A lengyelek életérzése, a jakoś to będzie, ami azt üzeni „majd csak lesz valahogy”

Néha irigykedve nézünk a skandináv országokra, ahol virágzik a boldogság kultusza. A lagom, a hygge és fika persze szuperek, ám a távoli észak menő életfelfogásai mellett a lengyelektől is van mit tanulnunk.

Az elmúlt években több olyan kifejezés is népszerűvé vált, amelyek egy-egy életfelfogást írnak le, amit más nyelven lehetetlen egyetlen szóval kifejezni. Elég csak a svéd lagomra, a norvégok friluftsliv szokására vagy a még ennél is elterjedtebb dán hygge-re gondolni. Azonban vannak olyan napok, amikor nem számít, hány csésze forró teát iszunk vagy hány illatgyertyát nyújtunk meg, a nyugalom messziről elkerül minket. A menő kifejezések ráadásul rendre olyan jómódban élő északi országok népeitől származnak, ahol a társadalmi és gazdasági helyzet jócskán megkönnyíti az életet. Olyan érzésem van a lagom, a hygge vagy az összes többi szemléletmód kapcsán, mintha egy milliárdostól kérnék pénzügyi tanácsot az anyagi gondjaim megoldására. Miért nem próbálunk meg inkább egy olyan ország lakóiról példát venni, akik kicsit közelebb állnak a mi mentalitásunkhoz?

Nem csak a skandinávoktól tanulhatunk

Ehhez gondolatban nem is kell olyan messzire utaznunk, hiszen a lengyeleknek is van egy egyedülálló mondásuk: a „jakoś to będzie”. Na, éppen ez az, amire szükségünk van. De mit is takar ez a kimondhatatlan kifejezés? Hogy megértsük, elevenítsük fel picit a történelemórán tanultakat: a világháborúk Lengyelországra kegyetlen csapásokat mértek, a második után szinte teljesen megsemmisült, ezután a szovjet érdekszférába került és egészen a rendszerváltásig sokkal keményebb része volt az elnyomásban, mint például nekünk. A viszontagságos évtizedek ellenére a lengyeleknek sikerült megőrizni optimizmusokat. Ezt nagyban köszönhetik a „jakoś to będzie” filozófiának is, amely magyarul annyit tesz, „majd csak lesz valahogy”.

A lengyel mentalitás, amit érdemes elsajátítanunk

Természetesen nem arról szól, hogy karba tett kézzel várjuk, mi fog történni. Szóval ne mentségként használjuk arra, hogy ne kelljen szembenézni a problémákkal. Ez a kifejezés ennél sokkal többet jelent. A „jakoś to będzie” arra buzdít, ne aggódjunk olyan dolgok miatt, amiket nem tudunk befolyásolni. Az energiánkat inkább fordítsuk arra, ami valóban változást hozhat az életünkbe. Ilyenkor pedig ne gondoljuk túl a helyzetet, feleslegesen ne vázoljuk fel magunk előtt a lehető legrosszabb forgatókönyvet.

A mentális jóléttel kapcsolatos egyedülálló lengyel megközelítését gyakran anti-hygge-nek is becézik, a jelenségről pedig több könyv is született. Beata Chomątowska, a Jakoś to będzie. Szczęście po polsku ( Jakoś to będzie, a boldogság lengyelül) című könyv társírója szerint a hygge életérzés valamilyen szinten magába foglalja azt, hogy ne vegyük figyelembe a külvilágban zajló eseményeket. „Maradj otthon a szeretteiddel és élvezd a velük töltött időt. A lengyel filozófia viszont a változásra törekszik.” Az egyik legfontosabb üzenete hogy, mindig cselekednünk kell, mert annál nincs rosszabb, ha semmit sem teszünk. Chomątowska szerint a boldogság és a küzdelem nem zárja ki egymást, a találékonyság és a kreativitás mind fontos elemei a lengyelek mentalitásának. Ezért gondolja, hogy rendkívül hasznos az élet bonyolult időszakaiban. Például most, amikor a szokatlan környezetben az új lehetőségek megtalálása minden eddiginél fontosabb.

Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: