A klasszikus mártogatós új köntösben: romesco fűszeres padlizsánkrém

Tedd izgalmassá a jól bevált padlizsánkrém recepted: a sült paprika és a pörkölt mandula például remekül passzol hozzá.

Lehetetlen szavakba foglalni, mennyire rajongok a mártogatós ételekért. A hummusz és a padlizsánkrém rendszeresen helyet kap a heti menüben: néha vacsorára készítem el, néhány friss zöldséggel tálalva, máskor filmnézés közben tortilla chipsszel vagy pitával kanalazom a számba, de előfordul, hogy kiskanállal esem neki és tüntetem el a tálból. Hummusz téren már számos változatot kipróbáltam: készítettem sült paprikával, céklával és szárított paradicsommal felturbózott csicseriborsó-krémet is. De a padlizsánkrémnél sosem kísérleteztem, mindig a klasszikus receptet követtem. Úgy döntöttem ezen változtatnom kell, és ideje bővítenem a repertoárom. Kezdésnek ezt a romesco fűszeres alternatívát választottam:

Romesco fűszeres padlizsánkrém

Kép: @feastingathome/Instagram

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű padlizsán (kb. 400 gramm)
  • 2-3 darab kaliforniai paprika (kb. 400 gramm)
  • 125 ml olívaolaj
  • só, bors
  • 1 egész fokhagyma
  • 1 pita
  • 175 gramm feta sajt
  • fél csésze petrezselyem (kb. 20 gramm)
  • 55 gramm pörkölt sós mandula
  • 1 evőkanál sherryecet (vörösborecettel helyettesíthető)
  • fél teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 225 fokon. A padlizsánt és a paprikákat vágd félbe, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg 3-4 evőkanál olívaolajjal és sózd meg őket.
  2. Az egész fokhagyma tetejéből vágj le egy kicsit, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal. Ezután csomagold alufóliába és tedd a tepsiben lévő zöldségek mellé. Nagyjából 20 percig süsd őket, utána forgasd meg és mehet vissza a sütőbe újabb 20 percre. Ha kész tedd félre őket, hogy kihűljenek.
  3. A padlizsán húsát kanalazd ki a héjából és tedd az aprítógépbe. Ezt ismételd meg a paprikákkal is: távolítsd el a magokat és a húsukat kanalazd a padlizsán tetejére. A fokhagyma gerezdeket is tisztítsd meg és ezeket is add hozzá a zöldségekhez. Végül az apróra vágott pita, a feta, a petrezselyem, a mandula, az ecet, a fűszerpaprika és a maradék olívaolaj (kb. 60 ml) is mehet a gépbe. Pürésítsd össze és ha szükséges, ízesítsd tovább sóval, borssal vagy paprikával.
  4. Öntsd egy nagyobb tálba. Már fogyaszthatod is friss zöldségekkel, pitával vagy a húsok mellé köretként is.

Nyitókép: Mariha-kitchen/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: