A kis herceg 10 tanítása az életről

122 éve pontosan ezen a napon, június 29-én született a francia író és pilóta, Antoine de Saint-Exupéry, akinek a kis hercegről szóló története azóta a világirodalom egyik legolvasottabb művévé vált.

Bár A kis herceg eredetileg gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is fontos üzeneteket, életbölcsességeket hordoz. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eddig 345 nyelven és dialektusban jelent meg. A Biblia után ez a második legtöbb nyelvre lefordított könyv. 10 idézetet választottunk ki belőle, amely útmutatást adhat a nehéz időkben is.

Az alvó kis hercegben a legjobban a virágjához való hűsége hat meg: egy rózsa képe, mely akkor is úgy ragyog benne, mint egy lámpa lángja, amikor alszik… és ettől még törékenyebbnek tűnt a szememben. A lámpákra nagyon kell vigyázni: elég egy hirtelen kis szél, hogy kioltsa őket.

Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.

Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít.

A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz.

A kis herceg
Fotó: Le petit Prince film/Paramount Pictures (2015)/IMDb

Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok…– sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: Láttam egy százezer frankot érő házat.Erre aztán fölkiáltanak: Ó, milyen szép!

Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.

Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant.

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz. (…) Ha, teszem azt, délután négykor érkezel, már három órakor elkezdek boldog lenni. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négy órakor már izgulok és nyugtalankodom; felfedezem a boldogság árát! De ha meghatározatlan időben, bármikor jössz, sohasem fogom tudni, melyik órában öltöztessem ünneplőbe a szívemet.

Két-három hernyót el kell tűrnöm, ha meg akarom ismerni a pillangókat.

Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: