A legjobb D-vitamin tartalmú étel, ami a gyulladáscsökkentésben is élen jár

Üss több legyet egy csapásra: ezzel az étellel az egész szervezetednek jót teszel.

Az, hogy az olajos hal szuperételnek számít, egyáltalán nem újdonság. Azonban jóval több dolog is „írható a számlájára”, ugyanis az öregedés elleni küzdelemben is hatékony, valamint a gyulladáscsökkentésben is nagyágyú!

A szardínia, bőségesen tartalmaz magas biológiai értékű fehérjéket, nagyon magas a D-, és B12-vitamintartalma, valamint tartalmaz Omega-3 zsírsavakat és olyan fontos esszenciális ásványi anyagokat, mint a jód, szelén, vas, kalcium és kálium” – mondja dr. Vicenta Mera, akinek fő szakterülete az öregedés gátló gyógyászat.

A lazac is számos, a szervezet számára különösen fontos tápanyagokat tartalmaz, nem véletlen, hogy a táplálkozással foglalkozó szakemberek a rendszeres fogyasztását javasolják. De a lazaccal ellentétben a szardínia sokkal megfizethetőbb árkategóriába tartozik, emiatt nem tekinthető különleges fogásnak. Magas tápértéke miatt is ajánlott gyakran fogyasztani, de ami miatt kifejezetten érdemes: az a gyulladáscsökkentő hatása. Sőt, erősíti az immunrendszert, védi a csontokat, és a fogyásban is sokat segíthet.

Menjen az agyadra!

A szardínia egyik igazán nagyszerű tulajdonsága az, hogy a hangulatunkra is hatással lehet, hiszen magas a B12-vitamintartalma, ezért elősegítheti az idegrendszer egyensúlyát. A szardíniában található egészséges zsírok az agy táplálkozásának részét képezik, és hatással vannak az alapvető neurotranszmitterek (közvetítő anyagok) szintézisére, amelyek hozzájárulnak, hogy fenntartsuk a lelki egyensúlyunkat és intellektuális funkciónkat.

Az Omega-3 zsírsavak nagy része esszenciális zsírsav, amit csak táplálkozással tudunk bevinni a szervezetünkbe, az előállítására nem vagyunk képesek. Hiánya hangulati zavarokhoz, kognitív hiányosságokhoz és a depresszió gyakoribb előfordulásához is vezethet.

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amit a napfényszegény időszakban különösen fontos biztosítani a szervezet számára, hiszen még az agy öregedésének megakadályozásában is szerepe van. Egy a Psychiatric Research Neuroimaginingben közétett tanulmány szerint hiánya az agy szürkeállományának mennyiségére is komoly hatással van.

A D-vitamin több mint 200 olyan reakcióba avatkozik be a szervezetünkben, amelyek különböző területeket érintenek. Többek között a szív- és érrendszeri egészség, immunrendszer, boldogsághormonok szabályozása, bőrbetegségek… Hiánya összefügg az immunválasz hiányával, a szív- és érrendszeri problémák nagyobb kockázatával és bizonyos gyulladásos bőrproblémákkal is. Alapvetően ezek miatt javasolt a téli időszakban is legalább napi két órát a szabadban tölteni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hidegebb időjárás miatt ezt nagyon kevesen tartják be. Ezért is különösen fontos a szardínia fogyasztása, amely a magas D-vitamintartalom mellett a gyulladáscsökkentésben is nagyágyú.

A hajad is hálás lesz érte

Bőrünk egészsége is nagymértékben abban rejlik, hogy mit eszünk. A zsíros halak fogyasztása számottevő változást hozhat a szépség érdekében is, mivel a hajszálak öregedése és a hajhullás ellen is a legjobb táplálék.

Melyik a jó szardínia?

Természetesen a legjobb választás a friss szardínia, de a fagyasztott, vagy konzerv kiszereléssel sem lehet nagyot hibázni. Fontos, hogy olyan terméket vásároljunk, amiben nincsen felesleges só, ami olívaolajjal, vagy paradicsomszósszal készült.

Forrás: everydayhealth.com

Nyitókép: Gulcin Ragiboglu/GetyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)