A macskák 5 megdöbbentő tulajdonsága, ami igazán különlegessé teszi őket

Tudtad, hogy a macskák valóságos gyógyítómesterek? Sőt becsapni sem lehet őket, mert a kétszínű embert egyből kiszúrják. Számos olyan képességük van, amelyek titokzatossá ugyanakkor szerethetővé is teszik őket.

Ha szereted őket, ha nem, azt el kell ismerni mindenkinek, hogy a macskákat évezredek óta valamilyen homályos misztérium lengi körül. Vajon miért gondoljuk róluk, hogy kilenc életük van, és hogy mindig a talpukra esnek? Számos legenda született már róluk, és tuti, hogy minden valamirevaló boszorkányos filmben felbukkan legalább egy kandúr. Ez a különleges doromboló szerzet több ezer éves múltja alatt volt már Istenségként tisztelve, de üldöztetve is. A settenkedő szőrmókok számtalan könyvet, filmet, verset ihlettek. Van, aki nem szereti őket, és van, aki legszívesebben az összeset befogadná. Kalandos történetük során a macskák a világ egyik legkedveltebb háziállatává váltak. És bár meghitt viszonyt alakítottak ki az emberrel, mégis képesek voltak megőrizni szabadságukat és egyéniségüket is. Ugye, hogy ez feltételez némi természetfeletti tudást?

Doromboló doktor

Soha ne becsüld alá a megnyugvást, amit egy macska adhat, ugyanis a dorombolásuk erős gyógyító hatással rendelkezik. Bár a dorombolás mechanizmusa még napjainkban is vitatott a tudósok között – hiszen nem tudják pontosan megállapítani, hogy a gége, a rekeszizom, vagy egy idegi oszcillátor idézi elő, esetleg a gége és a koponyacsont között elhelyezkedő nyelvcsont generálja – abban viszont teljes az egyetértés, hogy a dorombolás gyógyító hatással van az emberre. A Fauna Communications Research Institute bioakusztikai specialistája, Elizabeth von Muggenthaler tanulmányában kimutatta, hogy a macska dorombolásának hangja a 25-40 Hertzes tartományba esik. Erről a frekvenciáról pedig azt érdemes tudni, hogy enyhíti a fájdalmat, csökkenti a stresszt és gyógyítja az izmokat. A macskák nemcsak az emberre vannak gyógyító hatással, hanem öngyógyító képességük is jelentős. Nem véletlenül terjed el róluk az a mondás, hogy kilenc életük van, hiszen olyan helyzetekből is képesek felgyógyulni, amelyből más állatok nem.

Agyturkász a kanapédon

Bár agyuk a testtömegükhöz képest csupán 0.9%, a macskák agykérge lényegesen összetettebb a kutyákénál. Míg a kutyák 160 millió idegsejtet működtetnek, addig a macskák 300 millióval operálnak. Talán ez segít nekik olyan erősen szuggesztívek maradni, ha például az ebédjükről van szó. Aki valaha tartott már kandúrt otthon, pontosan tudja, hol van az a pont a macskánál, ahol nem lehet viccelni. Ennél azonban sokkal többről van szó. A macska agya, bár méreteit tekintve lényegesen kisebb, szerkezetét tekintve nagyon hasonlít az emberi agyéhoz. Hasonlóképpen érzékeli és látja a dolgokat, mint az ember, és nagy valószínűséggel ezért is érti-érteti olyan jól meg magát vele. Hiába nézel rá mosolyogva egy stresszes nap után vagy ha szívfájdalom ért. A négylábú testbeszéd-szakértőt nem lehet becsapni.

Tappancsban a szeizmográf

A kutatók szerint macskák erősen érzékenyek a föld mágneses mezejére, és bár tudományos bizonyíték nincs arra, hogy valóban képesek előre jelezni a földrengéseket, számos anekdota és erre vonatkozó kutatás enged arra következtetni, hogy valamit mégis tudnak. Jim Berkland amerikai geológus teóriája szerint – amelyet a földrengések előtt eltűnt kiskedvencek mennyiségének relációjából állított össze – igenis képesek előre megérezni már előre a legapróbb szeizmikus rezgéseket is. De a cicák egyéb furcsa dolgokat is produkálnak. Képesek például gazdájukat több ezer mérföldnyire, teljesen ismeretlen helyekre is követni. Elég csak J. Anne Helgren a macska kommunikációjáról szóló könyvére gondolnunk, amelyben azt írja le, hogy a japán halászok a mai napig előszeretettel figyelik meg és tartanak macskát hajóikon az időjárás előrejelzésére, mert így napokkal a híradások előtt tudják, ha viharra kell készülni.

„Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás”

Leonardo da Vinci

Papillák a pácban

Talán már te is megfigyelted, hogy a cicák nyelve nem olyan kellemes puha, mint a kutyusoké. Ez azért van, mert a nyelvükön elhelyezkedő úgynevezett papillák, amik egyébként keratin tüskék, egyfajta hajkefeként funkcionálnak. Azonban nemcsak a tisztálkodásban segíti ez a különleges képződmény a macskákat, hanem a hőháztartásukat is ezzel tudják kontrollálni. Nagy melegben nem kell eleganciát nélkülözve lihegniük. Elég ha kicsit kinyitják a szájukat, és a papillák máris végzik a dolgukat. Azonban ezek a papillák bajba is sodorhatják kedvencedet, ugyanis hideg hatására – ha például fagyit nyalnak – képesek teljesen lefagyni.

macska a képen
Fotó: Lysandra Cook
/GettyImages

Bat-Cat mindig a talpára esik

A macskák nagyon egyedi felépítéssel rendelkeznek. 30 rendkívül rugalmas gerinccsigolyájuk és lebegő kulcscsontjaik vannak, amelyek gyakorlatilag képessé teszik őket arra, hogy bármilyen olyan helyre bebújhassanak, ahol a fejük átfér. De a legkülönlegesebb bennük az úgynevezett kiegyenlítő reflexük, amely lehetővé teszi számukra azt, hogy a levegőben is biztonsággal tudjanak fordulni és így a lábukon tudjanak landolni. Ráadásul alacsony testsúlyuk, a fülükben lévő szabályozó és a hónaljukban található bőr is hozzájárul ahhoz, hogy viszonylagosan csökkenteni tudják zuhanási sebességüket. A cicák azonban nem így születnek. Ez a képességük körülbelül 7 hetes korukra alakul csak ki bennük.

Nyitókép: Fotó: Linda Raymond/GettyImages
Forrás: greatpetcare, pets.thenest,  scienceandfacts

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: