3 online baki, amit elkövethetsz egy párkapcsolatban

Hibák, amelyekkel elűzheted a pasid

Ha a párod kimegy a szobából azonnal ráveted magad a telefonjára? A szemed sarkából figyeled, miközben üzenetet ír? Ne tedd!

A közösségi oldalak térhódítása alapjaiban változtatta meg a párkapcsolatainkhoz való hozzáállásunkat, legyen szó egy még csak kibontakozóban lévő viszonyról, vagy akár egy régóta fennálló együttlétről. Sajnos a változás nem pozitív irányú.

Kevin Gilliland klinikai pszichológus szerint a közösségi hálónak köszönhetően ma már nemcsak arra van lehetőséged, hogy kapcsolatba lépj az exeddel, de bármikor megnézheted az aktuális párod volt barátnőit is. És ilyenkor elkezdődik az egészségtelen hasonlítgatás: eluralkodik rajtad a „bezzeg vele….” érzés, és sorra fogalmazódnak meg benned a kérdések: „Miért nem törli már?” „Miért nem tiltja le?” „Miért van lenémítva a beszélgetésük?”

Nehéz eldönteni, mi az, ami még belefér a párunk online életének nyomon követésébe. Mi az, ami még nem, és mi az, ami már átlépi a privát szféra határait? Mi számít megcsalásnak az online világban? Nagy bajt követsz el azzal, ha lopva elolvasod a partnered telefonján felugró üzeneteket, amikor ő épp nincs a közelben? (Igen.) Őszintén! Te ellen tudsz állni a kísértésnek?

Te meddig mész el?

Gilliland szerint, ha megkérünk egy tucat párt, hogy definiálják az érzelmi megcsalás fogalmát, nagy valószínűséggel 12 különböző választ fogunk kapni. A megoldást csak az jelentheti, hogy a pároddal együtt húzzátok meg a határokat. Ha ez sikerül, elkerülhettek többek között 3 online bakit, ami hosszú távon rendkívül rossz hatással lehet a kapcsolatotokra:

1. Ha folyamatosan az exed profilját nézegeted

Ez a rossz szokás bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, súlyos következményekkel járhat. A volt pasi fotóinak nézegetésével, a régi üzenetek újraolvasásával fenntartod magadban az összetartozás érzését, és ha csak virtuálisan is, de még mindig része marad a mindennapjaidnak. Ez rányomhatja a bélyegét az egész napodra, hetedre, sőt, megmérgezheti a jelenlegi párkapcsolatodat is!

Ne ragadj le a múltban!

Könnyű idealizálni azt, ami a múltban volt, főleg, ha kihívásokkal kerülsz szembe a jelenlegi pároddal. De ne felejtsd el, hogy minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek!

Hidd el, sokkal könnyebb az elköteleződés a jelenlegi partnered felé, ha az exet:

  • törlöd az ismerőseid közül vagy legalább kiköveted őt.

2. Online kifecsegni a problémákat

Bár kétségtelenül jó dolog, ha elmondhatod valakinek a nehézségeket, de egyáltalán nem mindegy, ki a címzett”. Csak olyan barátnődnek áruld el a titkaidat, akiben száz százalékig megbízol. A hírfolyamon pedig semmiképp ne tárgyald ki és ne kritizáld a pasidat.

Vigyázz, kinek mit mondasz!

Az üzenet elküldése előtt mindig szánj pár másodpercet arra, hogy átgondold, mennyire lehet ez sértő a partneredre nézve. Próbáld meg elképzelni, hogy érezné magát, ha látná a megírt sorokat. Ha elborzaszt a gondolat, és úgy érzed hűtlen vagy magatokhoz, még mindig nem késő törölni!

3. Ha azt hiszed, te vagy Columbo, és folyton nyomozol

Nehéz ellenállni a kísértésnek, főleg akkor, ha csupán karnyújtásnyira van tőled a másik telefonja, ő pedig bizonytalan időre eltűnt. De még mielőtt rávetnéd magad a készülékre, készítsd fel magad a legrosszabbra, mi van, ha találsz valamit? Egy titkos e-mail vagy egy üzenetváltás nagy fájdalmat tud okozni, különösen akkor, ha már egy ideje kétségeid vannak a partnered online tevékenységének ártatlanságát illetően. Ígérd meg magadnak, bármilyen „terhelő bizonyítékra” bukkansz, az első dolgod lesz beszélni a pasiddal, ellenkező esetben az egésznek semmi értelme.

Ha találsz valamit, ne tartsd magadban!

Ami a legfontosabb: ha szkeptikus vagy a partnered közösségi médiahasználatát illetően, mindenképpen jelezd felé. Mondd el neki, hogy mi az, ami zavar. Ugyanakkor próbálj meg saját magaddal is őszinte lenni. Mi lehet a valódi oka annak, hogy időről-időre bejelentkezel a párod social fiókjába? Bármi is az igazság, a kutakodással semmit nem oldasz meg. Ráadásul az egész könnyen a visszájára is fordulhat. Az alaptalan gyanúsítgatás alááshatja a bizalmat, márpedig egy bensőséges kapcsolathoz  ez elengedhetetlen.

Fotó: Shutterstock

(health.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: