A könyv, amit a mamám elcsaklizott, mielőtt beleolvastam volna – Könyvajánló – Finy Petra: Bodzaszörp

Mókás, megindító és bátorító pillanatok, amelynek középpontjában a nagyszülők és az unokáik állnak. Ez Finy Petra legújabb kötete, a Bodzaszörp.

Az őszi Margó Irodalmi és Filmfesztiválon mutatta be Finy Petra a Manó Könyvek által kiadott legújabb könyvét, a Bodzaszörpöt. A 15 meséből álló kötet minden egyes sora a nagyszülők iránt érzett tiszteletet fejezi ki, a történeteket pedig Bogdán Viki csodálatos illusztrációi teszik még kedvesebbé. Amikor először hallottam a kötetről, azonnal meg akartam szerezni, hiszen bár már felnőttem, a mai napig fontos szereplője az életemnek a nagymamám. Arra azonban nem számítottam, hogy nem én leszek az első a családban, aki elolvashatja, miután kézhez kaptam a könyvet. Épp vidéken voltam a szülői házban, csak egy pillanatra hagytam őrizetlenül, amire azonnal lecsapott a 76 esztendős mamám.

Finy Petra - Bodzaszörp
Manó Könyvek, 3490 Ft

Amíg türelmesen vártam a soromat, ő megjegyezte, hogy remek kis kötet ez, majd végre átadta nekem, így én is elkezdhettem olvasni. A 15 meséből három különösen közel került a szívemhez, az egyik a könyv címét is viseli: ez a Bodzaszörp, azaz Mese a nagymamáról, aki befőttesüvegekbe gyűjtötte a mosolyokat. Ebben a történetben a kislány, Lujzi nagyon kedvetlen, olyan semmilyennek érzi magát, de a nagymamája a segítségére siet és igyekszik felvidítani. Mégpedig úgy, hogy mesél neki a habos virágú bodzabokrokról a kertben, amik oly sok történetet őriznek és rengeteg mosolyt rejtenek.

A másik nagy kedvencem a Tavasz-applikáció – Mese a nagypapáról, aki pecabotot adott az unokája kezébe, a telefont pedig kivette belőle című mese volt. Nagyon aktuális és fontos témát érint, és szerethető módon sikerül benne az írónak rávilágítania arra, hogy napjainkban a gyerekek figyelmét sokszor mennyire elterelik a kütyük, a nagypapa viszont képes lehet rávenni az unokát arra, hogy a képernyőn kívül másra is koncentráljon. Az olvasmányos, kedves történetek sorát A szeretet térképe zárja, amely arról a nagymamáról szól, aki nagyon szerette a ráncait, és nem értette, miért akarja valaki kitöröltetni őket. Unokájának, Panninak részletesen elmeséli az arcán kirajzolódó aprócska ráncok történetét, amelynek mindegyike egy irányba mutat: a család szeretete felé.

Finy Petra legújabb kötete a késői órákban, esti mesék gyanánt is tökéletes, és remekül megállja a helyét karácsonykor a fa alatt ajándékként: egészen biztos, hogy minden nagyszülő ugyanúgy lelkesedne érte, ahogy az én drága nagymamám. Jó olvasgatást!

Nyitókép: woohoo.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: