A japánok művészi szintre fejlesztették, hogyan lehet a legunalmasabb tevékenységekben is örömet találni

A mindennapi feladatok özönében bőven kijut a fárasztó és unalmas pillanatokból. A japán ’ganbaru’ eszméje megtanít arra, hogyan találjunk értéket és szépséget az elvégzendő feladat során, végeredménytől függetlenül.

Japánban a nagyszerű ügyfélszolgálat nemcsak a csúcskategóriás luxusüzletekre vagy a szállodákra korlátozódik. Bármilyen boltba betévedve az ott dolgozó valószínűleg udvariasan, meghajlással fogadja a vásárlót, és azonnal a segítségére siet, ha szükséges. Az alkalmazottak munkahelyi viselete mindig tiszta és kifogástalan, ami egyértelműen a gondoskodás jele. A polcok rendezettek, a termékek összehangoltak, az ablakok és a padló makulátlan. És amint a vásárló elhagyja a boltot, az alkalmazott köszönetet mond, és mosolyogva meghajol a vevő előtt. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy minden japán szereti a munkáját, hiszen a napi feladatok között mindig akadnak unalmas és fárasztó pillanatok.

De a ’ganbaru’ eszméjét, vagyis hogy a munkát annak legjobb oldaláról közelítsük meg, széles körben nagyra értékelik Japánban. Legyen szó egy magas beosztású felsővezetőről, vagy egy takarítóról, ha a ’ganbaru’ elveire támaszkodnak, akkor a munkájukat tiszteletben fogják tartani mások.

 A munka gyönyöre

Amikor arra gondolunk, hogy mi a legélvezetesebb a munkában, a legtöbben a pénzt, a státuszt és az értékes képességek megszerzését emelik ki. Ezek nagyon fontos tényezők, de vajon mit csinálunk az olyan feladatoknál, amiket nem irányíthatunk? Amikor pozitívan viszonyulunk a munkánkhoz, még akkor is, ha az unalmas, akkor a körülöttünk lévő emberek felfigyelnek erre, és ez motiválja őket.  

A ’ganbaru’ gondolata egyáltalán nem azt jelenti, hogy túlórázni kell vagy a kiégésig dolgozni. A kimerültség egyáltalán nem csodálatra méltó. Ez a japán eszme sokkal inkább azt jelenti, hogy legyél türelmes, és hozd ki belőle a legjobbat. Ezt a szemléletváltást könnyedén alkalmazhatjuk a háztartási munkák során is, így az utálatos rutinfeladatok – takarítás, mosogatás – elvégzése során újra motiváltnak érezhetjük magunkat. A lényeg, hogy megtaláljuk a feladatban azt, ami jó. Például a mosatlanok láttán ne a piszkos edények miatt mérgelődjünk, hanem gondoljunk arra, hogy milyen jó érzés lesz tiszta tányérból ételt kínálni azoknak, akiket szeretünk. Vagy ha főzünk, akkor gondoljunk arra, hogy hány gondos kézre volt szükség ahhoz, hogy az értékes alapanyagok az asztalunkra kerüljenek.

A ’ganbaru’ szellemisége mindenütt jelen van Japánban – a munkahelyeken, az iskolákban, és az otthonokban – és segít megtalálni a valódi értéket a folyamatokban, a végeredménytől függetlenül.

Forrás: Your Tango
Nyitókép: Andre Benz/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: