4 izgalmas mártogatós, ami nélkül nincs piknik

Egészséges villámreceptek

A hagyományos hummusszal és guacamole-val nem lehet mellélőni. De ha szívesen kipróbálnál néhány új ízt, akkor mutatunk néhány fantasztikus mártogatós receptet.

Egy nyár sem telhet el medencés partik, közös sütögetések és szabadtéri piknikek nélkül. Mindegy, hogy a családdal vagy a barátokkal szerveztek közös programot, biztosan felbukkannak különböző mártogatós ételek a menüsorban. Ezek a gyorsan elkészíthető finomságok általában nagy sikert aratnak, hiszen beszélgetés közben vagy egy közös játék során (akarva-akaratlanul) mindenkinek elkalandozik a keze a rágcsálnivalók irányába. Vannak, akik a nyers zöldségekre esküsznek, olyanok is akadnak, akik a tortilla vagy zöldségchips darabkákat részesítik előnyben és a pita, valamint a különböző sós kekszek is gyakran landolnak valamilyen krémes csodában. Ezen a nyáron a klasszikus hummusz és az örökzöld guacamole mellett próbálj ki néhány új mártogatós receptet, amiket nemcsak a baráti összejöveteleken vethetsz be, hanem egy otthoni filmnézős este során is.

1. A keleti ízek szerelmeseinek: marokkói sült répás mártogatós

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Natural Food Therapy (@naturalfoodtherapy) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 0,5 kg répa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál harissza
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A meghámozott, apróra vágott répát és a fokhagymagerezdeket tedd a tepsibe, öntözd meg egy kis olívaolajjal, majd jöhet a só és a bors. Körülbelül 30 percig süsd őket, 15 perc után érdemes megfordítani a szeletkéket, hogy egyenletesen piruljanak meg. Ha elkészültek, várj néhány percet és hagyd, hogy kihűljenek!
  2. Ha a répa és a fokhagyma már nem forró, tedd őket egy aprítóba és add hozzá a többi hozzávalót. Ha elérted a krémes állagot, akkor elkészült a mártogatós, amit akár tovább is ízesíthetsz. A csípős ízeik rajongóinak még egy kis harisszát ajánlunk.

2. A különc: epres-mangós salsa

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Issa Cidlevicz (@jammerz79) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze apróra vágott eper
  • 3/4 csésze apróra vágott mangó 
  • 1 jalapeno paprika
  • 2 evőkanál lila hagyma felkockázva
  • 2 evőkanál petrezselyemlevél
  • 2 teáskanál méz
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. A mangót hámozd meg és a jalapeno paprikából távolítsd el a magokat, majd az összes hozzávalót vágd apró kockákra!
  2. Keverd össze őket egy nagy tálban és locsold meg az egészet mézzel és a citrom levével! Ezzel el is készült ez a villámgyors salsa, ami tortilla-chipsszel fogyasztva az igazi.

3. Ha igazán tápláló snackre vágysz: joghurtos-avokádós szósz

Hozzávalók:

  • 1 csésze görög joghurt
  • 1 közepes méretű avokádó
  • 1/4 csésze friss petrezselyem
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 lime leve
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál chili por
  • 1 teáskanál tahini

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat tedd egy aprítóba és keverd addig, amíg egy krémes állagú masszát kapsz.
  2. Tálalás előtt szórd meg egy kis petrezselyemmel! Ehhez a mártogatóshoz sült édesburgonyát vagy répát és nyers zöldségeket ajánlunk.

4. Klasszikus egy kis csavarral: sült paprikás hummusz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Adam + Joanne (@inspiredtaste) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 60 ml citromlé (kb. 1 nagyobb citrom leve)
  • 60 ml tahini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csipet cayenne bors (elhagyható)
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A paprikát vágd nagyobb szeletekre és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a héjuk felfelé nézzen. Süsd kb. 5-10 percig, amíg meg nem pirulnak.
  2. Ha a paprikák kihűltek, távolítsd el a héjukat!
  3. Egy aprító segítségével készítsd el a hummuszt, majd a végén add hozzá a sült paprika szeleteket (egy picit megspórolhatsz a tálalásra) és keverd tovább még 1-2 percig. A hummuszt kanalazd egy tálba és a közepét szórd meg az apróra vágott paprikával.

Mindenki imádni fogja: petrezselymes jalapeno szósz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buen Provecho (@buenprovechohonduras) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 4 jalapeno paprika
  • 2 csésze friss petrezselyem
  • fél csésze tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime leve
  • 1 csipet só
  • fél csésze olívaolaj
  • 1 evőkanál almaborecet

Elkészítés:

Az olívaolaj és az almaborecet kivételével minden hozzávalót öntsd bele az aprító táljába. Ha ezzel végeztél, mehetnek rá a folyékony hozzávalók is és keverd tovább, amíg egy sima masszát nem kapsz. Ezzel a szósszal akár a húsételeket is meglocsolhatod, valamint a köretek és a nasik mellé is kiválóan passzol.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: