Töltve, mázasan vagy megszórva? Íme, a legjobb farsangi fánk receptek

Beleharapni egy isteni puha fánkba semmihez sem fogható érzés. Most függeszd fel a diétádat: hoztunk 3 nagyszerű fánk receptet, amit neked is ki kell próbálni!

A farsang fő édessége a fánk, amely sokféle képpen elkészíthető, és minden formában isteni finom. A fánk bő olajban sült kovászos vagy élesztős édes tészta, és igazi világétel, mert alig van olyan ország, ahol ne ismernék, és ne készítenék valamilyen formában. Az első írásos fánk recept Apiciustól, a római korból maradt ránk, így az édes tésztának volt ideje a világ minden táján otthagyni isteni illatát. A hazai hagyományok szerint a lányok régen azoknak a fiúknak készítették, akik tetszettek nekik, így ha neked is van kiszemelted, akkor lehet, hogy érdemes felcsapni a kiskötényt és sütésbe kezdeni. A három legismertebb fánk receptjét hoztuk el nektek:

Ínycsiklandó szalagos fánk

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szilvia Horváth (@szilviayang) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

2 dl tej
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
3 cl rum
5 dkg vaj
1 csipet só
5 dl étolaj a sütéshez

A szalagos fánk a nevét arról az aranysárga csíkról kapta, ami a finomságot körbeöleli a kétoldali sütés következtében. Ha pedig a tökéletes receptet keresed, akkor ahhoz egy kis tejjel, liszttel, élesztővel és cukorral készíts kovászt. Az elkészített kovászt tedd meleg helyre, és várd meg amíg felfut. Eközben a tojássárgákat a porcukorral verd habosra és öntsd hozzá a maradék tejet, rumot és dolgozd el. Az olvasztott vajat szépen finoman részletenként adagold hozzá, majd szórd bele a megmaradt lisztet és a dundi kovászodat. Ezután egy langyos, meleg helyre tedd félre kelni. A megkelt tésztát aztán egy liszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd fánkszaggatóval formázd. Ezután újabb fél óra kelesztés következik, majd jöhet a nap fénypontja: mindegyik fánk közepét nyomd be kicsit az ujjaddal, majd bő zsiradékban néhány percig süsd az egyik, majd a másik oldalát pirosra.

    Puha csörögefánk

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

     

    SegítünkFőzni (@segitunkfozni) által megosztott bejegyzés

    Hozzávalók:

    2 dl tejföl
    0.5 tk szódabikarbóna
    40 dkg liszt
    1 db tojás
    3 ek cukor
    1 csipet só
    2 ek olaj
    5 dl étolaj a sütéshez
    5 dkg porcukor a díszítéshez

    A csörögefánk nevét valószínűleg vagy a sütés közbeni sercegő hang, vagy a kiszáradt tészta zörgése után kapta. Ehhez a fánkhoz egy nagyobb edényben először keverd össze a tejfölt szódabikarbónával, majd az összes többi hozzávalót lassan keverd hozzá úgy, hogy a lisztet hagyod legutoljára. Gyúrd össze kézzel a tésztát, és kilisztezett deszkán nyújtsd egy centi vastagra. Késsel vágj ki a tésztából rombusz alakokat, majd a közepüket vágd fel, és a tészta egyik sarkát bújtasd át a lyukon. Bő olajban süsd kedved szerint aranybarnára vagy barnára, majd papírtörlőn itasd le róla a felesleges olajat. Vaníliás vagy fahéjas porcukorral tálald.

    Pofonegyszerű túrófánk

    Hozzávalók:

    25 dkg túró
    25 dkg liszt
    1 dl tejföl
    2 db tojás
    1 tk szódabikarbóna
    2 tk cukor
    1 csipet só
    1 citrom lereszelt héja
    1 l olaj
    porcukor a díszítéshez

    Ha nincs időd a szalagos fánkkal bajlódni, remek alternatíva lehet ez a könnyű túrófánk. A kis labdacsoknak nincs olyan ember, aki ellen tudna állni, kicsit olyan, mint a túrógombóc és a fánk ötvözete. Törd át egy szűrőn a túrót, majd szintén átszitálva keverd hozzá a lisztet, aztán a tejfölt, a tojást, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a citromhéjat. Gyúrd össze az egészet, majd a masszából olajos kézzel formálj diónyi nagyságú golyókat. A felforrósított olajban néhány perc alatt süsd aranybarnára, és ha valami különlegesre vágysz, a megszokott baracklekvár helyett tálald citrom- vagy narancslekvárral.

    Nyitó: Erik Witsoe / EyeEm/GettyImages

      Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

      Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
      Legnépszerűbb cikkek: