A makacs pigmentfoltok nyomában

Ilyenkor ősszel, a barnaság fakultával egyre inkább előtűnnek azok a helyek, ahová a nyáron nem kentünk elég napfényvédőt. De vajon tényleg csak ez az oka a pigmentfoltoknak? És ha már megelőzni nem tudtuk, mit tehetünk utólag?

A pigmentfoltok kialakulásának számtalan oka lehet. Mindig szép bőröm volt, de elsőszülöttem után úgy néztem ki, mint az a (nevén nem nevezném) politikus, aki a fél afrikai kontinenst hordta a homlokán. Ez a jelenség a keresztségben a gyönyörű Melasma nevet vívta ki magának, és roppant kellemetlenül tud kinézni. A Melasma általában hormonális változásokhoz kapcsolódik – ami az én esetemben az áldott állapot volt. De az sem tapsolhat, aki éppen nem várandós, mert pigmentfolt előjöhet fogamzásgátlótól és egyéb, például stresszalapú endokrin változásoktól is. Sőt, akár egy sima antibiotikum-kúrától is. Az indokolatlanul megjelenő kávészínű foltok belső gyulladás jelei lehetnek, és bár kívülről nem feltétlenül jelentenek veszélyt, egy vérképet mindenképp megérnek. A pigmentfoltok kialakulásának leggyakoribb oka a napfény expozíciója, mivel az UV-sugarak fokozzák a melanintermelést a bőrben, aminek hatására folok, szeplők alakulhatnak ki. Nem összekeverendő ugyanakkor a lentigoval, ami összefoglaló nevén az időskori foltocskákat takarja. Mindezeken felül a bőrsérülések, hegek, vagy pattanások után is simán bebarnulhat a bőröd. Fentieket tekintve jó esélyed van rá, hogy már neked is van egy kettő, vagy hamarosan belefejelsz egybe. De mi ilyenkor a teendő?

Hova szaladjunk? Mi az, ami tényleg működik?

A pigmentfoltok eltüntetéséért vívott küzdelemben kismillió termék jelent meg a piacon, de szemmel látható változást csak nagyon kevés tud produkálni. Ráadásul varázsütésre egyik sem működik, még a legjobb hatóanyagú termékek vagy kezelések hatására is várnod kell kicsit. A legtermészetesebbtől a leghatékonyabbig, minden megoldást elhoztunk neked.

Fotó: Howard Kingsnorth/Getty Images

Ha az élet pigmentfoltot ad

Az egyik otthon is kipróbálható módszer a természetes citromos tisztítás. A citromban lévő oxi-trikalbilsavak eltávolítják a felső, elhalt hámsejteket, és C-vitamin tartalmának köszönhetően a hiperpigmentált területeket is hatékonyan csökkenti. Ez a módszer azonban kicsit veszélyes, mert könnyen felmarhatod vele az arcbőrt. Azt javasoljuk, a friss citrom levét csak célzottan, egy fültisztító pálcikával vidd fel az érintett területekre, majd 10 perc után mosd le. Hetente egyszer ismételd az ecsetelést, és 4-6 hét után látni fogod a foltok halványulását is.

Biztonságosan kenhető

Bella Aurora Bio10 Forte Dark Spot Corrector Dry Skin pigmentfolthalványító 15.490 Ft

Eggyel erősebb módszer a foltok kezelésére a speciálisan erre a célra létrehozott, intenzív hatékonyságú szérum a Bella Aurorától. Az ára kifejezetten vállalható, szépen egységesíti a bőrtónust, és egy B-Core221 Tm mikrokapszulázott, egyedülálló formulát tartalmaz, ami a melanintermelésre hat. Viszont hasonlóképpen a citromhoz, a fluid állagú krémnek is minimum négy hétre van szüksége, hogy eljusson a dermisz olyan rétegeibe, ahol ki tudja fejteni hatását. Ezzel a krémmel azonban nem kell tartanod attól, hogy felmarja a hámréteget.

Célzott támadás

Paula’s Choice Discoloration Repair Serum 22.690 Ft

A másik rendkívül hatékony, otthoni arcápoló termék a Paula’s Choice Discoloration Repair Serumja, amely segíti a bőr felső rétegeiben lévő extra pigmentek távozását segíti a benne lévő 0,5% bakuchiol segítségével. A szérum viszonylag magas niaciamid tartalmával ezen felül meggátolja a már megtermelt színanyagok bőrfelszínre jutását is, a harmadik erős hatóanyag, a tranexamic acid pedig a melanintermelést gyorsító plasmin enzim túltermelődését gátolja meg.

Egyből a közepébe

For Beauty Esthetic Center Fraxel Dual Lézer ár kérésre

És akkor elérkeztünk ahhoz a mélységhez, ahol már nem kell hetekig arra várnod, hogy a hatóanyag be tudjon jutni a bőrbe. A Fraxel Dual lézeres kezeléssel ugyanis ez pillanatok alatt megtörténik. A Harvard Egyetem lézertechnikusai által szabadalmaztatott, két különböző – egy 1550 és egy 1927 – sávszélességben dolgozó lézersugárral célzottan el lehet érni azt a szövetmélységet és egységet, ahol a pigmentfolt lakozik. A fájdalommentes kezelés ezeket a rétegeket teljesen megújítja, így még mindig az egyik leghatékonyabb módja a pigmentfoltok eltűntetésének, és egyúttal a bőr megfiatalításának is.

Mielőtt meghozzuk a döntést, hogy a természetesebb megoldásokat, vagy a drasztikusabb lézert választjuk, mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal is konzultálni, hiszen a pigmentfoltok kiváltó oka egyénenként eltérő lehet. Ha pedig sikerült kiválasztanod a számodra leginkább szimpatikus kezelést, akkor se felejtkezz el a napfényvédő krémek használatáról, ugyanis mindegyik esetben sokkal érzékenyebbé válik bőröd felső hámrétege egy időre.

 

Nyitókép: simarik/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: