Két magyar is szerepel a BBC 100 legjobb női filmrendezőjét felvonultató listáján

A magyar film szárnyal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy minden napra jut egy sikersztori. Most a BBC listáját vizsgálva két magyar rendezőnő nevét is megtaláltuk!

Az utóbbi időben egyre több nő bizonyíthatott Hollywoodban, sőt a nők már nemcsak színészként, de rendezőként, producerként is kimagasló teljesítményt nyújtanak. A BBC legújabb 100-as listáján a legjobb női rendezőket sorakoztatták fel. A neveket elnézve minden okunk megvan arra, hogy büszkék legyünk, ugyanis a listán két magyar, Mészáros Márta és Enyedi Ildikó is szerepel.

Mészáros Márta az 1975-ös Örökbefogadás című filmjével a 97. helyre került, míg Enyedi Ildikó 2017-es Oscarra is jelölt filmje, a Testről és lélekről a 73. helyen végzett. Mészáros Márta, Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvíró több, mint 50 filmet rendezett. Legutóbb 2017-ben jelent meg alkotása, Aurora Borealis – Északi fény címmel, amiben Törőcsik Mari is szerepet kapott. Mészáros Márta életműve a női sorsok bemutatására, női nézőpontok érvényesítésére épül.

Az egész ország egy emberként szurkolt a 2018-as Oscar-gálán, amikor Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és lélekről-t is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. Akkor a kis szobrocskát végül nem a magyarok kapták, de a film több rangos díjat is bezsebelt, például a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Enyedi Ildikó 1980-tól rendez filmeket, és sorozatokat is, valamint rengeteg neves elismerést kapott már, a Balázs Béla-díjtól kezdve az Érdemes Művészen át egészen a Prima Primissima-díjig. Tanárként, és fesztiválok zsűritagjaként is hozzájárul a filmipar fejlődéséhez.

Nyitókép: picture alliance /GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: