A légkondin innen és túl. Tényleg beteggé tesz? Itt az igazság.

Ezt teszi a légkondi a szervezeteddel

Te is mániákus légkondicionáló használó vagy? Akkor jó, ha tisztában vagy a káros hatásaival is!

Takaróba burkolózott, vacogó kolléganők, és átizzadt ingű kollégák. Amióta dolgozom, tudom, hogy az irodai közösséget két részre lehet osztani: a légkondit letekerőkre és a légkondit felcsavarókra. Míg egyesek egész nap nyomatnák magukra a hűvös fuvallatot, mások félnek, hogy megbetegszenek tőle. De valóban káros lehet az egészségünkre? Egyáltalán szükségünk van a légkondicionáló mindennapi használatára?

Szükség van rá?

Az amerikaiak naponta használják a légkondit. Az ország 90% -a rendelkezik klímaberendezéssel, ami a világ villamosenergia fogyasztásának mintegy 10%-át teszi ki. Amíg ők ezzel kelnek és fekszenek az emberek a világ legmelegebb éghajlatain sokkal jobban tolerálják a magas hőmérsékletet. Az olyan országok számára, mint Mexikó, Brazília és India, a légkondi közel sem ilyen egyértelmű háztartási vagy irodai eszköz, mint például nálunk.  A Twitteren is kirobbant a vita, hogy valóban létfontosságú-e a napi működtetése. Taylor Lorenz a The Atlantic újságírója a New York Times cikkét osztotta meg a témában. „A légkondicionálás egészségtelen, rossz, nyomorult és szexista. Nem tudom elmondani, hogy hányszor betegedtem meg a nyáron az irodákban található légkondi miatt.” — írta a posztjában. A kommentelők között sokan a klíma kiváltása mellett érvelnek, hiszen számos módja van a hűvösebb hőmérséklet megtartásának, beleértve a ventilátorokat, a hideg tetőket, az energiahatékony ablakokat. Arról nem is beszélve, hogy az energiafogyasztás csökkentése a pénztárcánknak is jót tesz. Nihar Shah, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium energia és környezetvédelmi szakpolitikai kutatója szerint az energiamegtakarítás fontosabb tényező kellene, hogy legyen, mint a jólét érdekében folytatott légkondicionálók rendszeres használata. Te mit gondolsz róla?

Az érme két oldala

A légkondicionált irodaházak dolgozói több betegség tünetét jelentették, mint azok, akik természetes szellőztetésű épületekbe járnak be nap mint nap – írja az International Journal of Epidemiology tanulmánya. Gyakori tünetek például a szem, az orr és torokirritáció. „A légkondicionáló rendszerekben megrekedhetnek az allergén anyagok. Ilyenek például a poratkák.” – mondta Dr. Wassim Labaki, a Michigan Medicine belső orvostudományi és pulmonológus professzora. Hozzátette, hogy a rendszereknek a megfelelő karbantartása, beleértve a rendszeres szűrőcserét, elengedhetetlen az egészséges levegő áramlásához.

Én, mint légkondi letekergető a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mit okozhat egy koszos klíma üzemeltetése, és higgy nekem a kötőhártyagyulladás neked sem hiányzik az életedből. Ezen felül az alacsony, vagy túl magas hőmérsékletnek pszichológia hatásai is lehetnek. A tikkasztó hőség vagy a hideg miatt romolhat a teljesítőképességed. Ez a nőkre különösen igaz!

Viszont a rendszeresen tisztított klímaberendezés javíthatja is az egészségünket, mivel a gép kiszűri a levegő és a részecskék szennyeződését. A Yale Egyetem kutatói szerint, a légkondicionáló használata csökkentheti a kórházi halálesetek, a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Röviden: a légkondi nem fog kárt tenni az egészségedben, abban az esetben, ha makulátlanul tiszta.

(huffpost.com)

Nyitókép: baranq/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: