A kutya mindent megrág? A tréner szerint ez az első lépés, hogy leszoktasd róla

A kutyák rágnak. Az azonban nem mindegy, mit, és az sem, milyen okok állnak a viselkedés hátterében.

Ha a kutyákat meg tudnánk kérdezni, hogy mivel töltenék szívesen a napjukat, biztosan többen is rávágnák: rágcsálással. Ami önmagában nem is lenne baj. Probléma akkor van, ha olyasmivel teszik ezt, amit nem volna szabad. A dolog vége pedig az lehet, hogy a kutya mindent megrág. Mit tehetsz ebben az esetben? Ahhoz, hogy kutyát leszoktassuk arról, hogy megrágja a távirányítót, a fal sarkát, a cipőket vagy a székek lábát, először is meg kell érteni, miért is csinálja.

Kölyökrágcsa: amikor a kutya mindent megrág

Ha még kölyök, el kell fogadni, hogy ez életkori sajátosság. Egyrészt a fogak növekedése ezzel a – személyes tárgyainkat veszélyeztető – tevékenységgel jár. Másrészt így ismerkedik a környezetével: mindent a szájába vesz, mivel a „kezébe”, vagyis a mancsába nem tudja. Ebben a korban gyakorlatilag „rágcsa az egész világ”. (Ráadásul a rágás a kutyák számára bizonyítottan egyfajta megnyugtató tevékenység is.)

A rágcsálásoknak könnyedén elejét veheted, ha már időben elkezded neki megmutatni, mit szabad rágcsálni és mit tilos. Következetességgel, sok-sok szeretettel és türelemmel a kiskutya megérti, mit vársz el tőle, és mi az, ami tabu számára.

Egyszer véget ér…

Továbbá van egy jó hírem: kinövi. A fogváltása egyszer csak véget ér. Azt pedig, hogy a te kezed is rágcsának nézi, egy idő után magától abbahagyja. Addig pedig a legjobb tipp, amit adhatok: a megelőzés. Rakd el a cipőket, és ne hagyd elérhető közelségben azokat a tárgyakat, amik hajlamosak valahogy „maguktól a kutya szájába ugrani”. A szék és a fal rágcsálása helyett pedig adj neki egy jutalomfalattal töltött játékot vagy egy nagyobb rágcsarudat.

Ha már felnőtt, de még rág

Ha már nem kölyök, de a kutya mindent megrág a lakásban, akkor ott bizony más okok állnak a háttérben. Ilyen lehet például az unalom; a négylábúak ugyanis nehezen viselik, ha napi 8-10 órát kell egyedül tölteniük a lakásban. Így, ha nem találsz neki megfelelő kihívást, akkor ő néz majd valamilyen kedvére való feladat után.

Fárasztás

Rágcsálásra hajlamos egy kutya akkor is, ha nincs megfelelően lefárasztva fizikailag és mentálisan. Az az eb ugyanis, akit – mielőtt egyedül marad – alaposan megsétáltatsz, vagy ha erre nincs idő, akkor különböző játékokkal fárasztasz le, nem fog azon töprengeni, mit szedjen szét a lakásban.

Fejlesztik a gondolkodást

De miről is szól a mentális fárasztás? Olyan feladatokról, gyakorlatokról, játékokról, amelyek során a kutyának az agyát kell használnia. Bármely kisállatboltban találsz ma már logikai játékokat, szimatszőnyegeket, amelyek fejlesztik a kutya gondolkodását, ezek segítségével gyorsabban és hatékonyabban fárasztható. Ha több időd lenne, a tréningezés vagy valamilyen kutyás sport is kiváló módszer lehet.

Azok a kutyák, akiket a gazdi fizikailag és mentálisan is fáraszt, sokkal kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak. Nincs bennük feszültség, ezáltal nincs szükségük pótcselekvésekre, hogy a felhalmozódott energiájukat különböző tárgyak rágásán levezessék. Mindenesetre bármi is álljon a rágcsálódás hátterében, kérlek, soha ne feltételezd azt, hogy a kutyád szándékosan bosszant vagy szeretne kárt okozni neked.

Szerző: Szabó Viktória, gazdi coach, kutyaoktató
Nyitókép: gradyreese / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: