A lovaglás 5 jótékony hatása a testre és a lélekre

Lovaglással a lelki egyensúlyért

Lóháton kitárul a világ, mert a lovaglás során olyan kihívásokkal találkozol, amelyekkel más sportokban nem. Éppen ezért a lovaglás mentálisan, lelkileg és fizikailag is sokat ad, hiszen közben tanulhatsz önmagadról.

A lovardába érve orrodba bekúszik a széna és az állatok illatának egyvelege. Megsárgult bálák állnak egymás tetején arra várva, hogy valaki majd kiszórja őket az istállóba. Van aki lovaglás előtt, van aki már utána csutakolja a lovát. A boxokból kíváncsi fejek kandikálnak ki, és kísérnek tekintetükkel, amerre elhaladsz. Egyik-másik lovacska hangos nyerítéssel jelzi, hogy radarjával átlát rajtad, és a nálad lévő répákat azonnal add elő. Páran a szénájukat legelgetik békésen, és pillantásra sem méltatnak, néhány másik pedig legyektől olykor megborzongó testtel és gyanakvó tekintettel, követi lépteidet a pálya felé. A lovak közösségben élő állatok. Törődnek, gondoskodnak egymásról, és rendkívül sok értékes dolgot nyújtanak nekünk, embereknek.

Sárkány-paripán vágtattam

Aki valaha életében ült már lovon, tudja milyen rendkívüli élmény: az ember egyszerre feszegeti a határait, miközben megbízik egy állatban és saját tudásában, tapasztalatában. De legyen bármennyire is profi lovas valaki, egy 600 kilós ló hátán mindannyian kicsit Isten tenyerébe helyezzük sorsunkat. Egy ponton ló és lovas a barátság és bizalom láthatatlan üstjében összeforr egymással, pont ettől válik olyan földöntúlivá az egész. Megismételhetetlenné, a bizalom örök próbájává válik minden egyes alkalom a nyeregben.

1. Komplexitás

A lovaglás szerintem a legnehezebb sportág. Egyszerre kell minden idegszáladdal koncentrálnod magadra, ráérezni az alattad dübörgő élőlényre és megpróbálni élvezni a szárnyalást. A lovaglás a test összes izmát megmozgatja, és nem akarod kipróbálni, milyen erővel tud egy lovas megszorítani a combjával. A kislányom 8 éve lovagol, és ha nem akarja megcsinálni a háziját, néha az ölembe kucorodik, átkulcsolja a lábait a derekamon, és kiszorítja belőlem a holnapot is. Eddig még mindig megkegyelmezett, hiszen a lovaglás szerencsére a lovas lelkivilágát is formálja, de időnként be kell vetnem azt a komoly fegyvertényt is, hogyha nem marad bennem szusz, a lovához sem lesz olyan egyszerű eljutni.

A combokon kívül az úgynevezett core, vagyis a kismedencei, a hát, és a hasi izmok is rendkívül megerősödnek a lovasoknál. Ezáltal az egész törzs stabilizációja megnő.

És én még nem láttam görnyedt hátú lovast. Nemcsak azért, mert ezeknek a fiataloknak telefon helyett gyeplő van a kezükben, hanem azért is, mert az egész lovaglás alapja a helyes ülés. A testtartás a nyeregben szögegyenes, azaz a fej, a láb és a sarkak egy vonalban vannak egymással. A vállakat egyenesen, lazán leengedve kell hátul tartsák, a fejet pedig felemelve, egyenesen. A lábszárak térdben kissé hajlítva, szabadon lógnak a ló oldala mellett. A lábujjak érintkeznek a kengyelvassal, miközben a sarok lenyomva kell legyen. Már leírni is bonyolult, nemhogy megvalósítani…

lovaglás
Fotó:Klaus Vedfelt/GettyImages

2. Screen helyett patakaparás

Aki lovaglásra adja a fejét, az Ipadezés helyett boxot takarít, patát kapar, nyerget pucol. Az állat iránti felelősségérzet, gondoskodással párosul. Ráadásul a lovak azonnal megérzik, ha idegesen, vagy agresszívan bánnak velük. A lovaglás tartást ad. A lovaglás kitartást ad.

3. Bátorság és önbizalom

A lovak próbára tesznek, tanítanak és kihozzák belőled a legjobbat. Aki ezt a sportot választja természetfeletti képességekkel kell bírjon, hiszen többszáz kiló önálló akaratot irányítani még a Roxfortban is csak varázspálcával sikerült. Ahhoz, hogy egy ekkora, egyébként menekülésre berendezkedett állatot irányítani tudj, át kell lépj önmagad korlátain. Minden félelmedet el kell hagyd. Tudnod kell magadról, hogy képes vagy rá. Ha csak eljátszod a nagymenőt, két bakolás után a földön találod magad, a lovak ugyanis messziről megérzik a rezgéseidet. Azok pedig nem hazudnak. Az elért eredmények viszont egészséges önbizalmat adnak, amelyet nem könnyű megrendítni.

4. Egyensúly testben-lélekben

A folyamatos koncentráció mellett az egyensúlyozás és az együttes ritmikus mozgás is hozzájárul ahhoz, hogy a lóháton töltött idő ne csak pusztán kikapcsolódás legyen. A lóháton való helyezkedés, az egyensúly folyamatos fenntartására kényszerít, így fejleszi a mozgáskoordinációt. A sport remekül használható terápiás célokra is. A szellemi és fizikai állapot javitása révén a gyermekek fejlődésére nagyon jó hatással van. Autizmus, fogyatékosságok, hiperaktivitás, szorongás, mozgáskoordináció és koncentrációképesség javítására is kiválóan alkalmazható.

5. Egységben a természettel

A lovaglás művészet, és számos rendkívüli pozitív hatása van, de az az élmény, amikor egy túrán együtt vágtathattok a csodálatos hazai tájakon, semmivel sem hasonlítható össze. A szabadságérzet mezsgyéjén átléped a saját korlátaidat, ugyanakkor pontosan tudod, hogy be kell tartsd a szabályokat. Terepen látásod, az egész tudatod megélesedik, reflexeid állandó készenlétben állnak. Gyorsabb leszel a fénynél is, mert terepen a hirtelen fellépő akadályokra azonnal reagálni kell. Egy ilyen túra, hónapokra feltölt energiával.

Tudtad?
A ló csontváza általában 205 csontból áll. A lábszár és a lábak kritikus fontosságúak. Egy szilánkos lábtörés halálra ítéli a lovat. Egy angol mondás szerint: „Nincs láb, nincs ló. A pata az ember körmének felel meg, az ujjak végén nő, és szaruból van. Végeredményként az átlagosan 500 kg-os ló – tulajdonképpen lábujjhegyen jár.

Nyitókép: Klaus Vedfelt/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: