A jótékonyság és a pop koronázatlan királynője – Lady Gaga mára igazi példakép lett

Az énekes-színésznő betöltötte a 34-et

A sztár 12 évvel ezelőtt adta ki debütáló kislemezét, és a hírnevét azóta is folyamatosan a jó ügyekért való küzdelemre használja. Sőt, hisz abban, hogy az a célja az életben, hogy segítsen másoknak a kedvesség erejével.

Stefani Joanne Angelina Germanotta, azaz Lady Gaga 2008 áprilisában robbant be a köztudatban „Just Dance” című dalával és provokatív megjelenésével, az azóta eltelt 12 év alatt pedig minden idők egyik legsikeresebb előadója lett, Grammy-, Golden Globe-, BAFTA-díjakkal a háta mögött – ráadásul már az Oscart is bezsebelhette. Bár hosszú oldalakon írhatnék arról, milyen eredményeket ért el énekesnőként és színésznőként, Lady Gagában mégis talán az a legkülönlegesebb, hogy nem félt őszinte lenni, és kiállt a világ elé minden fájdalmával és traumájával együtt – azért, hogy másokat támogathasson.

„Szerintem a legsokkolóbb dolog, amit tehetek, az az, ha teljesen sebezhető és őszinte leszek az életemmel kapcsolatban, arról, hogy min mentem keresztül, a küzdelmekről, amiket láttam és részese is voltam – és ezeket megosztom a világgal, hogy segíthessek azoknak, akik szenvednek.” – Lady Gaga

Fájdalomból küldetés

Nem titkolja például azt sem, hogy az iskolában bántalmazták, és azt sem, hogy 19 évesen többször megerőszakolták őt, ami miatt poszttraumás stressz zavarral azaz PTSD-vel küzd, mivel nem dolgozta fel a vele történteket. „Nem volt terapeutám, nem volt pszichiáterem, nem volt orvosom, aki segített volna nekem ebben. Aztán hirtelen a semmiből rámtört ez az elképesztően intenzív fájdalom az egész testemben, igazából azt a betegséget utánozva, amit akkor éreztem, mikor megerőszakoltak” mesélte Lady Gaga, aki a Queen „Radio Ga Ga” című száma után kapta művésznevét. A sztár évekig orvosokhoz és vizsgálatokhoz járt a fibromyalgiája miatt, mire rájött, hogyan veheti fel a harcot a krónikus fájdalommal: a gyógyszerek szedése mellett például terápiákra jár, meditál, és edz is. A leglenyűgözőbb döntése pedig talán az, hogy a vele történtekre nem büntetésként tekint, hanem megtalálta benne a küldetését.

„Azt hiszem, mindennek meg kellett történnie abból, amin keresztül mentem. Át kellett élnem ezeket. Még a megerőszakolást is… Úgy érzem, Isten ezzel azt üzente nekem: ’Megmutatom a fájdalmat, és aztán segíthetsz másoknak, akik küszködnek, mert megérted őket.’ Ma már akárhol is látok fájdalmat, nem tudom elfordítani a fejem.” – Lady Gaga

A jótékonyság koronázatlan királynője

Az aktivista munkáját egyébként legalább olyan nehéz lenne felsorolni, mint az előadói sikereit: több természeti katasztrófa károsultjainak adakozott, több száz millió dollárt ajánlott fel az AIDS elleni küzdelemre, és az esőerdők megóvására is felhívta a figyelmet. Emellett elkötelezett híve az LMBT közösség jogaiért folytatott harcnak, 2011-ben pedig édesanyjával, Cynthia Germanottával együtt létrehozta a Born This Way Alapítványt, melynek fő célja a fiatalokat érő bántalmazások, és ezáltal az öngyilkosságok megelőzése.

A titkok nyitja a kedvesség

„Az egész a rajongóimmal való kapcsolatommal kezdődött. Lenéztem a közönségemre, és rengeteg olyan embert láttam, akik hozzám hasonlóan máshogy éreztek, vagy úgy érezték, hogy nem látják és nem értik meg őket. Aztán sok fiatalt is észrevettem, akik nem mertek őszinték lenni abban, kik is ők valójában – ez egy igazi egzisztenciális élmény volt számomra. Arra gondoltam, mit is jelent egyedinek lenni, és harcolni akartam értük. Nem a hírnévért csinálom, hanem a hatásért. Hamar észrevettem, hogy hatással voltam arra, hogy felszabadítsak embereket a kedvességen keresztül. Ez a legerőteljesebb dolog a világon, különösen a mentális betegségek esetén. A kedvesség meggyógyítja az embereket. Ez az, ami összehoz minket – ez az, ami megőrzi az egészségünket” – nyilatkozta. Az énekes-színésznő óriási híve a kedvesség erejének, úgy gondolja, ez az egyetlen út a túléléshez minden gyűlölet, tragédia, éhínség és háború ellenére – sőt, támogatja a „Channel Kindness”, azaz „Sugározz Kedvességet” című novellagyűjtemény kiadását is, amelyben fiatal írók inspiráló történetei lesznek majd olvashatóak mentális betegségekről, zaklatásról és aktivizmusról.

P.s. Lady Gaga mindezek mellett arról sem felejtkezik el, hogy kiálljon a feminizmusért: Valentin-napon például eljegyezte magát – Istenre pedig nőként hivatkozik.

via GIPHY

Nyitókép: Neilson Barnard/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: