A köszönöm hatalma: fordítsd a negatív dolgokat is az előnyödre

Az élet olykor mindannyiunkat megtépáz, és napokra, akár hetekre sötéten látjuk a jövőt. Azonban van egy egyszerű technika, amivel a negatív eseményeket az előnyünkre fordíthatjuk.

„Engedd el” – ez a mondat szinte mantrává vált az utóbbi években, és hajlamosak vagyunk könnyen odavetni mindenkinek, aki valamilyen problémával talál meg bennünket. Pedig mindannyian tudjuk, hogy a gyakorlatban nem igazán így működik, és kevesen tudják valóban a lelkük mélyéről elengedni a dolgokat. A sok rágódás után inkább mélyen bezáródik az emberbe a csalódottság, a keserűség és a fájdalom, ami aztán hatványozottan tör fel belőlünk egy-egy hasonló szituációban. Pedig van egy egyszerű, és hasznos gondolatmenet, amit ha alkalmazunk nemcsak sokkal könnyebbé válik az elengedés, de még a negatív dolgokat is az előnyünkké kovácsolhatjuk.

Meglepetéééés!

Minden olyan esetben, amikor valaki szándékosan megbánt, például megcsal, hazudik, becsap, nem tartja be az ígéretét, összetöri a szíved – valójában egy ajándékot ad neked. Mégpedig a fájdalom ajándékát, ami által a lelked pontosan azt a meglepetést kapja, amivel aztán magasabb szintre tud lépni. Ha ezzel a gondolkodásmenettel kiütöd az önsajnálatod, és felismered, hogy a jövőd rajtad és döntéseiden múlik, máris nyert ügyed van. Könnyen megeshet, hogy fájdalmadban azt a következtetést vonod le, hogy egy kellemetlen helyzetet többé nem akarsz megtapasztalni. Ám ha ilyenkor inkább hálával tekintesz a téged ért eseményekre, mert tudod, hogy a fejlődésedet szolgálja, akkor sokkal racionálisabb döntéseket leszel képes meghozni, hiszen sem a sértettséged, sem az egod nem fog dominálni.

Köszönd magadnak

légzés meditál nő boldog
Pheelings Media /Getty Images

Könnyen lehet, hogy a rossz tapasztalataidból tanulva a jövőben határozottabban fogod meghúzni a határaidat, és a párkapcsolati, munkahelyi döntéseidet meghozni. Lehet, hogy a kommunikációd, igényeid kinyilatkoztatása fejlődik majd általa, hiszen ráébredsz, hogy vannak olyan témakörök, amelyekről érdemes minél előbb nyitottan beszélni. Ez a technika, tehát nem azt jelenti, hogy ha megcsalt, utána vadászkutyaként kövesd a párodat, vagy vágj vissza annak aki megbántott, vagy nyeld le a dühödet.

Ez a gondolkodásmód arról szól, hogy a fájdalmadat  leckeként kell használod, annak érdekében, hogy ne forduljon elő veled újra és újra ugyanaz a helyzet.

Ha például valaki harmadszorra szegi meg a neked tett ígéretét, és te harmadszorra sírod miatta tele a párnádat, akkor eljött az ideje az önvizsgálatnak, és annak, hogy kilépj a szituációból.

Az idő urai

Ha a fájdalmaidra leckeként tekintesz, hihetetlen iramban leszel képes fejlődni, ugyanis azáltal, hogy döntésre késztet, többé nem fogod az idődet vesztegetni. Ahogy hónapról-hónapra alkalmazod a technikát, észreveheted, hogy egyre rugalmasabb leszel, határozottabban kiállsz majd magadért, jobb emberismerővé válsz, sőt, bizonyos elvárásaid is megszűnnek.

Tükröm, tükröm….

nő a tükörben
Fotó: Westend61/ Getty Images

Ha például szeretnél egy szerelmi csalódásból továbblépni, addig nem tudsz, amíg meg nem vizsgálod, valójában miért kötődtél a párodhoz. Milyen űrt, vagy milyen hiányosságot tölt vagy töltött ki benned a másik fél? Mit tükrözött ő szerinted rólad vissza? Milyennek láttad magad, amíg vele voltál? Ha a másik emberre tükörként tekintesz, ha megérted, hogy valamit visszaigazol minden ember, aki az életedben van, valójában téged tükröz vissza, akkor megérted azt is, hogy mindenkitől tanulhatsz magadról egy kicsit.

Minden alkalommal amikor valamilyen fájdalmat, mérget, haragot, vagy dühöt tapasztalsz, légy hálás azért, hogy ezeken keresztülmentél, mert ezáltal fejlődhetsz és léphetsz tovább. És aztán köszönd meg magadnak, hogyha ennek megfelelően sikerült megerősödnöd és átformálnod a szemléletedet, mert ez azt jelenti, hogy valóban szintet léptél.

Nyitókép: Fotó: AaronAmat/GettyImages
Forrás: dannymorel

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: