A kutyatartó gazdik tényleg tovább élnek?

Nincs jobb pszichiáter egy kis ölebnél

Egy édes eb a legborúsabb napon is mosolyt csal az arcunkra, sőt a kutyatartás még az egészségünkre is jó hatással lehet!

A Cofidis tavalyi országos reprezentatív kutatásából kiderült, hogy három millió gazdis kutyus él Magyarországon. Talán ennyi emberből kevesebben tudják, hogy a négylábú kedvenceik a házőrzésen kívül az egészségükre is jó hatással vannak. Ha az utóbbi időben komolyan elgondolkodtál azon, hogy örökbe fogadj egy négylábút, akkor a következő tények biztosan meggyőznek majd!

Kutyussal egy boldogabb életért

Fotó: alvar/Royalty-free/GettyImages

Világéletemben cicás lány voltam, de a korábbi kutyabarát munkahelyem mindent megváltoztatott. Az ott töltött évek alatt lehetetlen volt nem megszeretni az irodában fel-alá cirkáló négylábú szeretetcsomagokat, hiszen minden nap mosolyt csaltak az arcomra. Egy feszült munkanapon terápiás hatással bírt, amikor egy kutyus odajött hozzám némi simogatást remélve. „A háziállatok nagyrészt csak szeretni és szeretni akarnak. A tanulmányok kimutatták, hogy elég 10 perc egy édes négylábúval, ami alatt megemelkedik az oxitocinszintünk vagyis elönt minket a boldogsághormon.” – mondta Alison Stone, pszichoterapeuta.

Egy hatásos módszer: a kutyaterápia

A kutyusok jótékony hatására épül a kutyaterápia, ami kicsiknek és nagyoknak segít a fejlődésben. Az ADHD-s, autista, asperger szindrómás gyerekek a kutyaterápia hatására mintát kaphatnak a kötődésről, a társas helyzeteket is jobban kezelik és képesek felismerni, valamint megkülönböztetni az érzelmeket. Viszont a fejlesztéshez mindenképpen szükség van egy képzett terapeutára is, aki a kutyát képes beépíteni a foglalkozásokba, mert tisztában van vele, melyik tüneten melyik kutyus tud segíteni. A kutyás szakemberek szerint elsősorban nem a kutya fajtája a fontos, hanem az egyénisége, amit tesztekkel tudnak megállapítani, ennek köszönhetően a legmegfelelőbb társ kerül a gyerekek mellé.

A kiskedvenc, ami az egészségünket is szolgálja

Amikor kutyatartókat kérdeztem arról, miben lett más az életük a kedvencükkel, egyöntetűen azt válaszolták, sokkal aktívabbak lettek. Egy kutyus mellett nincs megállás, hiszen naponta kell sétálni és játszani vele, amit nem a négy fal között szokás csinálni, főleg a nagy mozgásigényű kutyákkal. A Mayo Clinic Proceedings: Innovációk, minőség és eredmények című kiadványban megvizsgálták a kutyatartás és az emberi egészség közötti összefüggéseket. A kutatók 1796 emberről gyűjtöttek adatokat, amelyeket hét ideális egészségügyi és viselkedési tényező alapján elemeztek: testtömeg-index, étrend, fizikai aktivitás, dohányzási szokások, vérnyomás, vércukor- és a koleszterinszint. Az eredmény pedig igazolta az elméletet, miszerint a házi kedvencet tartók egészségesebbek, mivel több fizikai aktivitás éri őket, ezáltal kisebb számban fordul elő náluk szív és érrendszeri megbetegedés. Francisco Lopez-Jimenez, a Rochesteri Mayo Klinika Kardiológiai Osztályának elnöke azt is hozzátette, hogy a kutyások jobb mentális egészséggel és nagyobb társadalmi aktivitással rendelkeznek. Az utóbbit a volt kollégáim is alátámasztották, mivel egy-egy kutyás séta közben gyakran megállítják őket fiatalok és idősek, hogy megsimogathassák a blökit. Én magam is becsatlakoztam egyszer egy kutyás közösségbe. Az egyik barátomat és kutyáját kísértem el egy parkba, ahová sokan járnak kutyát sétáltatni. A barátom házi kedvence a többi négylábúhoz futott, a gazdik pedig beszélgetésbe elegyedtek a közös felügyelet alatt. Korábban számomra elképzelhetetlennek tűnt, hogy idegen emberekkel beszélgetést kezdeményezzek, de egy kutyával az élet sosem unalmas.

Nyitókép: Rebecca Nelson/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: