A kutatók három új szeretetnyelvet találtak. Lehet, hogy a tiéd is köztük van?

Ha párkapcsolatban élsz, akkor valószínűleg már te is találkoztál Gary Chapman nevével és az 5 szeretetnyelvvel. Most azonban további három szeretetnyelvvel is megismerkedhetsz.

Korábbi cikkeinkben már részletesen megismerhettétek Gary Chapman 5 szeretetnyelvét. Ezek a minőségi idő, az elismerő szavak, a testi érintés, a szívességek és az ajándékozás. Ez az 5 szeretetnyelv nem csak azt mutatja meg számunkra, hogy hogyan szeretünk, de azt is, hogy hogyan igényeljük a szeretetet a párunktól. Ezek ismerete nagyban hozzásegíthet egy párkapcsolat sikeréhez. Oldalunkon egy tesztet is találsz, melynek kitöltésével megtudhatod, melyik a te szeretetnyelved.

Egymás szeretetnyelvének ismeretével fejlődhet a kapcsolat

Általában mindannyiunknak egy vagy két domináns szeretetnyelve van. Azáltal, hogy megismerjük a saját és a párunk fő szeretetnyelvét, könnyebben el tudjuk mélyíteni a kapcsolatunkat és felismerhetjük egymás valós vágyait.  Így hatékonyan tudjuk kimutatni szeretetünket. Ha például a párod szeretetnyelve a minőségi idő, a tiéd viszont az elismerő szavak, akkor tegyél róla, hogy minden nap időt szakíts arra, hogy teljes figyelemmel végighallgasd őt. Cserébe ő pedig jobban odafigyelhet arra, hogy hangot adjon annak, mennyire értékel. Így mindenki jól jár és a kapcsolat csak tovább gyarapszik.

Ugyanakkor sok párkapcsolati szakértő szerint ezek a szeretetnyelvek már kissé idejét múltak, ugyanis egy több, mint 30 éves elképzelésről van szó. Elmondásuk szerint a mai világban sokan már teljesen más kontextusban tekintenek a szeretetre, mint 30 évvel ezelőtt. Éppen ezért az, ami régen bevált már nem biztos, hogy megállja a helyét ma is. Bár kétségkívül fontos, hogy ismerjük az alapvető szeretetnyelveket, mostanra már ennél összetettebb a kép és további 3 szeretetnyelvvel bővült a lista. Lássuk, melyek ezek!

fotó: Morsa Images/GettyImages

A 3 új szeretetnyelv: 

Közös utazás vagy élmények

Együtt elutazni valahova nem jelenti ugyanazt, mint a minőségi idő. Ennek a szeretetnyelvnek a lényege, hogy valami teljesen újat fedezzetek fel együtt. Ha együtt ismertek meg egy eddig soha nem látott kultúrát és különböző ismeretlen helyzetekbe vetitek bele magatokat, az egyszerre erősítheti, de akár próbára is teheti a kapcsolatotokat. Közelebb kerülhettek egymáshoz általuk, de akár vízválasztó is lehet a kapcsolat szempontjából. Bárhogy is legyen, az biztos, hogy visszajelzést kaphattok arról, hogy miként működik a párkapcsolat, amikor komfortzónán kívül mozogtok.

Egészséges vitatkozás

Több kutatás is bizonyította, hogy egy szellemes vita könnyedén felélesztheti a lángot, és ezáltal hosszú távon egy tartós kapcsolat alapjai fektethetők le. Vannak olyanok, akik kifejezetten szeretik az intelligens vitát, és vonzóbbnak látják partnerüket, ha az szenvedélyesen és okosan tud érvelni. A hangsúly azonban az egészséges vitán van, ugyanis egy megalapozatlan, heves vádakkal agyontömött szópárbaj nem ugyanaz, mint egy intellektuális vita, melynek célja a közös nevezőre jutás.

Célok megosztása

Ennek a szeretetnyelvnek az alapvető célja, hogy közös célok által úgy magadat, mint a partneredet is motiváld és felemeld. Akiknek ez a szeretetnyelve, azok számára az egyik legfontosabb a kapcsolatban a hasonló értékrend és a közös célok kitűzése, valamint az azokért való együtt megküzdés. Nem számít, hogy érzelmi, mentális vagy testi szinten nyilvánul meg a változás, ha képesek vagyunk együtt örvendeni a párunk sikereinek és közben azt érezhetjük, hogy ez a mi érdemünk is. A szeretetnyelv egy másik aspektusa, hogy közelebb érezhetjük egymáshoz magunkat, azáltal, hogy egy közös, magasztos cél felé haladunk. Ha a párunkkal ugyanazt az értékrendet és mentalitást követjük, akkor nagy valószínűséggel kiállja majd az idő próbáját a párkapcsolat.

Nyitókép: Martin Puddy/ Getty Images
Forrás: Glamour

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: