A legjobb gombás receptek – ezeket készítsd el a klasszikus rántott változat helyett

Az időjárásnak köszönhetően még mindig arra vágyunk, hogy egy tál meleg étellel kényeztessük magunkat. Miért nem teszed ezt egy különleges gombás fogással?

A gomba az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, aminek ráadásul több nagyszerű tulajdonsága is van. Néhány fajtája az immunrendszert erősíti, néhányat pedig a magas antioxidáns tartalma miatt ajánlanak a dietetikusok. A legtöbben mégis keveset esznek, és azt a kis mennyiséget is legtöbbször rántva készítik el. Pedig a gomba ennél sokkal többre hivatott – ezzel a hozzávalóval könnyen különleges ételeket varázsolhatsz az ebédlőasztalra, amik ízben a legjobb éttermeket is lepipálják. Erre mutatunk most 3 példát:

Krémes lencsés-gombás egytálétel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laura Wright (@thefirstmess) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze lencse
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes méretű mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 450 gramm gomba (vegyesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1,5 csésze alaplé
  • 1/3 csésze cukrozatlan magtej
  • 3-4 levél fodros kel
  • só, bors ízlés szerint
  • tálaláshoz: kenyér vagy pirítós

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábasban forralj vizet és nagyjából 20 perc alatt főzd meg a lencsét.
  2. Egy másik edényben melegítsd fel az olívaolajat és pirítsd meg a mogyoróhagymát. Ha ezzel elkészültél, a felszeletelt gombát is öntsd a lábasba és ízesítsd borssal.
  3. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a többi hozzávalót. Először jöhet a só, a fokhagyma és a kakukkfű. Egy újabb keverés után öntsd rá a fehérbort és a szójaszószt. Végül add hozzá a lencsét, az alaplevet és a növényi tejet.
  4. Ha felforrt, a felét kanalazd ki, turmixold krémesre össze és öntsd vissza a lábasba.
  5. Végül add hozzá a csíkokra vágott fodros kelt, ha szükséges ízesítsd tovább és még néhány percig alacsony lángon főzd.
  6. Egy szelet kenyérrel vagy pirítóssal kiegészítve tálald.

Gombás gnocchi diópestóval

Hozzávalók:

A diópesztóhoz:

  • 1 csésze dió
  • fél csésze parmezán
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • só, bors

A gnocchihoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 450 gramm gomba, szeletelve
  • 675 gramm gnocchi (házi vagy bolti)
  • 3-4 csésze arugula
  • friss petrezselyem, bazsalikom vagy más fűszernövények ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A diót közepes lángon pirítsd meg egy serpenyőben.
  2. A permezán sajtot, a pirított diót, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot tedd egy aprítógépbe és készítsd el a pestót.
  3. Egy lábasban forralj vizet és főzd meg a gnocchit.
  4. Közben egy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Ha elolvad, add hozzá a felszeletelt gombát.
  5. A megfőtt gnocchit öntsd rá a gombára és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett süsd tovább. Keverd bele a diópesto felét, majd pirítsd aranybarnára a gnocchit. Mielőtt levennéd a tűzről, add hozzá a friss fűszereket is.
  6. Az arugulát akkor add hozzá, ha már egy kicsit kihűlt, de ezt ki is hagyhatod.
  7. A diópesto másik felét hígítsd fel egy kis vízzel és tálalás előtt locsold meg vele az ételt.

Gombás-spárgás pizza burratával és balzsamecettel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dominik Bosek (@boska.kuchnia) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

A pizzatésztához:

  • 1,5 csésze liszt
  • fél csésze langyos víz
  • 1,5 teáskanál szárított élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 225 gramm gomba, szeletelve
  • 1 marék spárga, megtisztítva, 3-4 darabra vágva
  • 1/4 teáskanál chili pehely
  • egy csipet só, bors
  • 1/4 csésze friss bazsalikom, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1,5 csésze reszelt mozzarella
  • 120-225 gramm burrata
  • 120-225 gramm feta sajt, morzsolva
  • 2 csésze arugula
  • 2 evőkanál szárított paradicsom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál fenyőmag, pirítva

A balzsamecetes öntethez:

  • fél csésze balzsamecet
  • 1 teáskanál nádcukor

Elkészítés:

  1. Készítsd el a pizzatésztát: a langyos vizet, az élesztőt és a mézet öntsd egy nagy keverőtálba. Keverd össze, takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni nagyjából 10 percig. Add hozzá a lisztet és az olívaolajat, egy kanál segítségével keverd össze.
  2. Ha a tészta összeállt tedd egy egyenletes, lisztezett felületre és készítsd belőle egy labdát. Az élesztős keverőtálat kend ki egy evőkanál olívaolajjal, tedd bele a pizzatésztát és takard le egy konyharuhával. Tedd egy meleg helyre és hagyd, hogy a tészta megkeljen (nagyjából 90 perc).
  3. Amíg a tésztára vársz, készítsd az öntetet: a balzsamecetet és a cukrot tedd egy kisméretű lábasba. Alacsony lángon 10-15 percig főzd, amíg szirupos állaga nem lesz. Öntsd egy üvegbe/tálba és tedd félre.
  4. Mielőtt előkészíted a feltéteket, melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  5. Egy serpenyőbe öntsd egy evőkanál olívaolajat, majd a forró olajon készítsd el a gombát és a spárgát. Közepes lángon, nagyjából 5 percig párold őket, közben ízesítsd a sóval, a borssal és a chili pelyhekkel.
  6. A pizzatésztát egy lisztezett felületen a kezeddel vagy egy sodrófa segítségével nyújtsd ki. Ezután tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és még egyszer igazgasd el.
  7. Locsold meg 2-3 evőkanál olívaolajjal. Az apróra vágott bazsalikomot, a fokhagymát és a reszelt parmezánt egyenletesen oszd el a tésztán. Végül szórd rá a reszelt mozzarellát, a gombát és a spárgát. Majd jöhet a burrata és egy kevés feta sajt (egy marék feta sajtra később még szükséged lesz).
  8. Nagyjából 25-30 perc alatt süsd meg a pizzát.
  9. Amíg a pizza a sütőben van, készítsd elő a többi feltétet: az arugulát és a szárított paradicsomot öntsd egy kisebb tálba. Adj hozzá 1-2 kanállal a paradicsomos olajból, öntsd bele a megpirított fenyőmagokat, egy evőkanál balzsamecetet és a maradék feta sajtot. Ízesítsd sóval és borssal, majd tedd félre.
  10. Ha a pizza elkészült, az arugulás salátát kanalazd a pizza tetejére, de akár külön tálban is felszolgálhatod. Ne felejts el meglocsolni a balzsamecetes öntettel!

Nyitókép: Visual Stories || Micheile/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: