A koffein egyáltalán nem olyan hatékony, mint sokan gondolják

Egy hosszúra nyúlt estét, egy álmatlan éjszakát követően általában abban bízunk, hogy a reggeli kávé, pontosabban a koffein segít átvészelni a napot. De egy friss kutatás alátámasztotta, hogy nem szabad csodát várnunk egy csésze feketétől.

Gondolj csak bele, milyen gyakran bízunk meg vakon a reggeli kávé csodatevő erejében – emiatt döntünk úgy, hogy inkább hajnalok hajnaláig dolgozunk, megnézünk még egy (vagy inkább három) részt a sorozatból vagy a tervezettnél tovább maradunk egy baráti összejövetelen. Azonban jobb, ha beletörődünk a szomorú igazságba: ha másnap olyan feladatunk van, amelyben a kognitív képességeinkre is szükségünk lesz, akkor időben ágyba kell bújnunk. Ugyanis a Journal of Experimental Psychology legújabb kutatásából kiderült, hogy a koffein közel sem olyan hasznos, mint amennyire azt elhitették velünk. A felmérés eredménye egyértelművé tette, hogy a koffein csak részben enyhíti az alváshiány által okozott kognitív képességek tompulását.

Pihentető alvás vs. koffein

A felmérésben 276 önkéntes vett részt, akiknek két különböző, kifejezetten egyszerű feladatot kellett elvégezniük. A kutatás első részében a figyelmüket vizsgálták: egy gombot kellett megnyomniuk minden alkalommal, amikor felvillant egy lámpa. A második feladatban az emlékezőképességüket tettek próbára: különböző feladatokat kellett egy adott sorrendben elvégezniük anélkül, hogy bármit kihagytak volna. Ezután a tesztalanyokat két csoportra osztották: 138 ember hazamehetett és aludhatott egy jót az otthonában, a másik 138 a helyszínen maradt és az egész éjszakát ébren töltötte. Másnap minden résztvevő elfogyasztott egy kapszulát, amely 200 mg koffeint (egy csésze kávé általában 100 mg) tartalmazott. Majd ismét el kellett végezniük a feladatokat: a kialvatlan tesztalanyok a hatalmas adag koffein ellenére sem remekeltek. „Megállapítottuk, hogy az alváshiány mindkét típusú feladat esetében csökkentette a teljesítményt”mondta Kimberly Fenn, a felmérés egyik vezetője és a Michigan State University docense.

A koffein minimálisan javította a teljesítményt az első – és könnyebb – feladatban, de semmilyen változást nem okozott a bonyolultabb teszt eredményeiben. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a koffein nem kompenzálja az alváshiány kognícióra gyakorolt ​​rossz hatásait, bár abban egy kicsit segít, hogy éber és figyelmes maradjon az ember. „Az emberek úgy érezhetik, hogy a koffeinnel leküzdhetők az alváshiány okozta problémákat, de a bonyolultabb feladatok elvégzésének minősége ugyanúgy romlik. Ez az egyik oka annak, hogy az alváshiány nagyon veszélyes lehet.”

Forrás: Fast Company, APA
Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: