Gyakran gondolsz a szakításra? A kétségek nem mindig jelentik egy kapcsolat végét!

Sokan úgy tartják, hogy egy párkapcsolaton belül a kételyek megjelenése egyenes út a szakításhoz. Ugyanakkor a bizonytalanságnak is megvan a helye egy elkötelezett kapcsolatban, és nem okvetlenül jelenti azt, hogy kudarcra lenne ítélve a pár jövője.

Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nők és férfiak 33%-ának már többször is megfordult a fejében, hogy véget vetne a kapcsolatának. 37%-a a megkérdezetteknek pedig szinte napi szinten gondol erre.

Elsőre nem meglepő ez a magas szám, hiszen sokan élnek boldogtalan kapcsolatban, ahol a szakítás gondolata magától értetődő. A kutatás legérdekesebb pontja mégis az, hogy a résztvevők 34%-a teljes mértékben elégedett a párkapcsolatával, ennek ellenére gyakran felüti a fejét a befejezés gondolata. Így tehát a kérdés nem is annyira fekete-fehér, mint azt gondolnánk. Az elmúlt években a válási ráta megsokszorozódott és egyre több pár dönt úgy, hogy felbontja a köteléket, amit kialakítottak. De vajon a szakítás kósza gondolata már vészjelző lenne egy kapcsolatra nézve?

Hullámzó normalitás

A boldogság nem szerencse kérdése. Egy kiegyensúlyozott kapcsolat csak úgy tud létrejönni, ha munkát fektetünk bele és ápoljuk azt. De még így is megtörténik, hogy a jó kommunikáció, a szinten tartott érzelmi és szexuális intimitás ellenére is megfordul a fejünkben más lehetőségek mérlegelése. Két ember közti kötelék néha szorosabb, néha lazább és egy folytonos hullámzás jellemző rá. Teljesen normális, ha időnként kételyek, esetleg negatív gondolatok árasztanak el, ez ugyanis nem jelenti azt, hogy valami mélyen elromlott a kapcsolatban. Még a legboldogabb pároknál is van olyan nap, amikor legszívesebben a világ végére futnának a másik elől. Ez mindössze annyit jelent, hogy emberből vagyunk. Ez pedig felér egy érzelmi hullámvasúttal.

Fotó: Milan Popovic/ Unsplash

Szerelem a képernyőn

Van egy komoly hátráltató tényező a mai világban, ami hat a kapcsolatokra, de az elődjeinknek még nem kellett vele megküzdeni, nekünk viszont már muszáj. Ez pedig a média. Ha valaha gondolkodtál szakításon, úgy, hogy egyébként elégedett vagy a párkapcsolatoddal, valószínű, hogy az olyan esetben történt, amikor a képernyőn látottakhoz hasonlítottad magatokat. Olvastál egy eltúlzott romantikus könyvet? Nem bírtál ellenállni a moziban a feszülő hasizmoknak és grandiózus szerelmi gesztusoknak? A közösségi oldalaidat elárasztják a tökéletes párok? A média emberi kapcsolatokra gyakorolt hatását bőséges kutatások vizsgálták már, de most az is kiderült, hogy a nők és férfiak, több mint egyharmada gondolja úgy, hogy a képernyőn látott illúziók negatívan befolyásolják a saját kapcsolatukról alkotott képet. Ezzel csak az a probléma, hogy senki kapcsolata nem mérhető a szerelem, a szex és az izgalom megapillanataihoz, amelyeket Hollywood generál.

Mi tart vissza?

Érdemes tehát meghúzni a határt, hogy meddig tartanak a saját érzéseink és honnan kezdődnek a külső behatások. Ha fontolgattuk már, hogy elhagyjuk a partnerünket, akkor azt is jó átgondolni, hogy mi késztetett mégis maradásra és mitől félünk a legjobban. Az első számú dolog, ami a férfiakat és a nőket megrémíti a partnerük elhagyásával kapcsolatban, az a lehetőség, hogy megbánnák. Arra a kérdésre, hogy mi tartotta vissza őket leginkább, a nők 37%-a, a férfiak 27%-a mondta azt, hogy attól fél, hogy egy életen át tartó megbánással kell együtt élnie. A második leggyakoribb szakítási félelem a másik partner megbántásától való félelem. A férfiak 18%-a és a nők 12%-a adta meg ezt az okot arra, hogy fél a távozástól. A harmadik legijesztőbb dolog a távozással kapcsolatban az egyedüllét kilátásba helyezése. Ezt a félelmet a férfiak 11%-a, a nők 14%-a nevezte meg.

Fotó: Josue Michel/ Unsplash

Meglepő módon a gyerekek és a pénz nem szerepeltek a három legfontosabb választási lehetőség között a különválástól való félelmek között. A pénz talán kevésbé számít, mivel ma már sok nő keres eleget ahhoz, hogy eltartsa magát, de a gyerekekkel kapcsolatos aggodalmak hiánya meglepő, tekintve azt a sztereotípiát – amelyet gyakran a történelmi gyakorlat is alátámaszt – miszerint a párok „a gyerekek miatt maradnak együtt”.

A távozás könnyebb, mint a maradás

A különválás mindig nehéz, és a legtöbb ember már a végstádiumban lévő kapcsolatokban hozza meg a döntést. Vagyis sokkal tovább maradnak együtt a párok, mint az indokolt lenne. Még ha az ember biztos is abban, hogy a kilépés a helyes választás, akkor is szükség van erőre, és néha bátorságra, hogy megtegye azt. A következmények minden érintett számára elég súlyosak ahhoz, hogy a távozónak biztosnak kelljen lennie abban, hogy a kapcsolatnak valóban véget kell vetni. Az egyik legbiztosabb jel, ha a távozás könnyebb, mint a maradás.

Abban az esetben viszont, ha alapvetően boldog és egészséges kapcsolatban élünk, de mégis kételyekkel küzdünk időnként, azt tekintsük az élet velejárójának. A rengeteg külső behatás, a fogyasztásra ösztönző mentalitás – ami az emberi kapcsolatokba is begyűrűzött és arra sarkall, hogy minél több emberrel, minél több élményt zsebeljünk be –, a média és a hétköznapok darálómalma mellett természetes, ha néha meginogunk. Ha ezekben a gyengébb pillanatokban is kitartunk, azzal pedig csak még inkább megerősítjük a kötődést.

Nyitókép: Constantinis/Getty Images
Forrás: HuffPost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: