5 csodás hegyi túra Magyarországon és a szomszédainknál

A könnyed, őszi sétától a magaslati hegymászásig

A Tiszta Hegyek Napját mi mással ünnepelhetnénk, mint egy jó kis túrázással! És, ha már ilyen mesés útvonalakon járunk, szedjük össze az otthagyott szemetet is, ezzel kövessük a híres hegymászó, Han Wang Yong példáját.

A dél-koreai alpinista azon kevesek közé tartozik, akik sorra megmászták a világ legmagasabb, 8000 méter feletti hegycsúcsait. Mint a hegymászók többsége, ő is találkozott azzal a mérhetetlen mennyiségű szeméttel, amit a korábbi mászók hagytak maguk mögött a hegyen. Éppen ezért Yong úgy döntött, újra felmegy, ezúttal azonban nemcsak a csúcsmászás lebegett a szemei előtt, hanem a tisztább hegy gondolata is. A dél-koreai férfi 2003-as, első szemétszedése után világszerte minden évben megrendezték a Tiszta Hegyek Napját, amihez Magyarország 2008-ban csatlakozott. Mi a világnapon gondolatban ellátogatunk a kedvenc vagy éppenséggel bakancslistás túraútvonalainkra, tartsatok velünk!

Mariazell és az Ötscher Nemzeti Park – Ausztria

Ausztria telis-tele van meseszép túraútvonalakkal, Mariazell és környéke mégis kitűnik közülük, nem véletlenül nevezik a közelben lévő Ötscher-szurdokot Ausztria Grand Canyonjának. A térség legmagasabb pontja, a Großer Ötscher, 1893 méter magas. Már Mariazell városa is megér egy misét, amelynek központjában igazi alpesi hangulat uralkodik. A környék könnyű gyalogtúrákat tartogat az idelátogatónak. 

Dolomitok – Olaszország

Akiknek Olaszországról eddig csak a tengerpart jutott eszükbe, érdemes egy szempillantást vetniük az olasz Dolomitokra. A helylánc számos csodálatos útvonalat, kedves tavakat és gyönyörű erdőket rejt. Több cég is szervez már túrákat ide, így biztonsággal nekivághatunk akár egy rázósabb szakasznak is. Egy biztos, ha ellátogatunk, a pizza és a fetucchini után a dolomites lesz a kedvenc olasz szavunk.

Spartacus ösvény – Magyarország

A Visegrádi-hegységben található útvonalat eredetileg vadászok számára hozták létre, pár éve azonban megnyitották a turisták előtt, azóta a magyar túrázók egyik kedvenc helyszínévé vált. A 14 km-es táv bőven tartogat meglepetéseket, ezért csak megfelelő ruházatban vágjunk neki a kalandnak. A völgyre nyíló látvány kárpótol mindenkit a kacskaringós utakért. Ha már erre járunk, érdemes az Ördögmalom-vízesést is útba ejtenünk. 

Bélkő-hegy – Magyarország

Mintha nem is Magyarországon járnánk! A Bükk-hegységben, a Szilvásvárad felé tartó út mentén található ez a csodálatos túraútvonal, ami messze az egyik legszebb az országban. A táv 6 km, gyerekkel is abszolút megjárható, vadregényes és igazán izgalmas. A korábbi bányák monumentális sziklatömbjei egy elvarázsolt tájra repítik az arra járót, emlékezetes és igazán különleges helyszín.

Szent György-hegy – Magyarország

A Szent György-hegyi tanösvény bazaltorgonáinál a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg. Az 5,5 km-es táv könnyűszerrel megtehető, kisgyerekes családoknak is ajánljuk. Ilyenkor, ősszel különösen jó választás, hiszen a környék szőlőbirtokai igazán hangulatosak.

Nyitókép: Manuel Sulzer/ GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: