A klímakatasztrófa szélén állunk, de erre a Burning Man fesztivál még egy lapáttal rátesz

Hatalmas füstfelhő Nevada felett? Helló Burning Man!

Szinte lehetetlen olyan hírrel találkozni, ami ne a világon végigsöprő erdőtüzekről és a klímakatasztrófáról szólna. A Burning Man fesztivált ezek ellenére idén augusztusban is megrendezték, és egészen szeptember 2-ig tart a hatalmas szobrok égetése.

Forró sivatag, pszichedelikus drogok, félmeztelen hippik, barterkereskedelem – ez volt egykor a Burning Man, amelynek története 1986-ban kezdődött San Franciscoban. Mint más világméretű rendezvények, úgy a nevadai fesztivál is egy spontán gondolatból született, amikor egy baráti társaság a radikális önkifejezés apropójából egy nagyméretű szobrot borított lángokba. Ekkor még senki sem gondolta, hogy az ötletből egy hatalmas népszerűségnek örvendő esemény fog válni, amelyre több tízezren érkeznek a világ minden pontjáról.

A rendezvény kezdeti szakaszában a fogyasztói társadalom elleni tiltakozás jeleként tilos volt pénzt használni. A résztvevők cserekereskedelemmel szerezték be a szükséges holmikat és a fellépők is ingyen vállalták a szereplést. A Burning Man a legtöbb ember számára egyet jelentett a sátorban alvással, a konzerves ételekkel, illetve a nem túl esztétikus illemhelyiségekkel.

7-8 éve viszont nagy változás vette kezdetét, a tradicionális barterkereskedelem megszűnt, hiszen a felső tízezer egyre inkább kezdett beszivárogni Black Rock City-be. A hippi életet felváltották a VIP juttatások, a farmer-póló szetteket a csillogó ezüst bikinik.

A fogyasztói társadalom ellenpólusaként létrehozott fesztivál így mára sajnos a milliárdosok, hollywoodi celebek és a Victoria’s Secret modellek játszóterévé vált. Az eredeti koncepció szerint mindenről a részvevőnek kellett gondoskodnia – ha az ember mégsem szokott hozzá a pórnép életkörülményeihez, ma már nyitott karokkal várja a rendezvény VIP tábora: luxus lakókocsik és jurták, kényelmes ágyak, légkondi és személyi séfek.

A fesztivál célja hivatalosan továbbra is a szabad önkifejezés, így a sivatagi forróságon kívül találkozhatunk még a Mad Max filmekbe illő bizarr járművekkel, kiállításokkal és rengeteg óriási installációval, melyek mérete akár több 10 méter is lehet. Ezeket az installációkat borítják lángba a fesztivál ideje alatt, amely minden évben az óriási ember-szobor elégetésével zárul. A jelenleg is tartó eseményen idén sem marad el ez a tradíció, hiszen szeptember 2-án a szokásoknak megfelelően elégetik a fesztivál jelképének számító szobrot.

A Burning Man sosem örvendett töretlen népszerűségnek. A szervezők a fából készült szobrok méretével és mennyiségével mindig próbálják túlszárnyalni az előző év szenzációját. A fesztivál már régen kivívta a környezetvédők haragját, idén viszont még égetőbb a kérdés, valóban szükséges-e egy újabb lapáttal rátenni a környezetszennyezés mértékére? Miközben az Amazonas-esőerdőben, a Kanári-szigeteken, Szibériában, Portugáliában és az USA több tagállamában is az erdőtüzeket próbálják megállítani, addig a fesztiválozók ámulva nézik, hogyan önti el a füst a nevadai sivatag egét. Kérdem én, nem került még elég szén-dioxid a légkörbe?

Nyitókép: Youtube

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: