A legjobb és legfontosabb étrend-kiegészítők nőknek

A kiegyensúlyozott táplálkozást egyik vitamin sem helyettesíti, viszont nagymértékben támogathatja és kiegészítheti!

Felmérések szerint minden nő hiányt szenved legalább egy alapvetően fontos tápanyagból.

Az étrend-kiegészítők széles választékát látva, szinte zavarba jön az ember, hogy melyiket kelle(ene) szednie. Az mindenki számára közismert tény, hogy ezek elengedhetetlenek, hiszen a táplálkozással sajnos nem tudunk bevinni minden szükséges vitamint és ásványi anyagot a szervezetbe. Ugyanakkor azt is fontos hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozást egyik vitamin sem helyettesíti, „csak” támogatja és kiegészíti!

A „hivatalos” ajánlások szerint egy felnőttnek naponta 2 csészényi gyümölcsöt, valamint 2 és fél csészényi mennyiségnek megfelelő zöldséget kellene elfogyasztania. Ezt azonban nagyon kevesen tartják be, ezért is különösen fontos, hogy ezt a vitaminmennyiséget biztosítsuk a szervezet számára. Ennek hiányában ugyanis megnövekedhet a krónikus betegségek (cukorbetegség, szívbetegségek) kialakulásának kockázata.

Azonban ha nem áll fenn semmilyen egészségügyi probléma, vagy speciális élethelyzet (pl.: terhesség, szoptatási időszak, változókor vagy műtét utáni rehabilitáció) akkor megelőzési célzattal nem kell minden létező kapszulát vagy bogyót beszedni, „elég” azokra koncentrálni, amelyek támogatják az immunrendszer egészséges működését, hozzájárulnak a megfelelő energiaszinthez és pihentető alvást biztosítanak.

Antioxidánsok

Az antioxidáns különböző vegyületeknek a megnevezése, amelyek támogatják a szervezet méregtelenítési folyamatait. Védekeznek, és semlegesítik a DNS-t, a sejtkárosodást okozó szabadgyökök ellen. A szabadgyökök egyrészt elpusztítják a szervezetünkbe jutott kórokozókat, vagy akár szabályozzák a véralvadást, vérnyomást, de számos problémát is okozhatnak, mivel képesek felbontani a szervezetünkben a kémiai kötéseket, és újabb, de már nemkívánatos kölcsönhatásokat hoznak létre. Szervezetünk ezek ellen antioxidánsokkal védekezik, vagyis a szervezet egyensúlyának megteremtéséhez nélkülözhetetlenek.

Kollagén

A kollagént (görög eredetű szó és ragasztót jelent), sokan a fiatalság elixírjének tartják. S való igaz, hogy a bőr rugalmasságához elengedhetetlen. De nemcsak a szépségünk érdekében fontos a pótlása, hanem egészségügyi szempontokból is: a csontjainknak, ízületeinknek ugyanolyan nagy szüksége van rá, mint a hajnak és a körömnek. Sajnos 30 éves kortól a szervezetben a természetes kollagén fokozatosan csökken, ezért különösen fontos a pótlása!

C-vitamin

A legismertebb vitamin, amelynek felfedezéséért Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott. A C-vitamin vízben oldódó, erős antioxidáns, amely nélkülözhetetlen a kollagén termeléshez, tehát közvetlenül hozzájárul a bőr rugalmasságához és állapotához is. A kiváló immunerősítő vitamint a szépségipar is előszeretettel használja, ma már számos krémben és szérumban is megtalálható. A szervezet nem tudja magától előállítani, és tárolni is csak korlátozottan képes, ezért viszonylag hamar kiürül a testből. Ezért sem ajánlott egyszerre több mennyiséget bevinni belőle. Felnőtt, egészséges nők esetében 75-100 mg az ajánlott mennyiség, de betegség, lábadozás, vagy stresszes időszakban ez lehet akár napi 2000 mg is, azonban ezt már nem érdemes túllépni. Ennél a napi mennyiségnél egyszerre maximum 500 mg bevitele javasolt, több napszakra elosztva.

Fotó: Getty Images

D-vitamin

A D-vitamint a nap vitaminjának is nevezik, hiszen a szervezetünk a napfény hatására állítja elő. Emiatt, ha nem gondoskodunk ősztől a megfelelő pótlásáról, akkor tél végére teljesen kiürülnek a D-vitamin raktáraink. A D-vitamin szerepet játszik az immunrendszer normál működésében, az egészséges izomzat, csontozat és fogazat fenntartásában, valamint kulcsfontosságú szereplő a glükóz anyagcserében és az inzulin kiválasztásában. A bizonyítékok arra utalnak, hogy ez az esszenciális zsírban oldódó vitamin – vagy pontosabban a szervezetben lévő mennyiség – befolyásolja a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Elkeserítő tény, hogy világszerte rengeteg a D-vitamin hiányos felnőtt, sőt még nagyobb százalékot tesznek ki azok, akiknél elégtelen a D-vitamin mennyisége a szervezetben. Egy egészséges felnőtt napi adagja napfényszegény időszakban 5000-10000 NE. Amennyiben a K1, K2 és magnézium napi bevitele is elegendő mennyiségű, akkor a D-vitaminból elég lehet 4000 NE is. Fertőzések, vírusos megbetegedések esetén természetesen ez a mennyiség lehet magasabb, bevitele az esti órákban ajánlott.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a bőr egészségének fenntartásában. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal – mint például a UV-sugárzás és a szennyeződések – szemben. A fiatalság forrásának is nevezik, mert lassítja a bőr öregedési folyamatait, felgyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, és a gyulladások csökkentésében is részt vesz. A C-vitaminnal együtt ajánlott bevenni.

Multivitamin

Amennyiben semmilyen probléma nem indokolja, hogy egy-egy vitaminból, vagy ásványi anyagból magasabb dózist szedjél, de az „alapokat” szeretnéd biztos lábakon tudni, akkor jó döntés lehet a multivitamin. Ezek ugyan nem a legnagyobb mennyiséget tartalmazzák az adott összetevőkből, de komplex összetételűknek köszönhetően ideálisak és hatékonyan támogatják a szervezet optimális működését, a kiegyensúlyozott étrend mellett. Reggel, az első étkezés után ajánlott bevenni.

Forrás: womenshealthmag.com

Nyitókép: GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: