A játék nem csak a gyerekek kiváltsága, önismeretre is kiváló. Te melyik játékos típusba tartozol?

Gyerekkorunkat kitölti az önfeledt játék, de az évek során teljesen eltűnik az életünkből. Pedig felnőttkorban is van értelme játszani.

Nemrég a spanyolországi Bilbaóban tartottak konferenciát, ahol szakemberek a felnőttkori játékok hasznosságáról értekeztek. Azzal mindenki tisztában van, hogy a gyermekek fejlődésének egyik alapvető pillére a megfelelő minőségű és mennyiségű játék, de kutatók arra is rávilágítottak, hogy a felnőttek életébe is vissza kell hozni, ugyanis az általános és mindennapi jólétet is nagyban befolyásolja. A játék a legjobb szövetségesünk és ugyan nem a hagyományos értelemben véve, de egyik legjobb módszere az önismeretnek – vallja Wellington Nogueria, aki harminc évvel ezelőtt alapította meg Az öröm orvosai nevét viselő szervezetét.

Aki szeret játszani, annak magasabb a stressztűrő képessége

A tudomány végre kezdi bebizonyítani nekünk, hogy a játékosságnak életünk minden területén helye van és szükség is van rá az egészség szempontjából – mondta Nogueria a konferencián. Valójában számos tanulmány illusztrálja ezt a kérdést, arra már évekkel ezelőtt rávilágítottak, hogy a játékos személyek sokkal kevesebbet stresszelnek a mindennapi életük során. Emellett a játék javítja a hangulatunkat, és erősíti a szociális és érzelmi készségeinket, tehát mindenképpen hasznunkra válik.

Ha eddig nem tulajdonítottunk ennek a kérdésnek különösebb jelentőséget, akkor most érdemes megnézni, hogy melyik játékos típusba tartozunk. Mindegyiknek megvannak a jegyei, ez alapján könnyen, hogy stílszerűek legyünk, eljátszhatunk a gondolattal, hogy melyik leírás illik ránk:

  1. A gyűjtő, aki szeret dolgokat vagy élményeket halmozni
  2. A versenyző, aki szereti a versenyszerű játékokat
  3. Az alkotó vagy művész, aki örömét leli a dolgok készítésében
  4. A rendező, aki izgatottan várja az eseményeket
  5. A felfedező, aki arra vágyik, hogy fizikailag vagy szellemileg felfedezzen dolgokat
  6. A joker, aki szeret bohóckodni és megnevetteti a környezetét
  7. Az örökmozgó, aki mozgás közben a legboldogabb
  8. A mesemondó, aki akkor van elemében, ha a fantáziájára hagyatkozhat

A játék alatt természetesen nem csak és kizárólag a szó szoros értelmében vett játékot kell érteni. Ide tartozik a sport, egy színházi produkcióban való részvétel vagy egy nagyobb társasági ötletelés is. A játék akkor éri el a célját, ha elengeded a félelmeidet, és élvezed az élet könnyebb oldalát, ha van bátorságod kipróbálni új dolgokat. Játssz a légzéseddel, táncolj, miközben takarítasz, és hagyd, hogy az érzés felpezsdítsen. Csinálj valami olyan dolgot, amit régen szerettél, énekelj, rajzolj, vedd elő az ugróköteled, vagy csak egyszerűen fejts meg egy keresztrejtvényt. Mert a játék segít, hogy boldognak érezzük magunkat. Vajon ki ne vágyna erre?

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Klaus Vedfelt/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: