A legújabb kutatások szerint az ember akár 150 évig is élhet

A hosszú élet titkának megfejtése mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Egy, a napokban közzétett tudományos publikáció szerint az emberi test sokkal tovább megőrzi a rugalmasságát. Ráadásul ebben egy új applikáció is segít.

A Nature Communication folyóirat legfrissebb tanulmánya szerint nemcsak fiatalnak érezhetjük magunkat, de akár kétszer annyi ideig is élhetünk, mint azt a statisztikák előre megjósolják. A test rugalmasságának kiszámítása a GeroSense iPhone alkalmazásában valósult meg, és vált elérhetővé mindenki számára. A GeroSense egy ingyenes kutatási alkalmazás, ami segít egy egészségesebb életmód kialakításában, egy minél hosszabb élet érdekében. Az applikáció kiszámítja a test regenerációjának mértékét, és napi szinten nyomon követi a biológiai életkort.

A kutatásokat végző, szakemberekből álló csoport több ezer önkéntes vérmintáját használta fel, majd egy úgynevezett ’dinamikus szervezet állapot mutatót’ használtak, ami nem más, mint egy olyan mesterséges intelligencia, ami teszteli az életkort, a betegségeket, az életmódot, és ezek alapján felállít egy várható élettartamot. A megállapítások szerint a test csak 120 és 150 éves kora között veszíti el a rugalmasságát. Ez a munka valódi áttörést jelent, hiszen meghatározza és külön választja azokat a tényezőket, amik fontos szerepet játszanak az élettartam hosszúságában: az öregedést, amit a rugalmasság fokozatos elvesztéseként definiálnak, valamint az életkorral összefüggő betegségeket. Ezen betegségek megelőzése és kezelése valóban meghosszabbíthatja az élettartamot. Ráadásul ez a kutatás támpont lehet az olyan orvosok számára is, akik az átlagéletkort növelő terápiás gyakorlatok kialakításán dolgoznak.

Ami még ennél is fontosabb, ez a tanulmány segíthet áthidalni az egészség és az élettartam között növekvő szakadékot, ami a legtöbb fejlődő országban egyre nagyobb méreteket ölt.

Forrás: Martha Stewart
Nyitókép: Flashpop/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: