A lila nemcsak a gardróbodban, a kertben is jól mutat

A legújabb kertészeti trendet nem egy növényfajta, hanem egy szín robbantotta ki. Úgy tűnik, a lila ruhák után néhány hasonló árnyalatú kerti virágot is érdemes beszerezni - mi ezeket ajánljuk.

Régen, az ókori Rómában csak az arisztokrácia viselhetett bíborszínű csíkkal díszített tógát, sőt volt olyan időszak, amikor egyedül a császár kiváltsága volt ez a lila szín. Később a katonaságban is rendkívüli érdemnek számított, ha valaki ezt az árnyalatot viselhette: Bíbor Szívvel csak a legbátrabb embereket tüntették ki. És hogy miért pont a lila? Mert a természetben kivételes színnek számít, ezért mindig is az erő, a nemesség és a luxus szimbóluma volt. Arról nem is beszélve, hogy erőteljes árnyalatai azonnal megragadják az emberek figyelmét. Igen, még a kertben is! A lila virágok nemcsak az esztétikai szempontok miatt váltak népszerűvé: egyszerre nyugtató és energizáló hatásuk jót tesz a közérzetnek. Gyakran telepítenek melléjük sárga, narancs, rózsaszín vagy fehér virágokat, de az utóbbi időben egyre több olyan kerti színpalettával találkozhatunk, amely csak lilából (és a hozzá társított zöld növényekből) áll. Ugyanis ez a karakteres szín egyedül is megállja a helyét és így is elképesztő látványt nyújt. A legújabb kertészeti trend is erre alapszik – ha te is szeretnél bátorságot, erőt és melegséget költöztetni a kertedbe (vagy az erkélyedre), akkor ezeket a növényeket ajánljuk.

Csillagfürt

Fotó: Unsplash

A csillagfürt Észak-Amerikában őshonos, Európában mutatós virágai miatt kerti dísznövényként ültetik. Gondozása nem igényel nagy erőfeszítést: a félárnyékos és a világos helyeket egyaránt kedveli, nem kényes a talajra és öntözni csak akkor szükséges, ha tartósan nem hullik csapadék. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a növény nagyon ellenálló és hajlamos az elburjánzásra – ha ez megtörténik, akkor igen nehéz tőle megszabadulni.

Virágzó metélőhagyma

Fotó: Jenny Dettrick/Getty Images

Esztétikus, ráadásul isteni fűszer: a metélőhagyma a kerted egyik legnagyobb kincse lehet. Másik nagy előnye, hogy nemcsak a virágágyásban, hanem az erkélyen vagy a konyhában is jól mutat. A metélőhagyma általában április-május környékén borul virágba, ilyenkor gyönyörű látványt nyújt. Tudtad, hogy a hagymalevelek mellett a virágokat is felhasználhatod a konyhában? A salátáknak kifejezetten kellemes ízt kölcsönöz!

Kerti hajnalka

Fotó: fanjie Tang/Getty Images

Ez a Dél-Amerikából származó kedvelt futónövény arról kapta a nevét, hogy virágait csak a reggeli/délelőtti órák folyamán tartja nyitva. Tölcsér alakú lilás-rózsaszínes fejét a nap hátralévő részében összezárja, majd a hajnali órákban újra lenyűgöző látványt nyújt. Júliustól egészen szeptemberig gyönyörködhetsz bennük, hiszen ekkor virágzik a növény. Gyorsan növekszik, nem igényel nagy odafigyelést – csak arra érdemes ügyelni, hogy az erős, hideg szélnek kitett helyeket nem kedveli.

Tollborzfű

Fotó: Krit of Studio OMG/Getty Images

Tollborzfű, lámpatisztítófű vagy szökőkútfű – ilyen neveken ismerik ezt a különleges, mutatós dísznövényt. A kerted esztétikai értékéhez sokat hozzáadhatnak lágy tapintású, henger alakú bugái. A növény a napfényes helyeket és a nedves, tápanyagban gazdag területeket kedveli, de ezekre annyira nem kényes. Helyigénye viszont nagy, ezért az ültetésnél érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő távolságra ültesd őket egymástól.

Kék sudárzsálya

Fotó: Dario Fusaro

Ha igazán karakteres növényt szeretnél a kertedbe költöztetni, akkor érdemes egy pillantást vetned a kék sudárzsályára. Karakteres levendulaszínű virága igazi mediterrán hangulatot áraszt, a hagyományos és a modern stílusú kertekben is pazar látványt nyújt. Mivel terebélyesre nő, ezért a kisméretű keretekben nem ajánlják. Viszont nagy előnye, hogy nem igényel (kifejezetten nem szereti) a nedves körülményeket. Ezért közkedvelt olyan helyeken, ahol nehezen megoldható a rendszeres locsolás. 

Óriás díszhagyma

Fotó: Unsplash

A kora nyári hónapok egyik legfeltűnőbb növénye, hiszen akár másfél méter magasra is nőhet és a hosszú szár végén különleges formában virágzik. Gömb alakú, hatalmas lila virága élénk lila színével tűnik ki a kertből. Nem ritka, hogy a díszhagyma különböző fajtáit nagy csoportba ültetik. Ha lila árnyalatú virágokat választasz, akkor gyönyörű ombré hatást is elérhetsz a kertedben!

Pázsitviola

Fotó: AlpamayoPhoto/Getty Images

A pázsitviola egy francia botanikus festőről, Claude Aubriet-ről kapta a nevét (latinul és angolul: aubrieta). Ez az alacsony termetű örökzöld növény a sziklakertek egyik gyakori lakója, de a kőfalak és a betonutak repedéseiben is könnyen megtelepszik. Ha megfelelően gondozzák, akkor rengeteg apró lila virágot hoz, amelyek már májusban megjelenhetnek a növényen.

Nyitókép: Jacky Parker Photography/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: