A koronavírus-járvány a lakberendezési szokásaidra is hatással lesz

Nemrég az egyik online dizájnmagazin Anglia egyik legismertebb belsőépítészét kérdezte meg arról, hogy szerinte milyen hatással lehet a világjárvány a jövő otthonaira. Ő 7 új trendet is említett, amely visszaköszönhet a lakberendezés terén.

Az elmúlt hónapokban az otthonunk kulcsszerepet játszott mindannyiunk életében. Teljesen átalakult a szerepe: a nappali például egyik napról a másikra irodává, iskolává és edzőteremmé vált. Ezek a kényszeres változások, illetve az izoláció egyeseknek nem jelentett nagy problémát, mások viszont azt érezték, saját házuk falai között börtönben rekedtek. A pandémia felnyitotta a szemünket, hogy az otthon paradigmáját – azaz azt, hogy alapvetően hogyan tekintünk rá a mindennapi életben – ideje átalakítani. A dezeen.com online dizájnmagazin nemrég Michelle Ogundehin, belsőépítészt kérdezte meg arról, hogyan fognak átalakulni a jövő otthonai a koronavírus-járvány hatására. Ogundehin szerint a jövőben erre a 7 változásra van szükség, hogy a belső tereinket még élhetőbbé tegyük:

1. Immunerősítő otthonok

Az elmúlt években egyre több szó esik az ‚‚immunity boost’’, azaz immunerősítő otthonokról. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek, amelyek bebizonyították, hogy a beltéri levegő akár tízszer szennyezettebb is lehet, mint a szabadtéri, ugyanis a zárt térben könnyen felhalmozódnak a káros anyagok. Elég csak a szobafestékekre gondolni – sok termék olyan anyagokat tartalmaz, amely felhordás után a lakótérben párolog. De a tisztítószerek vegyi anyagai, a paraffin alapú gyertyák, illetve a cigaretta füstje is megtelepedhet a bútorainkon, csak úgy, mint a penészspóra, a baktériumok és a vírusok. Ezek a káros anyagok súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek, amelyek között a rák és légzőszervi problémák a leggyakoribbak. A Royal College of Physicians kutatásából kiderül, hogy a lakás légterében felhalmozódó mérgező gázok évente közel 99 ezer ember halálát okozzák Európában. Ogundehin szerint a jövőben hanyagolnunk kell azokat az alapanyagokat, amelyeknek magas a VOC- és formaldehid-kibocsátása (például bizonyos festékek, tömörített bútorlapok). Emellett csúcstechnológiájú víz- és légszűrő rendszerekre van szükség és a szobanövények légtisztító képességét is érdemes lenne kihasználnunk.

2. A szobák elrendezése kulcsfontosságú

A szakember szerint itt az ideje, hogy az otthonunkat ne a normák, hanem a szükségleteink alapján rendezzük be. A hálószobák eddig az emeletekre kerültek, holott a földszinten egy pihenésre sokkal inkább alkalmas, sötétebb helyiségben tudnánk elvonulni.

3. Tanuljunk a keleti kultúráktól

Japánban az új házak alaprajzán szinte sosem ábrázolnak bútorokat, amikor egy potenciális vásárlónak mutatják be az ingatlant. Ugyanis ezeknek az otthonoknak az a célja, hogy a terek több funkciót is betölthessenek, praktikusak és könnyen átalakíthatóak legyenek. Ebből a szemléletmódból sokat tanulhatnánk, hiszen a nyugati kultúrában általában egy adott funkciót töltenek be a helyiségek. Ráadásul nálunk a nagyméretű, tágas terek váltak divatossá – például az amerikai konyha – amelynek pozitív hatásai is vannak, de a hátrányunkra is válhat, ha mindenki folyamatosan egy légtérben tartózkodik. Erre világított rá a karantén időszaka is.

4. Csak okosan az okos otthonokkal!

Az okos otthonok fogalma az elmúlt 1-2 évben új értelmet nyert. Az érintőképernyő már a múlté, hiszen most minden a hangvezérlésű technikai kütyükről szól. Az Amazon hangvezérelt asszisztense, azaz az Alexa bekapcsolja a zenét, lekapcsolja a villanyokat, válaszol a kérdéseinkre, és még az online bevásárlás elintézésében is segít – nekünk csupán ki kell mondanunk az óhajunkat. Ezek a modern technikai eszközök nagy segítséget jelenthetnek, de Ogundehin szerint át kellene gondolnunk, biztosan erre van-e szükségünk. Inkább azt tanácsolja, olyan tárgyakkal, bútorokkal és dekorációkkal vegyük magunkat körbe, amelyek személyes jelentéssel bírnak. Ezek tesznek jót a mentális egészségünknek, nem egy hangszóró, amivel egész nap beszélgetünk.

5. Az aktív pihenés

A rohanó világban az otthonunk alig jelent többet, mint egy helyet, ahol reggel elkészülünk, majd ahová este beesünk az ajtón és kimerülten bedőlünk az ágyba. A nappalit általában arra használtuk, hogy egy húzós nap után elterüljünk a kanapén, és sorozatnézéssel vagy a telefonunk nyomkodásával üssük el az időt. A karantén alatt viszont sokan átértékelték ezeket a dolgokat és megnőtt az igény az aktív pihenésre, szórakozásra. A jövőben ezt kell figyelembe venni, és érdemes a személyes hobbijaink megéléséhez is szobákat, kis tereket kialakítani.

6. A távmunka hatása

A járványhelyzet több cég szemét is felnyitotta. Kiderült, hogy a távmunka sok esetben szinte zökkenőmentesen megoldható, éppen ezért fontos, hogy globálisan átértékeljük a korábbi munkavégzési modelleket. Ha a cégek többsége nem is áll át teljesen a home office-ra, fontos, hogy rugalmasabban kezeljék a munkavégzés helyét. A jövőben az otthonról dolgozó munkavállalók száma növekedhet, éppen ezért szükség van arra, hogy a lakásunk megfeleljen ennek az új funkciónak is. Az építész szerint a jól szigetelt helyiségek elengedhetetlenek lesznek a munkasarok kialakításához, illetve prioritást élveznek majd azok a székek, amelyek derék- és háttámasszal javítják a tartást.

7. Hív a természet

A minimalista stílus az egyszerűségről és a funkcionalitásról szól, de a monokróm színek és geometrikus formák miatt ezekben a terekben teljesen elveszítjük a kapcsolatot a természettel. A 2020-as enteriőrtrendekben előkelő helyen végzett a biofília, vagyis az olyan dizájn, ami a természettel való kapcsolatteremtésre törekszik. Az elkövetkező években egyre inkább ez jellemzi majd a belsőépítészetet. A természetes anyagok, színek, textúrák és formák használata előtérbe kerül, illetve az udvar és az erkély szerepe is megnő.

Forrás: dezeen
Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: