Továbbra is a Loki a Marvel zászlóshajója?

Véget ért a Loki második évadja és a finálét követően a csínytevés istene még jobban belopta magát a szívünkbe. Írhatnánk, hogy kritikánk következik, de mi ezt a sorozatot nem tudjuk kritizálni.

A Loki sikerét leszámítva minden jel arra mutat, hogy a Végtelen Saga végeztével a Marvel szekere már nem megy olyan jól, mint Vasember és Amerika kapitány idejében. A stúdió persze próbálkozik, de az újítások sokak gyomrát megülik. Például ahogy mi, úgy az MCU (Marvel Cinematic Universe) is sokat várt a Titkos inváziótól, amit a rajongók finoman szólva sem fogadtak kitörő örömmel. A Marvelek nyitóhétvégéjén pedig a stúdió harmincharmadik mozifilmjeként mind közül a legrosszabbul szerepelt. Nem mondható viszont el ez a második évadját megélt Lokiról, amitől ha nem is azt kaptuk, amit vártunk, mégsem keserű szájízzel gondolunk a csínytevés istenének legújabb kalandjának végére. Spoilermentes ajánlónk következik!

Loki a Marvel multiverzumában

A skandináv mitológiában betöltött szerepébe nem mennénk bele, ugyanis jó sok bonyodalmat okozott az istenek világában Loki, ahogy a Marvel filmjeiben sem tétlenkedett. A csínytevés istene először 2011-ben tűnt fel a mozivásznon. Érdekesség viszont, hogy az őt megformáló Tom Hiddleston eredetileg Thor akart lenni. Nos, mi egy percig sem bánjunk, hogy ez nem jött neki össze. Elsőként persze a Thorban láthattuk, majd még hat Marvel moziban kápráztatott el minket (Bosszúállók, Thor: Sötét világ, Thor: Ragnarök, Bosszúállók: Végtelen háború, Bosszúállók: Végjáték, A Hangya és Darázs: Kvantumánia). Loki sokszor megnehezítette a Bosszúállók dolgát, de végül mégis segített a világ megmentésében. Úgy tűnt ugyan, hogy a karakterétől a Végtelen háború-ban búcsút kellett vennünk, de az MCU nem engedte el ilyen könnyen Hiddleston karakterét. A Végjáték időutazása során ugyanis a Tesseract segítségével (a Végtelen kövek egyike) sikerül elmenekülnie és kezdődnek is a sorozat alapjául szolgáló bonyodalmak.

Ilyen volt a második évad

Az MCU jelenleg mindent a Kang elleni nagy háború előkészületeire tesz fel. Loki harca már elindult vele, hiszen a második évad onnan folytatja a történetet, ahol az első abbahagyta. A Kang variáns elpusztításával ugyanis nagy gondba kerül a szent idősíkot védelmező TVA. A Loki második szériája ezen a téren tehát nem nagy meglepetés, ismét a multiverzumot helyezi előtérbe. A gond azonban nagyobb lesz, mint valaha és Lokinak több módon kell szembeszállnia a tér-idő nehézségeivel. A hatrészes széria, igaz, lassan indul, de így minden rész végén nagyobb katarzist kapunk. Az új szereplők hamar megkedveltetik magukat, ahogy a régiek is fontos szerepet kapnak a történetben. A legfontosabb azonban minden kétséget kizáróan Loki, aki ezúttal nemcsak főszereplő, de a fő szerepet is kapja.

Tény, hogy az egész évad egy küzdelem, de nem a néző figyelméért. A második évad ugyanis megköveteli ezt, és azt is, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is. Folyamatos változások sorát hozza a sztori és sosem tudjuk mi lesz a következő lépés. A történet ugyan egy nagy cél felé halad, de csak a legvégén tudjuk meg, hogy mi lesz a megfelelő eszköz annak eléréséhez. Azzal nagy titkot nem árulunk el, hogy Loki megmenti a világot és ismét búcsúzunk tőle… Hogy meddig? Azt csak az MCU tudja, vagy jelenlegi helyzetüket ismerve, talán még ők sem.

Miért szeretjük a Lokit?

Elsőként beszéljünk arról, hogy miért is kedveljük magát az MCU Loki-ját? Az istenség már a Végtelen Saga alatt is számos rajongót gyűjtött, ugyanis valahol mindig tudunk azonosulni az antihősökkel. Loki hátterét ismerve pedig talán kicsit együtt is tudtunk vele érezni. Mindemellett pedig a filmekben és a sorozatban egyaránt komoly jellemfejlődésen ment keresztül. A széria Lokija nem élte át a Végtelen háború után következő borzalmakat, így a karakter itt szinte a nulláról indult. Egy más Lokit kapunk, akit más dolgok formálnak, más kihívásokkal szembesül és így Hiddleston a csínytevés istenének egy új oldalát mutathatja be. A sorozat pedig azért lehet ennyire népszerű, mert hiába egy „új Loki” a főszereplője, valahogy mégis megvan benne a nosztalgiafaktor. Az MCU-nak pedig nagyon is jól jött a második évad sikere. De ne feledjük, a multiverzum minden lehetőséget megad a Marvel-nak arra, hogy ismét váratlant húzzon.

A címben feltett kérdésre pedig egyértelmű igen a válaszunk. Jelenleg a Loki hátán viszi a Marvelt!

Nyitókép: David M. Benett/Dave Benett/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: