Végül adjunk hozzá meleg tejet, majd habosítsuk fel. Ez tényleg ennyire egyszerű!
2. Így készül a zöld teás smoothie
Sokak kedvenc reggeli itala a turmix, gyümölcsökkel, esetleg egy kevés zabbal. De vajon lehet zöld teát adni a turmixhoz is? Feltétlenül! Forrázzuk le a zöld tealeveleket, majd szűrjük le, és ezzel az itallal készítsük víz helyett a reggeli smoothie-t. A matcha por hozzáadása egyértelműen sokkal egyszerűbb és kevésbé időigényes. A mogyoróvajjal, banánnal és zöld teával készült turmix receptje fantasztikus, és könnyedén elkészíthető. Dobjunk egy fagyasztott banánt a turmixgépbe, adjunk hozzá fél bögre tejet, 2 evőkanál mogyoróvajat, 1 evőkanál juharszirupot, és 2 teáskanál matcha port, majd az egészet turmixoljuk simára.
3. Nyári koktélrecept zöld teából
A japán zöld tea az utóbbi években meghódította a koktélok világát is. A zöld tea íze meglepően rugalmas, jól illeszkedik más ízekhez, és számtalan formában megjelenik a világon. Népszerű italok például a matcha highball, a matcha gin, de Kei Nishida szakértő személyes kedvence a zöld teás, almás martini. Ehhez a koktélhoz tegyünk egy kis cukrot a pohár peremére, és töltsük meg az egészet jéggel. Adjunk hozzá 4 cl vodkát, 1 dl almalevet, és öntsük fel a végén zöld teával. Kínáljuk egy szelet almával.
4. Hogyan készítsünk zöld, gyöngyös teát?
A bubble tea ötlete Tajvanról származik, a ’80-as években vált igazán népszerűvé. Ez a színes üdítőital nem más, mint gyümölcsös tea és tej keveréke, amibe tápióka gyöngyöket kevernek, fogyasztható melegen és hidegen egyaránt. A matcha remekül passzol ehhez az italhoz is. Ha szeretnénk elkészíteni a saját, buborékos teánkat, akkor forraljuk a tápiókagyöngyöt 25 percig, majd hideg vízben hűtsük körülbelül 10 percig. Végül keverjük a matcha teánkhoz egy kis tejjel és mézzel.
5. Így főzzünk zöld teával!
A zöld tea a a sütésben is egyedülálló lehetőségeket kínál. A hojicha egy különleges zöld tea, amit kemencében vagy faszénen pirítanak. Ez a fajta tea gyakran az utolsó szüretekből készül, füstös aromája izgalmas ízt kölcsönöz a süteményeknek. Egy igazán merész tea, ami megjelenésében sötét, mégis jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint például a matcha. A hojichából készült desszertek természetesen édesek és egészséges zsírokat, valamint rostokat tartalmaznak. A matchát is egyre több cukrászat használja alapanyagként, íze általában lágyabb, mint a klasszikus pirított zöld teáé. Az alacsonyabb osztályozásba tartozó matchának keserű íze van, míg a minőségibb változatok már inkább sósak és lágyabbak. Ha szeretnénk mi is kipróbálni, hogy milyen zöld teával főzni, akkor legközelebb keverjünk a sütemény lisztjébe 1-2 teáskanál matchaport. Különösen jól működik csokis desszertek esetében.
6. Mire használhatjuk a matcha jégkrémet?
Japán híres az újításairól, így talán nem meglepő, hogy a matcha fagylalt mennyire közkedvelt. Az utóbbi időben ez a finomság bejárta a világot, az Egyesült Államokban például tömegpiaci árucikk lett. Az újítás előtt Japánnak három fő fagylalt ízesítése volt: csokoládé, eper, vanília. Az olyan tradícionális japán édességekhez, mint például azuki (vörös bab), dango (mochi rizsből készült, édes gombócok), monaka (bablekvárral töltött ostyaszendvics), remekül illik a matcha fagylalt, és kifejezetten nyári desszertként kínálják Japán számos részén.
Nyitókép: Westend61/GettyImages