A legrosszabb szokás, amit mindenki rendszeresen elkövet

Nem is gondolnád, hogy mennyire befolyásolja a közérzetedet és az életkedvedet egy rendkívül káros szokás!

Mennyi időt töltesz naponta munkával? És otthon mennyit vagy? Esetleg a kettő összeér, mert otthonról dolgozol? Nem, tényleg nem szeretnénk mindent a COVID számlájára írni, de azt egyértelműen alátámasztják a különböző felmérések, hogy sokan a napjuk 95%-át a lakásban töltik, ami sajnos visszavezethető a kötelező szeparáltságra. Két évtizede még, az emberek nagytöbbsége a napjának csak 10%-át töltötte bent, ez a szám fordult teljesen meg, most ennyit töltünk a szabadban. Sőt, sokan még ennyit sem…

Bármilyen okból is tartozódsz túlnyomó részben bent, egyértelműen káros hatással van rád a mentális és a fizikai egészséged szempontjából. Ráadásul a beltéren töltött időt még megspékeljük a folyamatos ülőéletmóddal, a képernyőktől, telefonoktól, monitoroktól valló függőséggel, ami sajnos kimutathatóan csökkenti az életminőséget. Szörfözhetsz napközben a legjobb weboldalakon, vásárolhatsz online a top brandek kínálatából és még sportolni is tudsz a tévén keresztül, különböző videós programokkal, de ez akkor is ingerszegény élet.

Szabadulj ki otthonról!

Ahhoz, hogy az életedből az egészséged, a kreativitásod, a mentális állapotod szintjén a legtöbbet ki tudd hozni, nincs mese, el kell hagynod a lakást! A szabad levegőn tartozódást, a természethez való kapcsolódást ugyanis semmilyen eszköz, kütyü vagy program nem tudja helyettesíteni.

Gondold csak végig egy napodat! Ha nem otthonról dolgozol, akkor valamilyen közlekedési eszközzel elmész a munkahelyedre és ott ülsz estig. Majd szintén közlekedési eszközzel hazamész és bekapcsolod a TV-t, és el is ment a nap. Esetleg előtte elmész edzeni egy zárt edzőterembe, beülsz egy fedett moziba. Mennyit voltál ebből szabad levegőn? Azt a kétszer 5 percet, amíg elsétáltál a buszmegállóig? Szakorvosok ajánlása szerint napi szinten legalább 2-2,5 óra lenne az ideális, amit a szabadban kellene töltenünk ahhoz, hogy az pozitív hatással legyen az életminőségünkre.

fotó: Kiemelt kép: FreshSplash/GettyImages

Miért menj többet a szabadba?

A természetes fény szükséges a jobb éjszakai alváshoz

A nap folyamán nemcsak fizikai aktivitásra, közösségi érintkezésre és táplálékbevitelre van szükségünk, hanem természetes fényre is. Hiába ülsz egész nap az ablak mellett a számítógépeddel, a monitor olyan erős hatással van a szemedre és az agyadra, amit nem is gondolnál. Nem véletlen, hogy már gyártanak speciális, monitorfényszűrő szemüveglencsét, de arckrémet is, ami óvja a bőrt a monitor káros hatásaitól. Egy svájci kutatócsoport megfigyelése szerint, még a kamaszok pattanásainak hátterében is állhat a nagymértékű „számítógép-fogyasztás”.

Az álmatlanság nagymértékben összefügg az életmódunkkal és a természetes fény hiányával. „Egyre több időt töltünk zárt térben, szinte teljesen természetes fény nélkül élünk, és mindez a túlzott képernyőhasználattal, a rengeteg információval és a többfeladatos munkavégzéssel együtt nem kedvez a biológiai óránk szinkronizálásának ” – mondja Dr. Javier Albares, alvásszakértő. Mindez pedig negatív hatással van a belső szerveink működésére és a hangulatunkra is.

A szabad levegő javíthatja az öregedési folyamatokat

A bolygó úgynevezett kék zónáiban, ahol magasabb a várható élettartam, a legidősebb emberek egyik titka a szabadban töltött idő. A fény szabályozza a cirkadián ritmust, ami közvetlenül kapcsolódik az öregedési folyamatokhoz.

„Az ébrenlét, alvó állapot a hőmérséklettel, az étvággyal, az emésztéssel, a pulzusszámmal, a vérnyomással és a legtöbb hormonális, gyulladásos és gyógyító rendszerrel együtt befolyásolja az életminőség fenntartását, az öregedési folyamat harmóniáját, e ciklusok legfőbb irányítója pedig a napfény” – fogalmaz Dr. Vicente Mera, Fiatalon, bármilyen életkorban című könyvében. Az alvásmegvonás, vagy a váltott műszakban való ébrenlét/alvás pedig szintén a természetes fény hiányát okozza, ami hatással van az oxidatív stresszre és az anyagcserére is.

Befolyásolja a hangulatot

Nem is nagyon kell ezt magyarázni, elég, ha belegondolunk abba, hogy mennyivel jobban érezzük magunkat egy szabadban töltött kirándulás után, mint amikor egész nap az irodában ülünk. „A természetes fény elengedhetetlen a különböző biológiai ritmusaink és hangulatunk szabályozásához, mivel a szerotoninszintet is befolyásolja. A szabadban való tartózkodás megkönnyíti az érzelmi szabályozást, csökkenti a stresszt és a szorongást, valamint javítja hangulatunkat, alvási és étkezési szokásainkat.”

Hogyan növelheted a szabadban töltött időt?

Legfontosabb, ha elengeded a kifogásokat és a főleg lustaságból fakadó kényelmi szokásokat. Mert azt, hogy mivel jársz dolgozni, senki nem szabja meg, az a te saját döntésed. Igen, lehet, hogy húsz perccel korábban kelni elsőre eget rengető áldozatnak tűnik, de ha a másik oldalról nézed, vagyis, hogy ezzel a húsz perccel, jóval többet nyersz az egészséged, a vitalitásod, a várható életkorod vagy a bőröd állapotával kapcsolatosan, akkor nem is olyan nagy befektetés.

Nagyszüleink idejében teljesen megszokott volt, hogy akár napi 10-15 kilométert is gyalogoltak. Ennek (is) köszönhetően sokkal strapabíróbbak és energikusabbak voltak, jóval kevesebbet panaszkodtak és minden különleges és speciális divatdiéta nélkül is egészségesebbek voltak.

Ha van rá lehetőséged, akkor érintkezz minél gyakrabban mezítláb a Földdel. Itt a tavasz, jön a jó idő, tedd rutinná, hogy egy parkban sétálsz egy kicsit cipő nélkül.

Szervezd a családi vagy a baráti programokat a szabadba, kiránduljatok, bringázzatok, fedezzétek fel sétálva a környéket. Találd meg a módját, hogy rendszeresen szabad levegőn legyél, ami már rövid távon is erősíti a boldogságérzetet.

Forrás: self.com

Nyitókép: fotó: Srdjanns74/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: