A koronavírus visszarepít minket a randik aranykorába?

A járvány terjedésének megállítása érdekében, aki teheti, most éppen otthon ül, és minden olyan találkozót kerül, ami nem feltétlenül szükséges - például a randikat. De vajon előfordulhat, hogy ezekben a hetekben könnyebb megtalálni az Igazit?

Ahogy sok nehéz helyzetben, úgy a koronavírus-járvány idején is egyre többen vannak azok, akik humorral próbálják oldani a feszültséget – szóval nem túl meglepő, hogy a közösségi oldalakat elárasztották a mémek az otthoni karanténról, a WC-papírok felvásárlásáról, vagy a homeoffice munkavégzésről. Persze én és a barátaim is előszeretettel küldözgetjük egymásnak a viccesebb képeket (csak hogy kicsit feldobjuk egymás napjait), így érkezett meg hozzám egy olyan Twitter poszt, ami egy (számomra) teljesen új irányból fogta meg a koronavírus kérdését.

„Tudjátok kinek lesz igazi szenvedés ez a kényszerű szociális távolságtartás? A randi appokon tobzódó pasiknak. Újra beköszöntött az udvarlás kora, Brad. És beköszöntött újra a hetekig tartó beszélgetések kora a kiszemelt lánnyal, az áhított találkozó előtt. Most mi levelezőtársak vagyunk, haver. Visszautaztunk Jane Austen korába. Na, akkor írj nekem egy verset!”

Bár a szinglik többsége most valószínűleg az utolsó helyek egyikére sorolta az ismerkedést a fontossági listáján, mégis érdekes gondolat, hogy a járvány nemcsak a gazdaságra, a környezetünkre és a légszennyezettségre, hanem még a szerelmi életükre is hatással lehet – de nem feltétlenül rossz irányban.

Legyünk őszinték: ahogy sok minden, úgy az ismerkedés is főleg az online térben zajlik évek óta. Sorra nyílnak a társkereső honlapok, ráadásul egyre inkább próbálják leszűkíteni ezeket egy-egy rétegre: például van külön oldal vegán szingliknek, de olyan is akad, ahol diszkriminatív módon a külső alapján próbálják felcímkézni a jelentkezőket. És ott van persze a Tinder is, ahol elég pár képet feltölteni magunkról, és már húzhatjuk is jobbra-meg balra azokat, akiket az app feldob nekünk az általunk beállított kilométerhatáron belül. Azt pedig mindenki, aki használta már az alkalmazást pontosan tudja, hogyan zajlik egy tinderes (azaz online) ismerkedés: match, pár üzenet, váltás Instagramra, vagy Messengerre, és 1-2 nap után már jön is az első találkozás (kivétel természetesen mindig van). Azonban ilyen rövid idő alatt hihetetlenül könnyű belefutni nagy tévedésekbe: biztosan te is hallottál már legalább egy olyan történetet a barátaidtól (vagy akár személyesen is tapasztaltad), hogy rosszul sikerült az első randi: „élőben teljesen más volt”, „nem volt közös témánk”, „nem ugyanazt keressük egy kapcsolatban”.

Klisé, vagy sem, de ahogyan minden, úgy az ismerkedés is felgyorsult: azt is mondhatnánk, hogy a klasszikus értelemben vett udvarlás, és randevúzás mára szinte teljesen meg is szűnt. Nem levelezünk (oké, chatelünk), beszélgetünk hetekig, vagy hónapokig, és megszámolni se tudom, hányszor hallottam nőktől, hogy (csak) azért fekszenek le valakivel az első, maximum a második randin, mert félnek, hogy különben nem keresi őket többet a pasi – néhány hét után pedig sokan gyakorlatilag már össze is költöznek. Már nem ismerkedünk, inkább úszunk az árral, aztán vagy bejön, vagy nem, és pár hónap, év múlva kiderül, hogy fogalmunk sincs ki ez az ember mellettünk. Az sem lehet véletlen, hogy most, amikor kezd újra beindulni az élet Kínában, rengetegen beadták a válópert – az összezártság és a karantén elég sok kapcsolatot letesztelt, és előhozta a csontvázakat a szekrényekből.

Az biztos, hogy ebben a helyzetben, amikor minden felesleges találkozót, és kontaktot kerülnünk kell, ráadásul, ha lehet, érdemes otthon maradnunk, nincs könnyű dolga azoknak, akik már nagyon szeretnék megtalálni az Igazit. Azonban mégis kaptak egy komoly szűrőt a komoly kapcsolatot keresők: nagy valószínűséggel hamarosan eltűnnek az appokról például az egy randi után ghostingoló férfiak, és inkább azok maradnak aktívak, akik szívesen beszélgetnek, ismerkednek akár hetekig is anélkül, hogy összejöhetne egy személyes találkozó. Ki tudja, lehet, ha vége a járványnak, több online matchből lesz hosszú távú kapcsolat?

Egy szó mint száz, most jó eséllyel egy modern Jane Austen-történetben találhatod magad…

Nyitókép: RTL Sajtóklub

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: