A legáltalánosabb hamis elképzelés a boldogságról

Nem feltétlenül kell rózsaszínben látni mindent a boldogsághoz, sőt ha nem akarunk csalódni, akkor nem is érdemes.

Életünk során számtalanszor hajszoljuk a boldogságot, és kudarcként éljük meg, ha nem érjük el. Pedig a boldogság bármennyire is jó lenne, nem egy folyamatos eufórikus állapot, és nem is automatikusan jár nekünk.

A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, de olyan, mintha egy hullámvasúton ülnénk. Számos dolog okozhat boldog pillanatokat, de teljesen normális, hogy vannak időszakok, amikor egyáltalán nem érezzük magunkat a fellegek felett.

Nem reális elvárás és néha káros is az önsegítő könyvek ígérete, miszerint mindig boldognak kellene éreznünk magunkat. Ez ugyanis a legjobb út a kudarchoz, mert így megfosztjuk magunkat attól, hogy mit jelent embernek lenni, a jó és rossz tulajdonságokkal együtt” – mondja Tal Ben-Shahar, író, a Harvard Egyetem tanára, akit a boldogság szakértőjének tartanak a világban.

Boldogság, gyere haza

Állandó és örök boldogság talán már a mesében vagy a legsziruposabb filmekben sem létezik. Egyszerűen nincs olyan, amikor minden körülmény, helyzet és érzelem mindig ideális, de szakemberek szerint pont ez a szerencse! Hiszen ha mindig minden csodás lenne, akkor nem is tudnánk értékelni az örömteli pillanatokat. Egy kedves barátom nemrég úgy fogalmazta meg, hogy számára mit jelent a boldogság, hogy az a pillanat, amikor éppen nem akar máshol, mással lenni. Amikor senkinek a helyébe nem vágyik, hanem ott a legjobb, ahol éppen van.

Ebből is egyértelműen érzékelhető, hogy a boldogságunk útjában, nagyon sokszor mi magunk állunk. Magunk vagyunk az akadályok, mert túl nagy, vagy elérhetetlen dolgokra vágyunk, ahelyett, hogy az apró örömöknek is jelentőséget tulajdonítanánk. Vagy összehasonlítjuk magunkat másokkal, s bár a körülmények nem feltétlenül egyformák, mégis mások mércéjével mérjük magunkat.

A boldogság hajszolásának emiatt van egy fajta toxikus hatása is, hiszen ha huzamosabb ideig nem érezzük, akkor úgy gondoljuk, hogy bennünk van a hiba. Mindenhonnan zúdul ránk a bolodogság, mintha olyan kötelezettség lenne, ami nélkül nem lehet tartalmas életet élni. Ha valami elromlik az életedben, akkor rossz a hozzáállásod, ha nem sikerül elérned valamit, akkor nem akartad eléggé, vagyis mindenre van egy olyan magyarázat, amitől rosszul érzheted magadat.

Igen, könnyen lehet, hogy valamit azért nem érsz el, mert valójában nem is akarod igazán. De ez egyáltalán nem biztos, hogy baj! Mert lehet, hogy azért nem akartad, mert nem őszintén vágytál rá, hanem meg akartál felelni valahol, esetleg be akartad bizonyítani, hogy te is képes vagy valamire, amit nem feltételeztek rólad. És akkor itt álljunk meg egy pillanatra! Tényleg az okoz boldogságot, ha valakit sikerül elkápráztatnod? Érdemes olyan dologba időt, és energiát fektetni, amivel nem magadnak, hanem valaki másnak akarsz bizonyítani? Nem, egészen biztos, hogy nem leszel ettől boldog, maximum elégedetten húzhatod ki magadat. De ne az ilyen pillanatokat gyűjtsd, hanem azokat, amelyek a te lelkedet árasztják el pozitív érzelmekkel. Amelyek úgy jók neked, hogy nem akarod, és nem is kell senkinek magyaráznod, miközben jólesik megélni. Igen, ez lehet, hogy pár perc lesz csupán, de az a pár perc a tiéd, senki nem veheti el tőled!

Szakadj el a mérgező pozitivitástól a boldogságod érdekében!

A szenvedés, az érzelmi fájdalom bármennyire kellemetlen, az emberi természethez tartozik. Segíthetnek önmagunk megismerésében és hozzájárulnak a fejlődésünkhöz is. Ha ezeket el akarjuk kerülni, akkor az könnyen vezethet mentális problémákhoz” – fogalmaz a szakember.

Enged meg magadnak, hogy szomorú, mérges vagy dühös legyél, ezek mind alapvető emberi érzések. Ha el tudod őket fogadni, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel tudod őket legyőzni is. „Abban a pillanatban, amikor engedélyt adsz magadnak esendőnek lenni, akkor utat is nyitsz a pozitív érzelmeid felé”.

Bármilyen ellentmondásos, a szenvedés elviselése sokszor az első lépés a boldogság felé. „Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudunk megváltoztatni, akkor már előbbre járunk a boldogulás útján”.

Forrás: telva.com

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: